Στις 3-4 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και στις 12-13 Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Σε αυτά τα δύο ραντεβού η Βόρεια Μακεδονία αναμένει να πραγματοποιηθούν οι πρώτες ζυμώσεις, αφού το τετ α τετ του Προέδρου Πενταρόφσκι με τον Μακρόν στο Παρίσι δεν έφερε αποτελέσματα. Εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ανοιχτά στον Ζόραν Ζάεφ ότι θα τον στηρίξει στην προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που προκάλεσε το γαλλικό βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο Ζόραν Ζάεφ επιθυμεί να μην χαθεί η ευκαιρία της κροατικής προεδρίας και το ενδεχόμενο στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 2020 (Σύνοδος ΕΕ – Δ. Βαλκανίων) η χώρα του να πάρει ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μια τέτοια προοπτική θα του έδινε ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα στον προεκλογικό αγώνα που θα αρχίσει από τις 3 Ιανουαρίου και μετά, οπότε και θα παραιτηθεί από τα καθήκοντά του, προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές τον Απρίλιο.
Ένα γαλλικό ανεπίσημο έγγραφο, ωστόσο, αλλάζει τα δεδομένα και καταδεικνύει ότι η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας θα μπορούσε να εξεταστεί σε διαφορετική βάση και ενδεχομένως να μην μπει στο ίδιο “καλάθι” με άλλες χώρες της Βαλκανικής, όπως για παράδειγμα η Αλβανία ή ακόμα η Σερβία και το Μαυροβούνιο. Καθυσυχάζει, την ίδια στιγμή, τις χώρες πως ο στόχος δεν έχει χαθεί.
Ουσιαστικά προτείνεται να ακολουθηθεί μια νέα μεθοδολογία για τη διεύρυνση που βασίζεται στην ιδέα της “σταδιακής σύνδεσης”. Το γαλλικό μοντέλο φαίνεται να προκρίνει μια διαδικασία επτά σταδίων με τις υπό ένταξη χώρες να αποκτούν πρόσβαση σε επιλεγμένα προγράμματα και κονδύλια της ΕΕ, προτού φτάσουν στην πλήρη ενοποίηση. Σύμφωνα με το “non paper”, μόνο στο τέταρτο βήμα θα μπορεί η υπό ένταξη χώρα να μπει στην τραπεζική ένωση, ενώ στο πέμπτο θα είναι σε θέση να λαμβάνει επιδοτήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία της Κομισιόν. Το πιο σημαντικό που προκύπτει είναι πως δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο πια, ότι η διαδικασία για μια χώρα θα ολοκληρωθεί απλώς γιατί ξεκίνησε.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που δικαιολογούν τις επιφυλάξεις που είχε ο Εμανουέλ Μακρόν στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Και αυτό γιατί βλέπουν πως ο Γάλλος Πρόεδρος έφερε και πάλι στο προσκήνιο τη βαθύτερη και ξεχασμένη συζήτηση για τη σύνδεση της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης με τη διεύρυνση. Με πιο απλά λόγια τονίζεται και από το Παρίσι ότι είναι απαραίτητο να μπουν όρια στη δυνατότητα της ΕΕ να απορροφά νέα κράτη, αν δεν μπορεί να προχωρήσει στην εμβάθυνση.
Η γαλλική πρόταση, εκτός απροόπτου, θα εξεταστεί μέσα στην εβδομάδα και, με τη συζήτηση για το brexit να είναι σε πλήρη εξέλιξη και να έχει ταλαιπωρήσει πολύ τους «27», εκτιμάται ότι θα βρει πρόσφορο έδαφος.
Μέσα σε αυτό το κλίμα των διαρκών διαβουλεύσεων θα προηγηθεί όλων των παραπάνω συναντήσεων του πρωθυπουργού το ταξίδι του Νίκου Δένδια στα Σκόπια τις επόμενες ημέρες. Στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ και να βάλει όλα τα “καυτά” θέματα στο τραπέζι.
Οι δύο επικεφαλής της διπλωματίας θα βρεθούν και την Πέμπτη στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Όλα δείχνουν πως η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες στο ανώτατο επίπεδο, ώστε να ηγηθεί των κρατών – μελών της ΕΕ της περιοχής των Βαλκανίων.
Η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για “απάτη”, αφού προεκλογικά, πριν και μετά τις υπογραφές στις Πρέσπες η ΝΔ αναφερόταν σε μια προδοτική συμφωνία. Μάλιστα, εκτιμούν πως οι τελευταίες κινήσεις, που δείχνουν μια εγρήγορση για την εφαρμογή της Συμφωνίας, είναι αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που πήραν άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Δανία και η Ολλανδία που κάθε μια από τη δική της σκοπιά επιχειρεί να επιβάλει τη δική της πολιτική.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σταματήσουν να πιέζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού θεωρούν πως το εσωτερικό της ΝΔ “βράζει” και η συντηρητική πτέρυγα με τις διαφωνίες της τόσο για το Μακεδονικό όσο και για το μεταναστευτικό αργά ή γρήγορα, θα προκαλέσει “ρωγμές” στο εσωτερικό του κόμματος.
Με πληροφορίες από newpost.gr