Ως απαράδεκτη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μοχάμεντ Σιγιάλα, την απόφαση απέλασης του πρέσβη της Λιβύης από τη χώρα μας, τονίζοντας παράλληλα πως αν η Ελλάδα διατηρούσε στη Λιβύη διπλωματική αντιπροσωπεία, τότε η χώρα του θα ανταπέδιδε προς την Ελλάδα την ενέργεια αυτή.
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα προχώρησε στην επίσημη απέλαση του Λίβυου πρέσβη όπως είχε προαναγγείλει τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας, καθώς ο πρέσβης δεν παρέδωσε το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης στην προθεσμία που του είχε τεθεί. Πάντως, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η απέλαση του πρεσβή δεν σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Λιβύη.
Σήμερα το πρωί, ο πρέσβης της Λιβύης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, κηρύχθηκε persona non grata και του δόθηκε προθεσμία τριών ημερών για να εγκαταλείψει τη χώρα μας.
«Σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».
Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.