Λίγες ημέρες μετά την υιοθέτηση του αντικαπνιστικού νόμου στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, ξεκίνησαν και οι πρώτες αντιδράσεις. Το ΠΑΣΚΕΔΙ, -το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης-, που αριθμεί περί τα 35.000 μέλη, σχεδιάζει να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας ουσιαστικά την μερική εφαρμογή του νόμου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Όπως ξεκαθαρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου, Νίκη Κωνσταντίνου, οι προτάσεις και τα αιτήματα δεν αφορούν τα εστιατόρια για τα οποία θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμόζεται καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, αλλά τα καφέ, τα μπαρ και τα αργιλάδικα.
«Ζητάμε εξαίρεση κάποιων χώρων από την ολική απαγόρευση, συγκεκριμένων χώρων που θα δηλωθούν και θα πληρούν τις προδιαγραφές, ώστε να μπορούν οι πελάτες μας καπνιστές να απολαύσουν και αυτοί τις υπηρεσίες μας. Δεν γίνεται σε εμάς που ανοίξαμε επιχειρήσεις πριν από 10-15 χρόνια να αλλάζουν τόσο δραματικά οι όροι εργασίας και να μην αποζημιωθούμε. Δεν μπορεί ένας επιχειρηματίας να δώσει 200.000-300.000 ευρώ για να κάνει μια επιχείρηση και τελικά επιχειρήσεις που είναι ‘παίρνω και φεύγω’ το προϊόν να συνεχίσουν να δουλεύουν κι εμείς να κλείσουμε. Υπάρχουν καταναλωτές καπνιστές, οι οποίοι δεν πρόκειται να κόψουν το τσιγάρο επειδή δεν τους αφήνουν στο δικό μας χώρο να καπνίζουν, απλά δεν θα τον επισκεφτούν. Οι επιχειρηματίες θα κλείσουν; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κωνσταντίνου και προσθέτει ότι ο κύκλος εργασιών διευρύνεται από καπνιστές.
«Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα, η κατανάλωση στα δικά μας τα μαγαζιά γίνεται συνήθως από τους καπνιστές πελάτες μας. Εμάς ποιος θα μας αποζημιώσει; Τα αργιλάδικα που πήραν άδειες από τους δήμους συγκεκριμένα να λειτουργούν με αυτό το προϊόν τι θα κάνουν;» αναρωτιέται η ίδια.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ