Μπορούν τα social media να παραγάγουν πολιτικές εξελίξεις όταν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης υποβαθμίζουν ή αποσιωπούν γεγονότα που με κοινωνικούς και επικοινωνιακούς όρους αξιολογούνται ως σημαντικά;
Η άρον- άρον απόσυρση της απόφασης Κικίλια για την τοποθέτηση του 80χρονου Κώστα Πατέρα στη διοίκηση του νοσοκομείου Καρδίτσας και η παραίτηση του υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη έδωσαν την απάντηση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έβγαλαν τη γλώσσα σε κανάλια, ενημερωτικά ραδιόφωνα και εφημερίδες και απέδειξαν πως η ισχύς τους είναι, τελικά, πολύ μεγαλύτερη.
Η αντιπολίτευση του “χάσταγκ” αποδείχθηκε πολύ πιο διαβρωτική από τις “ντιρεκτίβες” σιωπής και “στο τέλος της ημέρας” δημιουργεί γεγονότα και παρασύρει την δημοσιογραφία της ανοχής και της σκόπιμης “επιείκειας”.
Οι αναφορές #Πατέρας και #Διαματάρης στο twitter με τα χιλιάδες retweet και τα like δεν στάθηκε δυνατό να αγνοηθούν και προκάλεσαν μεγαλύτερη πολιτική ζημιά από τις ανακοινώσει της αντιπολίτευσης. Έως ένα βαθμό δημιούργησαν πολιτικό και επικοινωνιακό γεγονός ανοργάνωτα και ασυντόνιστα.
Το “χάος” των social media νίκησε κατά κράτος ένα οργανωμένο σύστημα μιντιακής εξουσίας και έδρασε ως προθάλαμος επιρροής.
Σ.Κ