Έντεκα χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens και με την απουσία από το εδώλιο των βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης, όπως ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο Χρηστος Καραβέλας και εσχάτως ο Ελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα ανακοινώσει σήμερα την ετυμηγορία του σχετικά με την ενοχή ή μη των 54 κατηγορουμένων.
Η υπόθεση κατάφερε να φτάσει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας τον Φεβρουάριο 2017, με το κατηγορητήριο να αναφέρεται σε «μποναμάδες» που φέρονται να δόθηκαν σε κρατικούς αξιωματούχους προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση 8002/97 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens.
Υψηλόβαθμα στελέχη του γερμανικού κολοσσού αλλά και του ΟΤΕ φέρονται να ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο, αφού εμφανίζονται να εμπλέκονται σε πολυδαίδαλες διαδρομές χρήματος προκειμένου να επιλεγεί η SIEMENS ως ανάδοχος του έργου αλλά και για κάθε επέκταση της σύμβασης για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.
Υπενθυμίζεται, ότι η συμφωνία υπεγράφη από τον τότε υπουργό Μεταφορών Τάσο Μαντέλη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 5 ετών εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ την ημέρα.
Αν και μεταξύ των αδικημάτων που αντιμετωπίζουν κατά περίσταση οι 54 κατηγορούμενοι, είναι δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, οι ποινές που επιφυλάσσουν με το νέο Ποινικό Κώδικα -αν υπάρξει καταδίκη- είναι μειωμένες.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη μορφή δωροδοκίας έγινε πλημμέλημα και παρά τις τροποποιήσεις της σημερινής κυβέρνησης που επανέφερε τον κακουργηματικό χαρακτήρα του αδικήματος, οι κατηγορούμενοι θα κριθούν με τον ευνοϊκότερο νόμο, βάσει του οποίου η δωροδοκία ως πλημμέλημα έχει παραγραφεί και κατά συνέπεια αναμένεται να απαλλαγούν.
Σημειώνεται, πως η εισαγγελέας της έδρας Ελένη Σκεπαρνιά έχει ζητήσει την καταδίκη συνολικά 22 εκ των 54 κατηγορουμένων, υπογραμμίζοντας τότε στην αγόρευσή της ότι το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου έχει παραγραφεί, αφού με το νέο Ποινικό Κώδικα, ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr