Το ξεκίνημα της πορείας συγκρότησης για ένα μεγάλο προοδευτικό κόμμα της Αριστεράς σηματοδοτεί η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Απάντηση στις ανακοινώσεις Μητσοτάκης για το κοινωνικό μέρισμα έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. “Δίνουν στους πολλούς λίγα και στους λίγους πολλά” είπε. Ζήτησε να πάρει θέση ο πρωθυπουργός για τις δηλώσεις Σαμαρά.
«Το λιγότερο είναι να υπάρχει ενημέρωση στις πολιτικές δυνάμεις και να μας πει ο κ. Μητσοτάκης ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, απέναντι στην κλιμάκωση της έντασης και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του, με την οποία έκλεισε την Κυριακή η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση: ποιες κοινωνικές κατηγορίες εκπροσωπούν οι πολιτικές δυνάμεις με την πολιτική τους και ποια η στάση τους απέναντι στον εθνικισμό. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «η πολιτική τους είναι στοχευμένη στο να δίνουν στους πολλούς λίγα και στους λίγους να δίνουν πολλά» και ότι εκπροσωπεί μια οικονομική ολιγαρχία.
Ως προς το δεύτερο χαρακτηριστικό, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι στο Συνέδριο της ΝΔ έκαναν ειδική αναφορά στο φαινόμενο του λαϊκισμού «και αναρωτιέμαι αν είχαν ως άξονα τους τη δική τους στάση απέναντι στο Μακεδονικό». Έθεσε το ερώτημα «τι είναι λαϊκισμός»: «Να παλεύεις για να υπερασπιστείς το δίκιο του λαού σου και όταν συνειδητοποιείς ότι βρίσκεσαι σε καταστάσεις που δεν είχαμε υπολογίσει, να κάνεις και συμβιβασμούς ακριβώς για να μην πλήξεις το δίκιο αυτών που υπερασπίζεσαι; Ή να παίρνεις θέση που ξέρεις ότι ζημιώνει την πατρίδα σου και διχάζει και γεμίζει δηλητήριο τον ελληνικό λαό με μοναδικό στόχο να κερδίσεις λίγες ψήφους και μια εκλογική αναμέτρηση;».
Αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ περί αποδέσμευσης με ό,ποιον τρόπο από τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας: «Θα ήταν απλά μια γραφική τοποθέτηση αν δεν ήταν πρώην πρωθυπουργός και ο οποίος έχει πολύ μεγάλη επιρροή ακόμα στην ΚΟ της ΝΔ». Σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πάρει θέση για το «αν μπορεί ο ίδιος και η κυβέρνηση του να εγγυηθεί αυτή τη Συμφωνία», ειδάλλως αφήνει «διάπλατα ορθάνοιχτο παράθυρο για την αποσταθεροποίηση και βόρεια της χώρας».
https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/1050745388611285/
Το μήνυμα που έστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν σαφές:
Όλοι μαζί, αριστεροί, δημοκράτες, προοδευτικοί, οικολόγοι, η νέα γενιά, παλιότερα και νεότερα μέλη και στελέχη, να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους. Με στόχο τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα εργαλείο κοινωνικής προόδου, εκφραστή της κοινωνικής πλειοψηφίας και σε ένα μαζικό κόμμα που θα θέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για δημοκρατικές αλλαγές, για μια προοδευτική διακυβέρνηση, η συνεδρίαση της ΚΕΑ ανοίγει τον δρόμο για το συνέδριο.
Ένα συνέδριο που, όπως τονίζεται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι ανοιχτό στους προβληματισμούς και τις κριτικές της κοινωνίας και θα απαντάει στις μεγάλες προκλήσεις και ανάγκες της εποχής μας: Τη δημοκρατία, τις ανισότητες, την κλιματική κρίση, την εργασία, τα δικαιώματα. Αυτός ακριβώς είναι ο χαρακτήρας που φιλοδοξεί να δώσει ο Αλ. Τσίπρας, για ένα συνέδριο που «δεν θα είναι σαν αυτά που ξέρουν στο παλιό πολιτικό σύστημα», αλλά ένα συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία.
Όπως επισημάνθηκε σε πολλές τοποθετήσεις, η διαμόρφωση ενός προοδευτικού πολιτικού προγράμματος, που θα έχει το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνική πλειοψηφία, αποτελεί κομβική ανάγκη προκειμένου να αποκρουστεί η νεοφιλελεύθερη επέλαση και η ρεβανσιστική παλινόρθωση του κράτους της πιο σκληρής δεξιάς. Σε αυτό το πλαίσιο μπαίνει και η ανάγκη μαζικοποίησης και της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αντιστοίχισης του εκλογικού με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ.
«Πρέπει να ακούσουμε, να μάθουμε, να εμπνευστούμε από την κοινωνία», υπογράμμιζαν πολλά στελέχη. Ως εκ τούτου μπαίνει στην ατζέντα η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας isyriza, η διεύρυνση των δυνατοτήτων συμμετοχής, η οργάνωση της κοινωνικής διαθεσιμότητας, Φυσικά, δεν λείπουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις, οι προβληματισμοί και οι ενστάσεις, κάτι που αποτελεί εξάλλου ταυτοτικό χαρακτηριστικό ενός χώρου που συζητά και διαβουλεύεται.
Η συμμετοχή 700 στελεχών στην ΚΕΑ προκάλεσε συζητήσεις. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν, στον ΣΥΡΙΖΑ το πολυμελές όργανο έχει ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα θέλοντας να αποτυπώσει ακριβώς το εύρος και τον χαρακτήρα των δυνάμεων και των προσωπικοτήτων που συμπορεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και που έχουν ταχθεί στην υπόθεση της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης στη νέα εποχή. Πράγματι, η ανθρωπογεωγραφία των μελών της ΚΕΑ εκφράζει, εκτός από τον οργανωμένο ΣΥΡΙΖΑ, τον χώρο της ιστορικής Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, της ανανεωτικής Αριστεράς, του συνδικαλισμού, των τεχνών, της διανόησης, τον ακαδημαϊκό κόσμο, τη νεολαία, την οικολογία, την Αυτοδιοίκηση.
Το ζήτημα της ευελιξίας αναμένεται να λύσει ο ορισμός του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου, που θα συντονίζει την ΚΕΑ. Σε αυτό το όργανο, που θα προκύψει από πολιτική συμφωνία των δυνάμεων που εμπλέκονται στη διαδικασία της ανασυγκρότησης, θα συμμετέχουν στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ, την Προοδευτική Συμμαχία αλλά και ανένταχτοι.