Δηλώνει υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, ωστόσο όρισε εκείνος τη νέα διοίκηση, με κίνδυνο να αλλάξει ο χαρακτήρας του Κέντρου. Ο λόγος για τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ για πρόσωπα και πράγματα του παρελθόντος που όπως ισχυρίζεται είχαν άμεση σχέση με το ΚΕΘΕΑ.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Κικίλιας έδωσε απαντήσεις στην κριτική που του ασκείται ότι μεταβάλει τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ και διορίζει τη διοίκηση, αλλά και ότι με τις αλλαγές που προωθεί αλλάζει το χαρακτήρα του Κέντρου.
Ο υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, πως είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και ότι αυξήθηκε η χρηματοδότηση, ενώ υπογράμμισε ότι το ζήτημα της απεξάρτησης των παιδιών «είναι σε πρώτη προτεραιότητα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας».
Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Κικίλιας τόνισε χαρακτηριστικά πως «οι κύριοι που προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι πήγαν να καπελώσουν τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, που τους στηρίζω απολύτως, πήγαν εν κρυπτώ να κάνουν νύχτα εκλογές στο ΚΕΘΕΑ με μία υποψήφια. Την κ. Ξένη Δημητρίου, την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία πήγε να παρακάμψει όλη τη νομοθεσία έτσι ώστε να αποφυλακίσει το γνωστό τρομοκράτη Κουφοντίνα με 11 δολοφονίες στην πλάτη του. Την κ. Ξένη Δημητρίου, η οποία καθυστέρησε εσκεμμένα και με δική της παρέμβαση το πόρισμα για το Μάτι. Κάηκαν εκατοντάδες συνάνθρωποί μας στο Μάτι και τόλμησε, για κομματικούς λόγους, να καθυστερήσει το πόρισμα για να αποδοθούν ευθύνες, γιατί κάηκαν οι συνάνθρωποί μας. Δεν έχω μιλήσει ποτέ για τη Δικαιοσύνη. Ως εδώ, την κυρία Ξένη Δημητρίου, η οποία εργαλειοποίησε τη Δικαιοσύνη στις υποθέσεις της Novartis, του ΚΕΕΛΠΝΟ και ούτω καθεξής».
Σε ερώτηση για το ποιος έκανε τους διορισμούς, ο υπουργός Υγείας απάντησε: «αυτοί οι οποίοι προφανώς εναλλασσόντουσαν όλα αυτά τα χρόνια στη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ. Το ΚΕΘΕΑ επιχορηγείται από το υπουργείο Υγείας με 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο τα τελευταία 25 χρόνια, εναλλάσσονταν στην προεδρία του ΚΕΘΕΑ επί 20 χρόνια ο κύριος Παρασκευόπουλος με τον κύριο Νοταρά- εναλλάξ. Ο κύριος υπουργός Δικαιοσύνης που άνοιξε τις φυλακές, που τους έβγαλε όλους έξω, όλους τους ποινικούς, τους εγκληματίες οι οποίοι έκαναν ξανά εγκλήματα, δολοφόνησαν ξανά, δημιούργησαν ξανά προβλήματα στην ελληνική κοινωνία».
«Ως προς το λυμαίνονταν ή όχι, από τη στιγμή που έγινε αυτή η διαδικασία άνοιξαν στόματα και εγώ έχω καταγγελίες για τις φυλακές στα Διαβατά όπου κάποιοι νομιμοποιούσαν Αλβανούς ναρκέμπορους και τους έδιναν χαρτιά ότι ήταν ανήλικοι, δήθεν, ή απεξαρτημένοι κ.λπ. Μία καταγγελία η οποία οδήγησε σε εσωτερικό έλεγχο ο οποίος δεν έχει καταλήξει- έπρεπε να έχει μπει εισαγγελέας κανονικά εκεί πέρα μέσα. Έχει κρυφτεί αυτή η ιστορία, θα τη βρούμε», σημείωσε.
Παράλληλα, τόνισε ότι ο ίδιος είναι ο θεματοφύλακας του δημόσιου χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δίνουν τη χρηματοδότηση για το Κέντρο.
Εξήγησε επίσης ότι πλέον δίδονται παραπάνω χρήματα στο ΚΕΘΕΑ και υποστήριξη στην επιστημονική προσέγγιση και τα προγράμματα στεγνής απεξάρτησης. Για τη θέση του γενικού διευθυντή, είπε πως θα υπάρξει ανοιχτή προκήρυξη- και θα προχωρήσει το ΚΕΘΕΑ αυτονόμως στην επιλογή του καλύτερου δυνατού υποψηφίου για τη συγκεκριμένη θέση. Επίσης δεσμεύθηκε για μια ακόμη φορά για το αυτοδιοίκητο και προσέθεσε πως θα γίνει συζήτηση επάνω σε αυτό το θέμα και «θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί το αυτοδιοίκητο».
«Αυτή τη στιγμή ορίστηκε διοίκηση, και η διοίκηση αυτή θα ελέγξει τα οικονομικά του ΚΕΘΕΑ», πρόσθεσε.
«Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στα παιδιά τα οποία προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά και είναι σε πρώτη προτεραιότητα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε και υπογράμμισε ότι δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος.
Ο υπουργός Υγείας καταλήγοντας είπε ότι το πρόβλημα στο ΚΕΘΕΑ δημιούργησαν «κάποιοι από αυτούς που πολιτικά εμπλέκονται και φωνάζουνε» και σημείωσε: «Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, δεν φταίνε οι οικογένειες, δεν φταίνε οι απεξαρτημένοι, δεν φταίει η Κοινότητα. Και η αντιπρόεδρος που έβαλα στο ΚΕΘΕΑ είναι πρώην εξαρτημένη, 17 χρόνια δούλευε στο ΚΕΘΕΑ, ψυχολόγος. Και όχι δικαστικός».
Η απάντηση Παρασκευόπουλου: «Ανασύρει μια παλιά συκοφαντία»
Με ανακοίνωσή του, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, απάντησε στις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας:
«Ο Υπουργός στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει μια πρωτοβουλία που θέτει σε κίνδυνο το πολύχρονο έργο του ΚΕΘΕΑ, που έχει σώσει τη ζωή και την υγεία πολλών ανθρώπων, ανασύρει μια παλιά συκοφαντία. Ισχυρίζεται ότι ο λεγόμενος νόμος Παρασκευόπουλου είχε ως αποτέλεσμα να βγουν από τη φυλακή άνθρωποι που τέλεσαν σοβαρά εγκλήματα. Απέναντι στην προπαγάνδα αναγκάζομαι για πολλοστή φορά να θυμίσω ότι αποσυμφορητικούς νόμους στη χώρα μας είχαμε αδιαλείπτως με ετήσιες συνήθως ανανεώσεις από το 2009. Κατά την διάρκεια της δικής μου θητείας έγιναν δυο ετήσιες ανανεώσεις. Κατά το αντίστοιχο διάστημα σημειώθηκε κάμψη στο συνολικό αριθμό βαρύτατων εγκλημάτων, όπως η ανθρωποκτονία, ενώ και ο συνολικός αριθμός των υποτροπών σε σοβαρά εγκλήματα δεν υπερέβαινε ένα ελάχιστο ποσοστό.
Θυμίζω επίσης ότι η αποσυμφορητική διάταξη δεν αφορούσε ισοβίτες, αλλά κρατουμένους που ούτως ή άλλως θα απολύονταν.
Κατά τα λοιπά, χάρη στις ρυθμίσεις αυτές βελτιώθηκαν οι συνθήκες κράτησης και έτσι αποκαταστάθηκε η διεθνής εικόνα της χώρας και απαλλάχθηκαν οι Έλληνες φορολογούμενοι από σημαντικά ποσά προστίμων που επέβαλλε το ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Ο Υπουργός θέλοντας να πλήξει το ΚΕΘΕΑ ανακοίνωσε, ότι στο τιμόνι του εναλλάσσονταν δυο πρόσωπα το ένα εκ των οποίων ήμουν εγώ.
Ας γνωρίζουν ότι βρίσκομαι δίπλα στο έργο του ΚΕΘΕΑ, λόγω ειδικότητας άλλωστε, από το έτος 1984, ήμουν μέλος του πρώτου Δ.Σ. κατά το 1987 και εκλεγόμουν Πρόεδρος από το 1999 έως το 2005. Είμαι περήφανος, που όχι μόνο κατά την διάρκεια της θητείας μου, αλλά και διαχρονικά, το ΚΕΘΕΑ προσφέρει ένα σωτήριο έργο στην ελληνική κοινωνία. Η σοβαρή διακινδύνευσή του όμως δεν φαίνεται να απασχολεί τον σημερινό Υπουργό Υγείας”.