Μία πολύ σημαντική και με πολιτικό ενδιαφέρον συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της 34ης Διάσκεψης του Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών στην Τυνησία.
Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ αποστασιοποιήθηκε από το ΑΚΡ τον Μάιο, καταδικάζοντας την επιλογή του Ερντογάν να προκαλέσει επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης και όλα δείχνουν ότι θα στηρίξει την προσπάθεια για νέο κόμμα του Αλί Μπαμπατζάν.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας από την άλλη άκρη και πλευρά της Μεσογείου τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο αντί να υπονομεύει τη συνεργασία και τη σταθερότητα των χωρών της Μεσογείου.
Μίλησε για την ανάγκη μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο και πρωτοβουλιών για την ανεργία των νέων, τη ψηφιακή πολιτική, τη στήριξη ερευνάς και τεχνολογίας, το περιβάλλον, τη λύση Συριακού, Κυπριακού και Λιβυκού αλλά ζήτησε και κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας. Η νέα πολιτική πρωτοβουλία πρέπει να έχει ως κινητήρια δύναμη τους Med7 και τον ευρω-Μεσογειακο διάλογο.
Παράλληλά ο Τσίπρας κλείνει το μάτι στον Γκιούλ ότι η Τουρκία πρέπει να επιστρέψει στις αρχές του 2000 και στις προσπάθειες για την οικονομική ανάπτυξη με απεξάρτηση από τους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς, με προστασία της κοινωνίας και στόχο την ενίσχυση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τόνισε δε ότι η Ελλάδα πρότεινε από τις αρχές 2016 τη συνέχεια των διερευνητικών συνομιλίων για την υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία αντί να κάτσει στο τραπέζι προτιμάει να αυτό-περιθωριοποιείται και να επιχειρεί ανεπιτυχώς και να δημιουργεί τετελεσμένα που είναι απαράδεκτο.
Η συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ στο περιθώριο της 34ης Διάσκεψης του Αραβικού Ινστιτούτου Επιχειρηματιών στην Τυνησία έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία καθώς αποτελεί τη μεγάλη δύναμη πίσω από την ισλαμιστή αντιπολίτευση στον Ερντογάν. Καθώς εξαπέλυσε επίθεση στον Τούρκο Πρόεδρο τονίζοντας ότι Δημοκρατία δεν σημαίνει να μπορεί ο νικητής να κάνει ό,τι θέλει, ότι ανάπτυξη που παράγεται υπό συνθήκες διαπλοκής και διαφθοράς δεν είναι βιώσιμη και ότι τα κράτη κρίνονται από το κύρος και τον σεβασμό που εμπνέουν και όχι από την επίδειξη σκληρής ισχύος.
Αλέξης Τσίπρας και Αμπντουλάχ Γκιούλ με στόχο το μέλλον μπορούν να χτίσουν νέες γέφυρες για τις μελλοντικές σταθεροποιημένες σχέσεις των δυο χωρών.
Πηγή: newpost.gr