«Φοβάμαι τον κύριο Μητσοτάκη. Έζησα και κυβέρνηση Μητσοτάκη το ’93 και είδαμε να φέρνει την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής» λέει στο tvxs.gr o Σταμάτης Μαλέλης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής. Την ίδια ώρα, συνεχίζει να ασκεί κριτική (εξ’αριστερών όπως διευκρινίζει) στην παράταξη του για το γεγονός ότι παραμένει προσδεμένη η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στο άρμα της ΝΔ και δεν αντιδρά στη σκληρά δεξιά πολιτική Μητσοτάκη. Ο λόγος της ρήξης του με τη Φ. Γεννήματα εξάλλου, ήταν η προεκλογικές δηλώσεις, για το ανοιχτό ενδεχόμενο συνεργασίας ΚΙΝΑΛ-ΝΔ μετεκλογικά.
Ασκεί κριτική όμως και στον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο χρεώνει ότι δεν κατάφερε να επιτύχει την ηγεμονία της Αριστεράς με αποτέλεσμα το εκλογικό σώμα να μετατοπιστεί προς τα δεξιά. Επιμένει ωστόσο πως ο όμορος στο ΚΙΝΑΛ χώρος είναι αυτός του ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο πρέπει να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας και υπενθυμίζει ότι το ίδιο έκανε και ο Αν. Παπανδρέου στο παρελθόν με πολλά στελέχη της Αριστεράς.
Παραδέχεται πως η ΝΔ έχει την στήριξη των ΜΜΕ αλλά, αξιολογεί πως αυτό δεν διασφαλίζει την παραμονή της στην εξουσία «Έχετε δει εσείς κάποια μέτρα για τους φτωχούς ανθρώπους; Θα έχουμε αντίδραση των φτωχών» διερωτάται. Παρακολουθεί με ενδιαφέρον το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ανοίγει σήμερα τις πόρτες του, αλλά ξεκαθαρίζει πως «Αυτοί που μιλάνε μόνο για την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν βάλει ένα πολιτικό θέμα. Περιμένω να ακούσω τα πολιτικά ζητήματα. Με ποιους πάμε, τι κάνουμε.»
Οι αποφάσεις του συνεδρίου μοιραία επηρεάζουν και το ΚΙΝΑΛ άμεσα
Το θέμα το δικό μου είναι πολιτικό. Θεωρώ ότι το ΚΙΝΑΛ, δεν πηγαίνει εκεί που πρέπει. Δεν είναι αριστερό, ριζοσπαστικό κόμμα, με τις παραδόσεις της δημοκρατικής παράταξης. Κάθε μέρα επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό που φοβόμουν. Παίζει έναν συμπληρωματικό ρόλο – τουλάχιστον για τα μάτια του κόσμου- της συντηρητικής πολιτικής.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παλεύουν για την ενδυνάμωση του ενόψη του συνέδριου και απέναντι στην κα Γεννήματα, λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα όμως.
Αυτοί που μιλάνε μόνο για την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν βάλει ένα πολιτικό θέμα. Εμένα δεν με ενδιαφέρει πως θα λέγεται το κόμμα, αποκαλώ πάντα το ΚΙΝΑΛ, Δημοκρατική Παράταξη. Εμένα με ενδιαφέρει να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα: Πρώτον ότι ο βασικός μας αντίπαλος είναι η Νέα Δημοκρατία, είναι η δεξιά και οι συντηρητικές πολιτικές και δεύτερον ότι είμαστε η συνέχεια της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.
Στο συνέδριο θα πρέπει να τεθεί το θέμα ταυτότητας που είναι φανερό ότι απασχολεί τον χώρο σας;
Βεβαίως. Αυτά θα έπρεπε να απασχολούν το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν βλέπω να τα συζητάει. Βλέπω την απόλυτη φλυαρία και διαξιφισμούς χωρίς ουσία. Αυτό με λυπεί αφάνταστα. Θέλω να πάρει το ΠΑΣΟΚ ξεκάθαρες θέσεις που θα επηρεάσουν και το ΚΙΝΑΛ.
Δεν σας απασχολούν τα θέματα που βάζει για παράδειγμα ο κύριος Γερουλάνος που λέει ότι το συνέδριο γίνεται για να παραταθεί η θητεία της κυρίας Γενηματά;
Το πως θα εκλέγεται ο πρόεδρος και πως θα προεκτείνεται η θητεία του… δεν τα θεωρώ σοβαρά. Είναι διαδικαστικά θέματα, όντως γίνονται για να παραταθεί η θητεία της κυρίας Γεννήματα στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να παραμείνει αρχηγός στο ΚΙΝΑΛ. Είναι άνευ ουσίας τα θέματα που βάζει ο κύριος Γερουλάνος όμως. Εγώ περιμένω να ακούσω τα πολιτικά ζητήματα. Με ποιους πάμε, τι κάνουμε. Αυτή τη στιγμή σερνόμαστε ή σε ένα «ούτε» γενικό ή με τον έναν ή με τον άλλον. Δεν είναι αυτό πολιτική!
Θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, όπως γράφει το ρεπορτάζ;
Θα μπερδευτεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση. Το θέμα δεν είναι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Στο ΚΙΝΑΛ μπαίνει θέμα ηγεσίας;
Υπάρχει προβληματισμός, συζητιέται, αλλά δεν έχει τεθεί από κανέναν θέμα ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ. Εγώ επιμένω ότι πρέπει να μιλήσουμε για τα σοβαρά. Είδα μια πρόσφατη δημοσκόπηση και στενοχωρήθηκα πολύ. Είδα τη συντηρητικοποίηση της βάσης του ΚΙΝΑΛ και πρέπει να πούμε ότι κάποιοι έχουν μεγάλες ευθύνες για αυτό. Δεν μπορεί όλοι αυτοί οι προοδευτικοί άνθρωποι που ήταν κάποτε στο ΠΑΣΟΚ, στην Ανανεωτική Αριστερά, στις κινήσεις της σοσιαλδημοκρατίας να έχουν τέτοιες απόψεις για το άσυλο, για το «νόμος και τάξη». Εγώ πραγματικά εντυπωσιάστηκα.
Με ποιον τρόπο ευθύνεται το ΚΙΝΑΛ; Επειδή με την ταύτισή του με δεξιές πολιτικές συμπαρέσυρε ένα μέρος του κόσμου του σε αυτές τις πεποιθήσεις ή μήπως τελικά επειδή για να διασωθεί στις εκλογές, ακολούθησε το αντί ΣΥΡΙΖΑ κομμάτι των ψηφοφόρων του που είχε ήδη μετατοπιστεί προς τα δεξιά;
Το δεύτερο προσπάθησε να κάνει, αλλά έγινε λίγο άτσαλα. Τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές, είδαν ότι υπάρχει μια διαρροή του κόσμου μας προς τα δεξιά και προσπάθησαν να το κρατήσουν. Όμως το θέμα ξεκινάει από πιο παλιά. Πιστεύω ότι το παιχνίδι χάθηκε στην συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2012-2014. Εκεί χάθηκαν οι διαχωριστικές γραμμές, ταυτίστηκαν τα δύο κόμματα και δεν έφτανε αυτό, υπάρχουν ακόμα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, που το μόνο που κάνουν είναι να εκθειάζουν εκείνη την κυβέρνηση. Δεν λένε ότι ήταν επιλογή ανάγκης, ότι θα καταστρεφόταν η χώρα για παράδειγμα αν δεν το κάναμε. Την παρουσιάζουν σαν την ιδανική κυβέρνηση. Με αυτά τα μηνύματα που πέρασαν στη βάση, έκαναν τεράστιο κακό.
Ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζει το ΚΙΝΑΛ ακολουθώντας την πολιτική της ταύτισης με την κυβέρνηση σήμερα;
Νομίζουν ότι έχουν οφέλη αλλά δεν έχουν. Θεωρούν ότι έτσι κερδίζουν τον κεντρώο πολίτη. Θέλουν να φτιάξουν ένα κεντρώο κόμμα. Αυτό είναι ύβρις στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου. Φαντάσου κάποιος να αποκαλούσε τον Αν. Παπανδρέου κεντρώο, όταν ο ίδιος δεν αποδέχτηκε να ηγηθεί της Ένωσης Κέντρου. Εγώ πιστεύω ότι η πρώτη φορά Αριστερά, ήταν το ΄81 με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Με όσα λάθη έγιναν μετά…. με τον λαϊκισμό… με όλα. Δεν κερδίζουν τίποτα. Υπάρχει μια μικρή ομάδα γύρω από τη Φώφη Γενηματά που ενδιαφέρεται να κρατά την εξουσία. Να είναι ένα μικρό κόμμα του 5-6% που θα διαιωνίζει μια μικρή εξουσία μόνο για να υπάρχουν.
Με όλους τους τριγμούς που περιγράφονται από εσάς και από άλλα στελέχη που στέκονται κριτικά απέναντι στην ηγεσία, ποιο είναι το μέλλον της παράταξής σας;
Αν συνεχίσει σε συντηρητικά μονοπάτια, κι αν επικρατήσουν αυτοί που επικρατούν σήμερα οι κεντρώοι και συντηρητικοί, εγώ δεν βλέπω κανένα μέλλον. Θα εξαερωθεί το ΚΙΝΑΛ. Αν λειτουργήσουμε δυναμικά σοσιαλιστικά θα είναι αλλιώς, αντιδεξιά θα έχουμε άλλη τύχη. Και η σημερινή δεξιά είναι πολύ σκληρή.
Ποιες όψεις της έως τώρα διακυβέρνησης της θεωρείται ακραίες;
Ο τρόπος που λειτουργεί η αστυνομία, ο τρόπος που μπαίνουν στα πανεπιστήμια, οι θέσεις για το μεταναστευτικό…αυτή είναι η δεξιά.
Αυτό το επικρότησε με τον τρόπο του το ΚΙΝΑΛ
Είπαν ότι έδειξε «υπερβάλλον ζήλο» η αστυνομία που για μένα είναι λάθος δήλωση. Μόνο που το είπε ταυτίστηκε με τη δεξιά. Εγώ το καταδικάζω. Είμαστε ιδεολογικά απέναντι. Ιδεολογικά αντίθετοι δεν θα έπρεπε να είμαστε και σε αποφάσεις που παίρνονται για το μεταναστευτικό; Λένε ότι θα κάνουν κλειστά κέντρα για τους μετανάστες. Το δέχεται ένας αριστερός σοσιαλιστής αυτό; Το ότι τα μέτρα ελάφρυνσης αφορούν κάποιους επιχειρηματίες και όχι τα χαμηλότερα στρώματα δεν είναι μια ταξική πολιτική; Πού είναι το ΚΙΝΑΛ να μπει μπροστά και να καταδικάσει;
Το ΚΙΝΑΛ υπερψήφισε το άρθρο για την ασυλία των τραπεζιτών αλλά και την αποδέσμευση της περιουσίας των υποδίκων. Πως τα σχολιάζετε;
Δεν θα μιλήσω για το καθένα συγκεκριμένα, αλλά γενικά. Το ΚΙΝΑΛ δυστυχώς ταυτίζεται με τη ΝΔ, με τη δεξιά. Πιστεύω λοιπόν ότι οι σύντροφοί μου στην ηγεσία του κινήματος, κάνουν ένα τεράστιο λάθος. Θα σκάσει η βόμβα στα χέρια τους, θα λογοδοτήσουν κάποια στιγμή στην ιστορία. Κι αυτά που διαβάζω τους τσαμπουκάδες με απειλές για διαγραφές, πρέπει να τα αφήσουν στην άκρη. Η παράταξη χρειάζεται όλες τις φωνές.
Υπάρχει περίπτωση να γίνουν τελικά και διαγραφές;
Εγώ θα τους έλεγα να μην τολμήσουν. Εγώ που θεωρώ για παράδειγμα ότι η πλευρά Βενιζέλου έκανε τεράστια λάθη και της χρεώνω τη μεγάλη πτώση της παράταξης , θεωρώ ότι δεν έπρεπε να φύγει από το ΚΙΝΑΛ. Δεν είμαι υπέρ της ηγεσίας που παίρνει κεφάλια. Θέλω διαδικασίες συλλογικές.
Δεν ακολουθούνται οι συλλογικές διαδικασίες στο ΚΙΝΑΛ;
Όταν είχε ειπωθεί προεκλογικά από τον γραμματέα του κινήματος ότι θα δώσουμε ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση της δεξιάς, ποιος το είχε αποφασίσει αυτό; Ποιος με έκανε εμένα που ήμουν γραμματέας επικοινωνίας και καθαρά αντιδεξιός, να φαίνεται ότι συναινώ; Τότε φυσικά ήρθε η ρήξη με την κυρία Γεννηματά.
Πάντως όταν μιλήσατε για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ είχατε προκαλέσει «σεισμό» στο ΚΙΝΑΛ. Συνεχίζετε να υπερασπίζεστε αυτή τη θέση;
Ξέρετε κάτι; Δεν ξέρω τι άλλα μέτρα θα πάρει ο κύριος Μητσοτάκης. Φοβάμαι τον κύριο Μητσοτάκη, Έζησα και κυβέρνηση Μητσοτάκη το ’93 και είδαμε να φέρνει την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής και ευτυχώς μετά ο Ελληνικός λαός, έφερε τον Ανδρέα Παπανδρέου με ένα τεράστιο ποσοστό στην εξουσία. Η δεξιά υπηρετεί τους λίγους. Φαίνεται σε κάθε της νομοθέτημα. Λένε ότι η αριστερά ακολουθεί ταξική πολιτική ενώ αυτό το κάνει η δεξιά. Πρέπει λοιπόν εμείς σε αυτή τη διαδικασία να συζητήσουμε με χώρους που είναι πιο κοντά μας. Είναι κανένα φοβερό αμάρτημα αυτό; Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν συμμαχούσε με την Αριστερά; Δεν είχε στο Επικρατείας τον Μ. Γλέζο; Δεν έφερε τον Βαφειάδη και τον έβαλε στο Επικρατείας; Τον αρχηγό του Δημοκρατικού Στρατού; Όταν πριν έναν χρόνο πέσανε να με φάνε που είπα το αυτονόητο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όμορος χώρος, εκεί κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά στο Κίνημα Αλλαγής
Μήπως πλήρωσε ακριβά το ΚΙΝΑΛ την αντιΣΥΡΙΖΑ πολιτική;
Μέχρι έναν βαθμό ήταν αναγκαίο να γίνει. Ήταν σκληρή η μάχη, ένας από τους δύο θα επικρατούσε. Κι εγώ ήμουν σκληρός με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά το έκανα πολιτικά γιατί ήθελα να κερδίσει ο χώρος μου. Ήρθαν οι εκλογές και ποιος κέρδισε ; Το 31% ή το 8%; Και ήταν διπλή η ήττα γιατί και χάσαμε τον χώρο της κεντροαριστεράς και ήρθε η δεξιά. Κι αντί να δούμε την πολιτική μας από την αρχή, πανηγυρίζαμε. Γιατί; Επειδή ήρθε η δεξιά; Άρα όλα είναι πιθανά την επόμενη μέρα. Σε λίγο δεν μας μας ψηφίζει κανένας. Θα πηγαίνουν να ψηφίζουν Μητσοτάκη και θα τελειώνει , αν συνεχίσουμε έτσι. Έχουμε μια σκληρή δεξιά που τον επόμενο χρόνο θα γίνει πιο σκληρή.
Παρατηρείται μια μετατόπιση της κοινωνίας προς τα ακροδεξιά. Συλλογές υπογραφών για ερμητικά κλειστά σύνορα από τις ένοπλες δυνάμεις, διαδηλώσεις κατά των προσφύγων κλπ. Ποιος ευθύνεται;
Είναι σαφές ότι συντηρητικοποιείται η κοινωνία αλλά εδώ οι ευθύνες δεν είναι μόνο της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε την εξουσία κοντά πέντε χρόνια, αλλά σε επίπεδο οικοδομήματος δεν μπόρεσε να κάνει παρέμβαση και να δώσει λύσεις. Ένα μεγάλο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η συμμαχία με τον Καμένο. Κάνω κριτική από τα αριστερά. Έπρεπε να πάρουν πιο αριστερά μέτρα που να τα νιώσει ο κόσμος και να τα καταλάβει. Ναι υπάρχει ακροδεξιά μετατόπιση. Το βλέπουμε και στα social media. Ακούω τη λέξη λαθρομετανάστης που μου προκαλεί αηδία, όλο και περισσότερο.
Η στάση κυρίως της ΝΔ αλλά και του ΚΙΝΑΛ στη συμφωνία των Πρεσπών δεν έδωσε τονωτική ένωση στο ντελίριο αυτό;
Εγώ ανήκα στο ΚΙΝΑΛ ως μέλος της ΔΗΜΑΡ και η άποψη μας ήταν «ναι στη Συμφωνία». Συντάχθηκα με τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ ως γραμματέας επικοινωνίας, γιατί δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς, αλλά στα όργανα είχα εκφράσει τη διαφωνία μου. Δεν τα χρεώνω όλα στο ΚΙΝΑΛ. Είχε μια φοβική στάση όμως και στο Μακεδονικό αλλά και στα θέματα της εκκλησίας. Αυτή η προσπάθεια να δείξει ότι είναι ένα συντηρητικό κόμμα που έλεγε «μην πειράξετε την εκκλησία» με φόβιζε. Δεν έχουν σχέση αυτά με τις αρχές του σοσιαλισμού. Πείραζες την εκκλησία και ο πρώτος που αντιδρούσε ήταν το ΚΙΝΑΛ όχι η ΝΔ.
Γίνεται πολύς λόγος για έλλειψη πλουραλισμού στα ΜΜΕ, πολλοί μιλούν για πρωτοφανή μεροληψία υπέρ της κυβέρνησης. Ποια είναι η άποψη σας ως άνθρωπος του χώρου;
Ισχύει και κάνω κι εγώ ως επαγγελματίας την αυτοκριτική μου σε αυτό. Θεωρώ ότι στα ΜΜΕ γέρνει υπέρ της ΝΔ το σύστημα. Αυτό το κανάλι που προσπαθώ να φτιάξω (One) θα είναι αντικειμενικό. Θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να το κάνουμε. Μην ξεχνάτε όμως, ότι υπάρχει στην κοινωνία ένα κλίμα αποδοχής του Μητσοτάκη που οφείλεται στη συντηρητικοποίηση, στα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, στην λάθος πληροφόρηση. Όπως σας είπα, θα έπρεπε να είχε ηγεμονεύσει η Αριστερά με την έννοια της ηγεμονίας του Γκράμσι. Είχε πέντε χρόνια περιθώριο, έπρεπε να τα καταφέρει. Το να είσαι στην εξουσία με τον Καμμένο είναι λάθος. Ναι, ο τύπος αδικεί τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κι αυτός πρέπει να αφήσει τα εσωτερικά του θέματα και να αντιμετωπίσει τη δεξιά.
Η στήριξη των ΜΜΕ εξασφαλίζει την παραμονή στην εξουσία;
Παίζει μεγάλο ρόλο η επικοινωνία αλλά αν συνεχίσει έτσι η ΝΔ, τίποτα δεν θα εξασφαλίσει την εξουσία της. Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο λαός. Ακούγεται κοινότοπο αλλά έτσι είναι. Όταν του χρόνου δει ότι δεν έχει καμία αύξηση, καμία ελάφρυνση ο συνταξιούχος τι θα κάνει; Έχετε δει εσείς κάποια μέτρα για τους φτωχούς ανθρώπους; Θα έχουμε αντίδραση των φτωχών. Ο Μητσοτάκης έχει την ανοχή γιατί ο κόσμος τώρα έχει μείνει στο «νόμος και τάξη». Αυτό όμως δεν θα διαρκέσει για πολύ.
Πηγή: tvxs.gr