Νέα παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι αυτή θα είναι η τελευταία και μετά θα επιβληθούν πιο βαριά πρόστιμα.
Η νέα προθεσμία για την τακτοποίηση αυθαιρέτων θα εκπνεύσει στα τέλη Ιουνίου και θα είναι η τελευταία για την κατηγορία ακινήτων που υπάγονται στην κατηγορία 5, τα «βαριά αυθαίρετα», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. «Από τον Ιούνιο και μετά δεν θα υπάρξει άλλη τέτοια δυνατότητα για αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία», ξεκαθάρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά τη συνάντησή του με τους προέδρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργο Στασινό, και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτο Παραδιά.
«Από τον Ιούνιο του 2020 και μετά, όποιος δεν έχει μέχρι τότε τακτοποιήσει το ακίνητό του, θα καταβάλει 20% παραπάνω χρήματα για την τακτοποίησή του. Και για κάθε χρόνο περαιτέρω καθυστερήσεων θα καταβάλλεται ένα επιπλέον 5%. Δηλαδή αν καθυστερήσεις ένα χρόνο ακόμα, θα πληρώνεις 25%, αν καθυστερήσεις δυο χρόνια ακόμα 30%, κ.ο.κ..», εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, κάνοντας λόγο για δίκαιη και λειτουργική ρύθμιση. Το υπουργείο παύει να είναι υπουργείο παρατάσεων και γίνεται υπουργείο συνολικής ρύθμισης για όλα τα αυθαίρετα, υπογράμμισε ακόμη.
Ο Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε ακόμη ότι μετά τον Ιούνιο θα υπάρξει σφαιρική και μονιμότερη λύση για το ζήτημα των αυθαιρέτων. «Πρώτα από όλα, θα εξακολουθήσει να υπάρχει η κόκκινη γραμμή του 2011. Δηλαδή μιλάμε για αυθαίρετα που με βάση τους σημερινούς νόμους, τον νόμο του 2013 και τον νόμο του 2017, έχουν αναγνωριστεί ως αυθαίρετα και για τα οποία μιλάει έτσι κι αλλιώς η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εκτός αυτού, θα συνδεθεί η τακτοποίηση των αυθαιρέτων από τον Ιούνιο και μετά με την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας», εξήγησε.
Αναλύοντας τη διπλή ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Οικονόμου, είπε πως για τα κτίρια που κατασκευάζονται από εδώ και πέρα, η ηλεκτρονική ταυτότητα θα είναι σε επίπεδο κτιρίου. «Αυτό είναι εύκολο γιατί υπάρχει πλέον μια άδεια συνολική, δεν υπάρχει καμιά πρακτική δυσκολία ή κάποιο ιδιαίτερο κόστος για να δηλώνεται με ενιαίο τρόπο όλο το κτίριο» πρόσθεσε. «Για τα παλαιότερα κτίρια, πάλι στο τέλος θα καταλήξουμε σε ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, ασφαλώς θα προκύψει κι εκεί, αλλά με μια σταδιακή διαδικασία, η οποία θα μπορεί να γίνεται κατά διηρημένη ιδιοκτησία. Δηλαδή, όποιος έχει μια διηρημένη ιδιοκτησία και θέλει να κάνει μια μεταβίβαση ή για κάποιον άλλο λόγο ενδιαφέρεται να το νοικιάσει ή ο,τιδήποτε, θα μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρονική ταυτότητα αποκλειστικά της διηρημένης ιδιοκτησίας του. Σιγά-σιγά θα προστίθενται και οι υπόλοιπες διηρημένες ιδιοκτησίες και στο τέλος πάλι θα έχουμε το συνολικό ακίνητο. Ο πρώτος που θα θέλει να κάνει μια τέτοια ηλεκτρονική ταυτότητα διηρημένης ιδιοκτησίας, θα πρέπει να δηλώσει και το ποσοστό που του αντιστοιχεί σε χιλιοστά επί των κοινοχρήστων και αν υπάρχουν αυθαιρεσίες στα κοινόχρηστα, θα πρέπει να δηλώσει και τα κοινόχρηστα, δηλαδή να υπάρξουν σχετικά σχέδια. Αν υπάρχουν αυθαιρεσίες, δεν υπάρχει κάποια τέτοια υποχρέωση. Αυτό θα είναι θέμα μιας δήλωσης. Αν κάποιος σκόπιμα δεν το δηλώσει, θα το βρει μπροστά του αργότερα», είπε αναλύοντας αυτό το σχέδιο.