Άκρως αποκαλυπτική ήταν η πρώην γραμματέας του Κ. Φρουζή σχετικά με τις δοσοληψίες της εταιρείας με σημαίνοντα πρόσωπα της κυβέρνησης Σαμαρά. Συγκεκριμένα, η κ. Μαρανγγέλη, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, στην κατάθεση της δήλωσε πως συναντούσε τον Δημήτρη Πτωχό, ο οποίος είχε αναλάβει το 2014 τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης, εντός του Μεγάρου Μαξίμου για θέματα που είχαν να κάνουν με την υποστήριξη των συμφερόντων της εταιρείας! Επιπλέον, δήλωσε πως διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον διοικητή τηςΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, τον οποίο μάλιστα τον αποκαλούσε με το μικρό του όνομα.
Σε ό,τι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, η μάρτυρας δήλωσε πως της είχε ζητήσει να συντάξει επιστολή για θέματα ιδιωτικού τύπου.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Μαρανγγέλη απάντησε αρνητικά σε ερώτημα που είχε να κάνει με το αν έχει δεχτεί πιέσεις από εισαγγελείς ή από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλο. Επιπλέον δήλωσε πως δεν γνωρίζει προσωπικά τον Δ. Παπαγγελόπουλο.
Επιπλέον, η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που την παρουσίαζαν ως “προστατευόμενη μάρτυρα”, σημειώνοντας πως δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα προκειμένου να προσφύγει κατά των δημοσιευμάτων αυτών.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδες πηγές, η πρώην γραμματέας του πρωταγωνιστή του σκανδάλου Novartis, κατέθεσε στην Επιτροπή πως η ίδια είχε κλείσει ραντεβού με τον Αν. Λοβέρδο και πως οι συναντήσεις τους ήταν σίγουρα πάνω από μια. Θυμίζουμε ότι ο πρώην υπουργός Υγείας έχει ισχυριστεί πολλάκις πως έχει συναντήσει μια και μόνο φορά τον Κ. Φρουζη και αυτό «φευγαλέα» στο προαύλιο του υπουργείου Υγείας, όπου είχαν μια σύντομη χειραψία, κάτι που διαψεύδει η κ. Μαρανγγέλη.
Όταν η Μ. Μαραγγέλη ρωτήθηκε από τον Θ. Πλεύρη για το αν υπέπεσε στην αντίληψή της δωροδοκία του Αν. Λοβέρδου, η ίδια απάντησε «όχι». Ίδια ήταν η απάντησή της στο αντίστοιχο ερώτημα του εισηγητή της συμπολίτευσης για τους Αδ. Γεωργιάδη, Δ. Αβραμόπουλο και Αν. Λυκουρέντζο.
Για το επίμαχο φάρμακο Gilenya ρώτησε ο Γιάννης Ραγκούσης την κ. Μαρανγγέλη, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. «Πανηγυρίσαμε για την κορυφαία επιτυχία της εισαγωγής του Gilenya», απαντά.
«Θα πηγαίνατε στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Φρουζή για να καταθέσετε πως αποκλείεται να έχει διαπράξει τα αδικήματα που του καταλογίζονται μεταξύ των οποίων και τον χρηματισμό πολιτικών ή των αθέμιτων πρακτικών»;, συνεχίζει ο Γ. Ραγκούσης.
«Προσωπικά ούτε καν ως δικηγόρος του δεν θα ήθελα να τον υποστηρίξω», απαντά η κ. Μαρανγγέλη.
Δεν είναι η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση». Δεν είναι ούτε καμία άλλη προστατευόμενη μάρτυρας με άλλη κωδική ονομασία. Έχει καταθέσει δύο φορές ενώπιον των εισαγγελέων Διαφθοράς, και τις δύο με το όνομα της. Δεν έχει δεχθεί καμία πίεση από τους εισαγγελείς. Δεν έχει δώσει ποτέ κατάθεση στο FBI. Δεν γνωρίζει για πιέσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Τα παραπάνω είναι τα βασικά σημεία, αναφορικά με την ερευνώμενη υπόθεση, από την πολύωρη κατάθεση που έδωσε ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, η Μαρία Μαραγγέλη, πρώην γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή.
Η κ. Μαραγγέλη προσήλθε στην επιτροπή λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Τρίτης και ενώπιόν της, κατέθεσε ενόρκως ότι δεν είναι η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση», η οποία υπήχθη σε καθεστώς προστασίας. Ολοκλήρωσε δε, την κατάθεση της λίγο πριν τις δέκα το βράδυ.
Αν και αρνήθηκε κάθετα ότι είναι προστατευόμενη μάρτυρας, μεγάλο μέρος των ερωτήσεων που της υπεβλήθησαν, αφορούσαν σημεία των καταθέσεων που έχει δώσει η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» για χρηματισμούς. Όμως η κ. Μαραγγέλη δήλωσε άγνοια για χρηματισμούς πολιτικών προσώπων, αν και δήλωσε ότι δεν θα πήγαινε ποτέ να υπερασπιστεί τον Κ. Φρουζή στο δικαστήριο, ούτε ως δικηγόρος του.
Προς τι λοιπόν η πολύωρη κατάθεση της Μαρίας Μαραγγέλη στην επιτροπή της Βουλής; Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, αποτιμούν ως εξής την κατάθεσή της: «Η Μαρία Μαραγγέλη, αποδόμησε σημείο προς σημείο την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία ‘Αικατερίνη Κελέση’. Αν παρ΄ όλα αυτά, η Μαρία Μαραγγέλη είναι η ‘Αικατερίνη Κελέση’, δηλαδή αν είναι το ίδιο πρόσωπο με τον προστατευόμενο μάρτυρα, τότε κλονίζεται η αξιοπιστία του μάρτυρα που η κατάθεσή του οδήγησε στις δέκα κάλπες για δέκα πολιτικά πρόσωπα, στη Βουλή, τον Φεβρουάριο του 2018. Σε κάθε περίπτωση, η κατάθεση της στην επιτροπή της Βουλής, πρέπει να αξιολογηθεί από τη Δικαιοσύνη, διότι ενδέχεται να παράγει έννομες συνέπειες στην πορεία της δικαστικής έρευνας για τη Novartis».
Οι καταθέσεις στην Εισαγγελία Διαφθοράς
Ως προς τους δικονομικούς χειρισμούς της προϊσταμένης της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνουν ότι, κατά τα λεγόμενα της Μαρίας Μαραγγέλη, η ίδια εκλήθη από την εισαγγελία Διαφθοράς τον Οκτώβριο του 2017. Εκλήθη μια ακόμη φορά σε διευκρινιστική κατάθεση, τον Ιανουάριο του 2018, ίσως όμως να ήταν και αρχές Φεβρουαρίου του 2018. «Τη 2η φορά που εκλήθη όμως η Μαρία Μαραγγέλλη σε κατάθεση, είχε προηγηθεί έγγραφο του FBI που ανέφερε ότι η πρώην γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή γνώριζε για το σχέδιο της δωροδοκίας. Επίσης είχαν προηγηθεί οι καταθέσεις του προστατευόμενου μάρτυρα ‘Αικατερίνη Κελέση’. Είναι απορίας άξιο λοιπόν, ότι οι εισαγγελείς δεν της ζήτησαν να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει όσα αναφέρονται, τόσο στις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, όσο στο έγγραφο του FBI. Επίσης είναι απορίας άξιο, ότι στην δεύτερη κατάθεσή της δεν τηρήθηκαν πρακτικά», αναφέρουν βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής.
Για τις δύο αυτές καταθέσεις, η Μαρία Μαραγγέλη φέρεται να έχει πει στην επιτροπή της Βουλής, ότι οι ερωτήσεις δεν της υπεβλήθησαν από την Ελένη Τουλουπάκη αλλά από τους δύο εισαγγελείς. H κ. Τουλουπάκη απλώς την πλησίασε για να τη χαιρετίσει και μόνο.
«Σας ρώτησε η κ. Τουλουπάκη, αν αυτό που αναφέρει η έκθεση του FBI ισχύει; Ότι δηλαδή γνωρίζατε τα πάντα για τις δωροδοκίες;» φέρεται να ρώτησε τη Μαρία Μαραγγέλλη, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου. «Όχι δεν με ρώτησε», φέρεται να απάντησε η πρώην γραμματέας του κ. Φρουζή.
«Στη δεύτερη κατάθεσή σας, η Ελένη Τουλουπάκη σας ρώτησε σχετικά με τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων; Να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε όσα λένε;», ρώτησε την κ. Μαραγγέλη ο πρόεδρος της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, Ιωάννης Μπούγας. Η μάρτυρας φέρεται να έδωσε αρνητική απάντηση.
Τα πολιτικά πρόσωπα
Η Μαρία Μαραγγέλη, φέρεται να έχει καταθέσει για ραντεβού που έκλεινε με πολιτικά πρόσωπα για λογαριασμό του Κωνσταντίνου Φρουζή. Θεωρεί ότι αυτά τα ραντεβού έγιναν. Δεν προσκομίστηκαν όμως στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι έγιναν. Φέρεται επίσης να κατέθεσε ότι ο κ. Φρουζής είχε φιλικές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα και ότι κυκλοφορούσε με τροχήλατη μαύρη βαλίτσα Samsonite, αλλά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι μέσα σε αυτή μετέφερε χρήματα για πολιτικά πρόσωπα. Φέρεται επίσης να κατέθεσε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Hellas είχε σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα, ότι τον Γιάννη Στουρνάρα τον αποκαλούσε «Γιάννη» και ότι ο κ. Φρουζής της είχε ζητήσει να δαχτυλογραφήσει ιδιωτικού τύπου επιστολή για τον Αντώνη Σαμαρά. Επίσης ότι συναντούσε τον Δημήτρη Πτωχό, συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την προώθηση των συμφερόντων της εταιρείας Novartis.
Φέρεται να κατέθεσε στην επιτροπή, ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής είχε συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά δεν γνωρίζει αν στη συνάντηση συμμετείχαν και άλλες εταιρείες. Η μάρτυρας ρωτήθηκε πώς κλείστηκε το ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου. Φέρεται να περιέγραψε ότι πήρε τηλέφωνο τη γραμματέα του κ. Σαμαρά. «Της δώσατε και τα στοιχεία του αυτοκινήτου του κ. Φρουζή;», τη ρώτησε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης. «Έδωσα τον αριθμό της πινακίδας για να μπει στο πάρκινγκ», φέρεται να απάντησε. «Μα στο Μαξίμου δεν υπάρχει πάρκινγκ», σχολίασε ο βουλευτής.
Η κ. Μαραγγέλη ρωτήθηκε αν γνωρίζει ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος απαιτούσε χρήματα σε βαλίτσα. Απάντησε αρνητικά. Με αφορμή αναφορά της σε συνάντηση Φρουζή-Λοβέρδου, στην επιτροπή κατατέθηκαν από τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρη Μπιάγκη, αντίγραφα των ημερολογίων του Κ. Φρουζή, από τα οποία προκύπτει ότι, ενώ είχε ζητηθεί το συγκεκριμένο ραντεβού με τον Ανδρέα Λοβέρδο, το αίτημα δεν είχε ικανοποιηθεί δύο μήνες μετά.
Ο Κωνσταντίνος Φρουζής
Σε ερωτήσεις για το status και τον ρόλο του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Hellas, η μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής εξελέγη πρόεδρος του ΣΦΕΕ κατά παρέκκλιση του καταστατικού του. Το αξίωμά του στον ΣΦΕΕ, το αξιοποιούσε για να προωθεί τα συμφέροντα της Novartis, όπως είπε. Φέρεται επίσης να απάντησε ότι τα στελέχη της Novartis πανηγύριζαν για την κορυφαία επιτυχία με το φάρμακο Gilenya.
Η Μαρία Μαραγγέλη περιέγραψε ότι ο Κ. Φρουζής της είχε εκχωρήσει πολλές ευθύνες που δεν ήταν αμιγώς υπηρεσιακές.