Σκοτσέζικο ντους στην κυβέρνηση επιφυλάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη νέα έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα: από τη μια πλευρά θα ανοίγει τον δρόμο για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ύψους 767 εκατ. ευρώ από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, δίνοντας εύσημα στην Αθήνα για την πρόοδο που σημείωσαν οι μεταρρυθμίσεις, και από την άλλη… θα ρίχνει στο ψαχνό.
Η δυσφορία Ευρωπαίων αξιωματούχων για ορισμένες από τις εξαγγελίες θα αποτυπώνεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, η οποία με αυστηρή γλώσσα θα στηλιτεύει την απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει για τρία χρόνια τον ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Οπως θα επισημαίνεται στην έκθεση η τριετής αναστολή του φόρου στα ακίνητα εγκυμονεί κινδύνους για αύξηση της παραοικονομίας στον κατασκευαστικό κλάδο. Συγχρόνως υπό διερεύνηση βρίσκεται από τους θεσμούς η συμβατότητα του μέτρου σε σχέση με το κοινοτικό δίκαιο.
Στις Βρυξέλλες έχει πέσει βαρύ το γεγονός ότι τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αρχές ενθάρρυναν τις ελληνικές να αναπτύξουν εναλλακτικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του οικοδομικού κλάδου και να καταπολεμήσουν τη μαύρη οικονομία, η Αθήνα «καίει» μέτρα ευρωπαϊκού βεληνεκούς.
Ο ΦΠΑ αποτελεί κοινοτικό φόρο και οποιεσδήποτε αλλαγές χρειάζεται να γίνονται σε συνεννόηση με τα κοινοτικά όργανα. Εν προκειμένω, φαίνεται πως η κυβέρνηση ενημέρωσε για την πρόθεσή της να λάβει το συγκεκριμένο μέτρο από το 2020, ώστε να δοθεί ώθηση στην κτηματαγορά και τόνισε ότι δεν πρόκειται για μόνιμη παρέμβαση, αλλά για προσωρινή αναστολή της επιβολής ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, χωρίς ωστόσο να άρει τις αμφιβολίες των Ευρωπαίων.
Το μέτρο έχει πάντως ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος κατατίθεται αύριο στη Βουλή και έχει συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Το θέμα είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες κινήσουν διαδικασίες για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου σε βάρος της Αθήνας.
Η έκθεση βέβαια θα αναφέρεται με θετικά σχόλια στις αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ κατά 20%. Μάλιστα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 7.500 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα εκτιμάται ότι θα προκύψουν έξτρα έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ. Τα οποία έσοδα θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% το 2020, πλέον αυτής του 22% που έγινε φέτος τον Σεπτέμβριο.
Μόνο που η μείωση στον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη και ώστε να μειωθούν τα φορολογικά βάρη σε φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία που παραμένουν οι μεγάλοι αδικημένοι του φορολογικού συστήματος.
Οπως θα διαμηνύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλες οι αλλαγές στα ακίνητα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020, και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη αναβολή.
«Καρφιά» από τις Βρυξέλλες θα υπάρξουν και για το αφορολόγητο, θυμίζοντας στην κυβέρνηση ότι έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να μην εφαρμόσει τη μείωση. Η οποία, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα δημιουργούσε δημοσιονομικό χώρο ίσο με 1% του ΑΕΠ για φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό.
Θα εκφράζονται, επίσης, ανησυχίες για τους 5.200 υπεράριθμους στο Δημόσιο, αλλά και για την υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ, οι οποίες ξηλώνουν μνημονιακούς νόμους και ο αντίκτυπός τους στα δημοσιονομικά μεγέθη θα είναι σημαντικός.
Το… γλυκαντικό της Ε.Ε. για την Ελλάδα θα είναι πως η χώρα είναι εντός τροχιάς στους στόχους για τα πλεονάσματα το 2019 και το 2020. Θα ανέλθουν στο 3,8% και 3,5% αντίστοιχα με τον πήχη για την ανάπτυξη να έχει ήδη τοποθετηθεί στο 2,3% τον επόμενο χρόνο.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr