Σύμφωνα με το δόγμα της ελληνικής κυβέρνησης, “ψυχραιμία-αποφασιστικότητα” οι κινήσεις τις ελληνικής διπλωματίας είναι κατάλληλα προετοιμασμένες και αναπτύσσονται στη λογική- ειδικά στο θέμα του Καστελόριζου – να μην παρασυρθεί και να μην πέσει στην παγίδα της Τουρκίας που αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής με αποτέλεσμα να απομονώνεται όλο και περισσότερο.
Η Τουρκία βλέποντας ότι με τη στάση της χάνει το «ενεργειακό τρένο» της Ανατολικής Μεσογείου επιχειρεί να «μπουκάρει» σαν λαθρεπιβάτης ζωσμένος με εκρηκτικά για να ανατρέψει την πορεία του.
Στο υπουργείο Εξωτερικών δεν σταματούν να λένε ότι τα σύνορα των κρατών και τα όρια των περιοχών όπου οι χώρες ασκούν κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσίες δεν καθορίζονται με όποιον χάρτη θέλει να ζωγραφίσει ο καθένας, αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου. Και οι τουρκικές εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα και προπαγάνδας δεν μπορούν να μεταβάλλουν τη διεθνή νομιμότητα, πόσο μάλλον συμφωνίες που δεν εδράζονται σε αυτήν.
Όσο κι αν προσπαθεί η Τουρκία, η γεωγραφία δεν αλλάζει και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πετύχει τον στόχο της να ταράξει τη «νηφαλιότητα» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δημιουργώντας κρίσεις όπως στο παρελθόν με δυσμενή αποτελέσματα για τα εθνικά μας συμφέροντα. Ωστόσο η ψυχραιμία δεν μπορεί να εκληφθεί ως αδυναμία από την Άγκυρα γιατί η Ελλάδα δεν θα συμπεριφερθεί σαν ταραξίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα απαντήσει σε όποια πρόκληση που θα απειλήσει τα εθνικά της δικαιώματα.
Άλλωστε, το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ήταν ξεκάθαρο και οριοθετώντας την κόκκινη γραμμή, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha και την εκπομπή «Εκτός Γραμμής» με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα τόνισε, «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει στην άσκηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, θα τα προασπιστούμε με απόλυτο τρόπο». Συμπληρώνοντας πως η χώρα θα αντιδράσει, όπως προβλέπεται, σε περίπτωση που τα κυριαρχικά μας δικαιώματα παραβιαστούν, ενώ εκτίμησε πως «η Τουρκία δημιουργεί μπελά στον εαυτό της με τη συμφωνία με τη Λιβύη».
Σίγουρα η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να κινηθεί στην σκακιέρα της διεθνούς νομιμότητας και των συμμαχιών παρά να παίξει «ναυμαχία» προκλήσεων με τον Ερντογάν. Η σοβαρότητα είναι προαπαιτούμενο και από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση την ίδια ώρα που παρακολουθούμε ενιαία γλώσσα από τους μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και την άμυνα με αξιοποίηση των διεθνών ερεισμάτων της χώρας.
Ο Ερντογάν μπορεί να ποντάρει στα οικονομικά συμφέροντα χωρών της Δύσης αλλά δεν έχουν ξεχαστεί οι βαριές κατηγορίες ότι αυτή ήταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα, με τις αχαρακτήριστες επιθέσεις σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις-Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία-με τις ωμές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας, με τα ανοίγματα στη Ρωσία (S-400) και με τις στενές σχέσεις που έχει οικοδομήσει με το Ιράν που προκαλούν το σύστημα, ΗΠΑ-Ισραήλ, ισορροπώντας σε τεντωμένο σχοινί.
Κορύφωση αυτής της διαδικασίας είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η οποία και οριστικοποιήθηκε για τις 7 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο Λευκός Οίκος. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι θα υπάρξει συζήτηση για την προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων Ελλάδας-ΗΠΑ για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ευημερίας στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Με άλλα λόγια δηλαδή θα συζητηθεί το θέμα των τουρκικών επιθετικών ενεργειών στην περιοχή.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει λοιπόν την ευκαιρία, να θέσει θέμα Τουρκίας κατ’ αρχάς στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, στέλνοντας μήνυμα από το συνέδριο της ΝΔ ότι: «Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο ενδέχεται να συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν αυτό, ενώ το σύνολο των επαφών του θα είναι προσανατολισμένο στην καταδίκη των τουρκικών ενεργειών.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τον νέο υψηλό εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, δηλαδή τον διάδοχο της Μογκερίνι, Χοσέπ Μπορέλ. Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν στις τρέχουσες προκλήσεις της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακολούθως, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ελληνική αντιπροσωπεία.
Τις κινήσεις της Τουρκίας καταδίκασαν τόσο η Κύπρος όσο και η Αίγυπτος, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να έχει πραγματοποιήσει και έκτακτη επίσκεψη στο Κάιρο, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι, και συμφωνία για επιτάχυνση των συζητήσεων με στόχο την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Επίσης την Παρασκευή στο ΥΠΕΞ κλήθηκε και ο λίβυος πρεσβευτής, από τον οποίο ζητήθηκε να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του μνημονίου άμεσα, με την προειδοποίηση ότι αν αυτό δεν γίνει μέχρι την Πέμπτη θα ακολουθήσει απόφαση απέλασής του.
Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην ΕΕ έθεσε το ζήτημα και στο Coreper (Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων), ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί διαβήματα της ΕΕ τόσο σε Τρίπολη όσο και σε Αγκυρα.
Η υψηλού ρίσκου κίνηση Ερντογάν έχει πολλές πιθανότητες να τον εμπλέξει σε απρόβλεπτες για την Τουρκία εξελίξεις καθώς η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι Συρία και τα συμφέροντα στην περιοχή είναι πολύ μεγαλύτερα και σύνθετα. Με δεδομένο ότι ο Ερντογάν έχει στρέψει την Τουρκία προς το μπλοκ των υποστηρικτών της Χαμάς, της Ρωσίας και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η εξέλιξη αυτή συνιστά επίσης στρατηγικό κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους κομβικούς τοπικούς της συμμάχους: το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Αίγυπτο και φτάνει στο σημείο να συνιστά εξίσου απειλή για το ΝΑΤΟ.
Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι προκλήσεις της Άγκυρας μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, ο ΟΗΕ προειδοποιεί τον Ερντογάν για το εμπάργκο όπλων.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε όλες τις χώρες να συμμορφώνονται με το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς τη Λιβύη, και να μείνουν μακριά από τον πόλεμο, καθώς εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κατηγορούν την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία για επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του εμπάργκο.
Δεν πέρασαν πολλές ώρες από την εκτίμηση του κ. Δένδια ότι η συμφωνία με την Τουρκία δεν θα εγκριθεί «με κανέναν τρόπο» από το κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχει πρόεδρο επίσης αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη.
Και ήρθε η αντίδραση απο τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) ότι η συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) είναι «παράνομη». O Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον «κλινικό θάνατο» της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της οποίας ηγείται ο Φαγιέζ αλ-Σαράζ για την υπογραφή «παράνομων» συμφωνιών οι οποίες συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θίγουν έννομα δικαιώματα άλλων κρατών της Μεσογείου.
Σε ανακοίνωσή του ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει ώστε η Τουρκία να εγκαταλείψει τις επιδιώξεις της στην χώρα. Η ανακοίνωση αναφερόταν στην προκλητική συμφωνία που υπέγραψε ο Ερντογάν με την κυβέρνηση της Λιβύης [η οποία αναγνωρίζεται από μέρος της διεθνούς κοινότητας] για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Αγκίλα Σαλέχ, πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης που υποστηρίζει τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό, έστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφορικά με την επίμαχη συμφωνία. Ο ίδιος ανέφερε ότι η εν λόγω συμφωνία αποτελεί απειλή για το λιβυκό κράτος, το μέλλον και την ασφάλειά του. Επίσης απέστειλε επιστολή με το ίδιο περιεχόμενο στον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.
Στη σύγκρουση που σοβεί στη χώρα από το 2011 όταν και είχε αποκαθηλωθεί ο Μουαμάρ Καντάφι, από τη μία πλευρά βρίσκονται οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγέντ αλ Σάρατζ με έδρα την Τρίπολη και από την άλλη ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του στρατηγού Χαλίφ Χαφτάρ που ελέγχει τη Βεγγάζη και τις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου υπάρχουν και τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου.
Χιλιάδες άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συγκρούσεις και περισσότερα από 120.000 έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Τον Απρίλιο, ο Χαφτάρ εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της Τρίπολης. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας την οποία έχει αναγνωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας και ο ΟΗΕ, κάνουν ανάλογες επιθέσεις χρησιμοποιώντας drones τουρκικής κατασκευής.
Προσπάθεια συμφιλίωσης και σχηματισμού κυβέρνησης κοινής αποδοχής είχε γίνει το 2014 με τις εκλογές. Ωστόσο απέτυχε με αποτέλεσμα η χώρα να ελέγχεται από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις.
ΠΗΓΗ: newpost.gr/