Συνεχίζονται οι προκλητικές αναφορές της Άγκυρας σχετικά με τη συμφωνία με τη Λιβύη. Τη «σκυτάλη» αυτή τη φορά πήρε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν, ο οποίος εμφάνισε την επίμαχη συμφωνία ως απάντηση στην περιθωριοποίηση της Άγκυρας από τις υπόλοιπες δυνάμεις της περιοχής και τις έρευνες της Κυπριακής δημοκρατίας για υδρογονάνθρακες.
Μάλιστα, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αποτύπωμα» με τον Παύλο Τσίμα, έφτασε στο σημείο να πει ότι «η Τουρκία είναι αυτή που αγνοείται, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων αγνοούνται από τους Ελληνοκυπρίους και με την υποστήριξη της Ελλάδας».
Ερωτηθείς αν η Ρόδος, ένα μεγάλο νησί, και η Κρήτη, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά στη Μεσόγειο, μπορούν να αγνοούνται από το επίμαχο μνημόνιο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα απαντά αρχικά ότι «αυτό είναι μια θεμιτή ερώτηση. Το διεθνές δίκαιο γενικά και ειδικά το ναυτικό δίκαιο είναι πολύ περίπλοκα ζητήματα. Πολλοί σχετικοί παράγοντες λαμβάνονται υπόψιν όταν φτάνουμε στην τελική γραμμή, όπως η κατεύθυνση των ακτών, το μήκος της σχετικής ακτής, το αν ένα νησί έχει καθοριστική σημασία σε μια ηπειρωτική ακτογραμμη και πολλά άλλα και γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο…».
Ο κ. Μπουράκ απηύθυνε πάντως πρόσκληση για ελληνοτουρκικό διάλογο.
«Όλο αυτό τον καιρό λέμε ‘’για καθίστε, δεν μπορείτε να αγνοείτε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου’’. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε μια ήρεμη κατάσταση και να συζητάμε μεταξύ μας..»
Η “ντρίμπλα” Ερντογάν
Εν τω μεταξύ το «μνημόνιο συνεργασίας» που υπέγραψε ο Ερντογάν ακριβώς επειδή ονομάζεται έτσι δεν απαιτεί την επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια. Ωστόσο, η βουλή της Τουρκίας ψήφισε το μνημόνιο αυτό για να του προσδώσει και επίσημα μορφή και το «πράσινο φως» άναψε και η κυβέρνηση της Λιβύης.
Ο διπλωματικός ελιγμός Ερντογάν έγινε καθώς ήταν δεδομένο ότι η συμφωνία δεν θα κατατίθετο στη Βουλή της Λιβύης, καθώς το σώμα αυτό ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Στην Αθήνα, αναμένεται η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης, την οποία έχει δρομολογήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο πρέσβης δεν παρέδωσε το κείμενο της συμφωνίας στην προθεσμία που του είχε τεθεί από την Αθήνα.
Πλέον, το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται ότι θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία απέλασης, κηρύσσοντας τον πρέσβη persona non grata και θα του δώσει με βάση τα ισχύοντα, προθεσμία δύο ημερών για να εγκαταλείψει τη χώρα.
Την ενόχλησή του για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης δεν έκρυψε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Ο κ. Πάιατ καταδίκασε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη.
«Το μνημόνιο με την Λιβύη δημιούργησε εντάσεις την περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η χώρα του έχει ξεκάθαρα δηλώσει πως βλέπει την Ελλάδα ως ένα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μέρος της λύσης.