Την αναγκαιότητα μιας «νέας φιλοσοφίας» στη διαχείριση του προσφυγικού υποστήριξε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ. Ο Βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας παρουσίασε το νέο σχέδιό του για το προσφυγικό το οποίο, όπως είπε, καταλήγει στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.
Εκ πρώτης όψεως το σχέδιο Ζεεχόφερ είναι ένα βότσαλο στη λίμνη της στασιμότητας των τελευταίων ετών και στην αδυναμία της Ευρώπης να επιβάλλει καθεστώς αλληλεγγύης στην κατανομή των προσφύγων, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία εκβιάζει τις Βρυξέλλες και προωθεί προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές κατά το δοκούν.
Εκείνο, ωστόσο, που πρέπει να επισημανθεί είναι πως από τη διάσκεψη που οργάνωσε ο Ζεεχόφερ απουσίασαν χώρες που δέχονται το κύριο βάρος των μεταναστευτικών ροών. Η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος δεν ήταν εκεί, κάτι που δεν δικαιολογείται από την επίσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα στη χώρα μας. Η Ελλάδα που δέχεται το κύριο βάρος και αντιμετωπίζει πλέον εκρηκτικό πρόβλημα δεν εκπροσωπήθηκε στη διάσκεψη και επ΄ αυτού προκύπτουν ερωτήματα γιατί η κυβέρνηση δεν πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως δήλωσε σε σύσκεψη με ομολόγους του από τις πέντε μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ χθες στο Μόναχο, ο Κανονισμός του Δουβλίνου «εδώ και πολύ καιρό δεν λειτουργεί πλέον και για αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για μια μελλοντική πολιτική ασύλου της ΕΕ». Στη συνάντηση ο κ. Ζέεχοφερ παρουσίασε στους υπουργούς Εσωτερικών από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Πολωνία ένα σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού που έρχεται εν μέρει σε αντίθεση με τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
Κεντρική του ιδέα είναι ότι οι διαδικασίες ασύλου της ΕΕ θα πρέπει μεν να ξεκινούν στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αλλά θα ολοκληρώνονται σε άλλα κράτη της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, και βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου, ισχύει ότι αρμόδιες για ολόκληρη της διαδικασία παροχής ασύλου είναι οι χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ. Με άλλα λόγια, κράτη όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα.
Το σχέδιο Ζέεχοφερ προβλέπει ότι μελλοντικά στις χώρες αυτές θα γίνεται μόνο η προκαταρκτική εξέταση του δικαιώματος παροχής ασύλου. Δηλαδή, θα εξετάζεται και θα αποφασίζεται στη βάση ενιαίων ευρωπαϊκών κριτηρίων αν κάποιος δικαιούται την παροχή προστασίας στην ΕΕ ή όχι. Όσοι δεν τη δικαιούνται θα επαναπροωθούνται με τη βοήθεια της Frontex στις χώρες προέλευσης. Αντιστρόφως, αιτούντες άσυλο με την προοπτική να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες θα προωθούνται στη συνέχεια σε εκείνα τα κράτη μέλη της ΕΕ που θα είναι πρόθυμα να τους δεχτούν. Εκεί, σε ένα δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, θα αποφασίζεται οριστικά για το αίτημα ασύλου.
Στόχος του κ. Ζέεχοφερ είναι να προετοιμαστεί ως τη Γερμανική Προεδρεία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2020 ένα σχέδιο πρότασης προκειμένου να αντικαταστήσει το Δουβλίνο.
Επιδοκιμασία και κριτική
Την στήριξη του για την πρόταση Ζέεχοφερ εξέφρασε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη του Μονάχου. Ενώ χαρακτήρισε τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών «πρακτικό πολιτικό», ενημέρωσε ότι η πλειοψηφία των ομολόγων του στηρίζουν τα σχέδιά του. Στήριξη παρέχουν και οι Σοσιαλδημοκράτες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κ.Ο. για θέματα μετανάστευσης Λαρς Καστελούτσι, το κόμμα του υποστηρίζει ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου με διαδικασίες στα εξωτερικά σύνορα, απ’ όπου θα γίνεται τόσο η κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και η απέλαση εκείνων των οποίων θα απορρίπτεται το αίτημα για την παροχή ασύλου.
Κριτική άσκησε η γερμανική οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Pro Asyl. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Γκύντερ Μπούργκχαρντ τα σχέδια του υπουργού Εσωτερικών «αναιρούν το κράτος δικαίου». Οι αιτούντες ασύλου στα σύνορα θα διατρέχουν τον κίνδυνο να μην έχουν νομική εκπροσώπηση και ούτε να μπορούν να προσφύγουν μετά από αρνητικές διοικητικές αποφάσεις σε δικαστήρια. Στόχος του εγχειρήματος Ζέεχοφερ είναι να καθιερωθούν «συνοπτικές διαδικασίες» με τους πρόσφυγες «στο περιθώριο», δήλωσε ο κ. Μπούρκχαρντ.
Έντονες αντιδράσεις από ΜΚΟ και στην Ελλάδα για το νέο νόμο περί ασύλου
Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ψηφίζεται απόψε το νομοσχέδιο για το άσυλο στην ελληνική βουλή. Το απόγευμα αναμένονται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.
Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, την ώρα που οι προσφυγικές ροές είναι σταθερά αυξημένες, η κυβέρνηση επιδιώκει με το νέο πλαίσιο να επιταχύνει τις διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου, την αύξηση των επιστροφών (για 10.000 επιστροφές μιλούν στην κυβέρνηση), την δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης στα νησιά.
Στόχος της Ν.Δ. είναι αφενός να περιοριστούν οι αφίξεις αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα και αφετέρου ο περιορισμός της πρόσβασης στο άσυλο. Για αυτό τον λόγο εξάλλου, τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως το πρόβλημα είναι “παράνομης μετανάστευσης” και όχι προσφυγικό.
Για ένα απάνθρωπο νόμο που έρχεται να κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή και την καθημερινότητα προσφύγων και μεταναστών κάνουν λόγο ανθρωπιστικές οργανώσεις. Μάλιστα όπως κατήγγειλαν σε κοινή συνέντευξη τύπου, η διαβούλευση ήταν προσχηματική. Συγκεκριμένα, έντονα έχουν αντιδράσει Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Διεθνής Αμνηστία, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και η οργάνωση HumanRights360.
Βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως η η Ν.Δ. οδηγεί τη χώρα στη διεθνή απομόνωση και καταδίκη, έχοντας ήδη προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις διεθνών οργανισμών και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. “Η διαχειριστική της ανεπάρκεια οδηγεί σε εντάσεις και χειροτέρευση των συνθηκών φιλοξενίας των προσφύγων”, επισήμανε ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Η κυβέρνηση είναι παγιδευμένη ανάμεσα στην αμηχανία της αδράνειας και στις δικές της εσωκομματικές αντιφάσεις”, ανέφερε ο Αλ. Χαρίτσης.
Παράλληλα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε την απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει το προσφυγικό ζήτημα σε “μεταναστευτικό”, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των κρατούμενων στα κέντρα κράτησης, ακόμα κι αν δικαιούνται ασύλου.
“Η τεράστια πλειοψηφία των εισερχομένων στη χώρα προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται και η Ύπατη Αρμοστεία”, δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, ο οποίος ανέφερε ότι αυτή η στρατηγική της κυβέρνησης δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στη χώρα αν οι χώρες του Βίζεγκραντ πουν ότι το ζήτημα είναι μεταναστευτικό και καλέσουν στη συνέχεια την Ελλάδα να το διαχειριστεί μόνη της.
Για νομοσχέδιο που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά λύνει, καταστρατηγώντας παράλληλα το ενωσιακό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα μιλάει το Μέρα 25 του Γ. Βαρουφάκη. Την ανάγκη σεβασμού και προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί από το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επισήμανε ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ. Εξοργιστικό, άδικο και απάνθρωπο χαρακτηρίζει το γεγονός της μετατροπής του μεταναστευτικού σε προσφυγικό το ΚΚΕ. Εξορία των προσφύγων σε ακατοίκητα νησιά προτείνει η ακροδεξιά “Ελληνική Λύση
Πηγή: DW, ibna.gr