Στα νησιά του Αιγαίου θα λειτουργήσουν τα πέντε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, τη δημιουργία των οποίων έχει ήδη προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μέρος του υπερπλεονάσματος αναμένεται να κατευθυνθεί στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού και για τη στήριξη δήμων που φιλοξενούν πρόσφυγες μέσω της μορφής ενός ταμείου για τα αντισταθμιστικά οφέλη. Οι σχετικές ανακοινώσεις, οι οποίες «κλείδωσαν» χθες σε νέα σύσκεψη των εμπλεκόμενων υπουργών υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, θα γίνουν σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, παρουσία του υφυπουργού Aμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.
Την ίδια ώρα, αναμένεται και η κατανομή προσφύγων –κυρίως οικογενειών– σε ξενοδοχεία σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη μεταφορά 20.000 ατόμων από τα νησιά προς την ενδοχώρα μέχρι το τέλος του έτους, με κανόνα να μην ξεπεραστεί το πλαφόν του 1% αναλογικά με τον πληθυσμό κάθε Περιφέρειας. Ως προς αυτό ο υπουργός Εσωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με δημάρχους και τοπικούς παράγοντες, ώστε καμία μεταφορά να μην γίνει χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση.
Τα πέντε νέα κέντρα σε Σάμο, Χίο, Λέσβο, Κω και Λέρο –εκτιμάται ότι η χωρητικότητα εκάστου δεν θα ξεπερνά τις 5.000– αναμένεται να αντικαταστήσουν κέντρα όπως η Μόρια και το Βαθύ, που είναι ανοικτά και θα κλείσουν, ενώ η κυβέρνηση φιλοδοξεί μέσω ενός συνολικού πλέγματος μέτρων, που συμπεριλαμβάνει αποτρεπτικά μέτρα, ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και των επιστροφών, να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ζήτημα, καθώς όσοι δικαιούνται προστασία και οι οικογένειες θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα (σε ξενοδοχεία), την ώρα που εκτιμά ότι η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών θα μειώσει και τις ροές. Δεν είναι, πάντως, τυχαίο το ότι κατά τις σημερινές ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα παρών θα είναι και ο υφυπουργός Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, καθώς η κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος στα αποτρεπτικά μέτρα.
Το σχέδιο συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μετείχαν, πλην του κ. Στεφανή, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Στέλιος Πέτσας και ο Ακης Σκέρτσος και δεν φαίνεται επί του παρόντος να περιλαμβάνει τη δημιουργία κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνει ήδη μηνύματα προς την Ευρώπη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της βάρος που αναλογεί σε ολόκληρη τη Ε.Ε. και προς την Τουρκία να μην εκβιάζει με μοχλό τις μεταναστευτικές ροές. «Δεν θα δεχτώ άλλο να μας βλέπουν ως χώρο “στάθμευσης” μετανάστες και πρόσφυγες» ήταν το σαφές μήνυμα που απηύθυνε προς ευρωπαϊκά ώτα στη συνέντευξή του στη Handelsblatt, ενώ μηνύματα απηύθυνε και προς την Τουρκία να μην χρησιμοποιεί τις ροές ως μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι όποιος δεν λαμβάνει άσυλο στην Ελλάδα «πρέπει να επιστρέφει είτε στην Τουρκία είτε στη χώρα καταγωγής του». «Η Ευρώπη αγνοεί το πρόβλημα. Αλλά πλέον δεν θα δεχθώ άλλο να προσποιείται κάποιος ότι το πρόβλημα αφορά μόνο την Ελλάδα. Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επαφές Μητσοτάκη
Σχετικές αναφορές στο προσφυγικό, πάντως, αναμένεται να κάνει ο κ. Μητσοτάκης και κατά τις επαφές που θα έχει στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ, για το οποίο αναχωρεί σήμερα. Εκεί ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του της Νορβηγίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας, με τον πρώην Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και τον διαπραγματευτή της Κομισιόν για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. Απόψε θα μετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ, ενώ αύριο θα εκφωνήσει ομιλία στην ολομέλεια του συνεδρίου.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Καθημερινή