Αρνητικά επιτόκια από το πρώτο ευρώ, αύξηση του κόστους τραπεζικών λογαριασμών. Όλο και περισσότεροι γερμανοί καταθέτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων.
Από την πλευρά τους οι τράπεζες αντιδρούν σχεδιάζοντας μείωση χιλιάδων θέσεων εργασίας και κλείνοντας υποκαταστήματα. Καταστρέφουν τα χαμηλά επιτόκια το χρηματοπιστωτικό σύστημα όπως φοβάται ο επικεφαλής της Deutsche Bank Κρίστιαν Σέβινγκ; Ή μήπως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δρομολογεί εν τέλει μια ανανέωση του γερμανικού τραπεζικού συστήματος; Γεγονός είναι ότι η αναδιάρθρωση των τραπεζών θα συνεχιστεί και το 2020.
Δεν είναι όμως μόνο τα μηδενικά επιτόκια που φέρνουν σε δεινή θέση τις γερμανικές τράπεζες. Ο ανταγωνισμός από τις Apple και η Google που διαθέτουν τις δικές τους εφαρμογές πληρωμής ή από νεοφυείς επιχειρήσεις με χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες προκαλούν πονοκέφαλο στις παραδοσιακές τράπεζες. Και σαν μην έφθαναν αυτά τα δεινά υπάρχουν παρατηρητές, οι οποίοι εκτιμούν ότι στη Γερμανία, οι εν δυνάμει πελάτες είναι λίγοι και οι τράπεζες πολλές.
Για «λουκέτα» ανησυχούν πολλοί τραπεζίτες
Η Ισαμπέλ Σνάμπελ, μια από τους αποκαλούμενους σοφούς της γερμανικής οικονομίας, θεωρεί ότι «κατά τη διάρκεια της κρίσης διασώθηκε υπερβολικός αριθμός τραπεζών». Τέλη του 2018 υπήρχαν στη Γερμανία σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα 1.783 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο αριθμός τους φθίνει εδώ και χρόνια. Μήπως η Γερμανία χρειάζεται λιγότερες και μεγαλύτερες τράπεζες; Προς το παρόν δεν φαίνεται να είναι εφικτές νέες συγχωνεύσεις. Ο «γάμος» Deutsche Bank και Commerzbank που διακαώς επιθυμούσαν υψηλόβαθμοι γερμανοί πολιτικοί, όπως ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ναυάγησε μετά από διαπραγματεύσεις εβδομάδων. Την ώρα που οι αμερικανικές τράπεζες επιστρέφουν δυναμικά στην κερδοφορία, οι γερμανικές ασχολούνται, δέκα χρόνια μετά την οικονομική κρίση, ακόμα με τα εσωτερικά τους προβλήματα.
Το ερώτημα που κυριαρχεί στον γερμανικό τραπεζικό τομέα είναι πώς θα επιβιώσουν οι τράπεζες με τη συνεχιζόμενη πολιτική των χαμηλών επιτοκίων. Ακόμα και ο Ράιμουντ Ρέσελερ, εκτελεστικός διευθυντής της γερμανικής αρχής τραπεζικής εποπτείας Bafin έκανε πρόσφατα λόγο για την «καταστροφική επίδραση» των μηδενικών επιτοκίων, προειδοποιώντας ότι «σύντομα οι τράπεζες θα ζουν μόνο από τα περιουσιακά τους στοιχεία και αργά ή γρήγορα θα απειληθούν με λουκέτο». Ακόμα πιο απαισιόδοξα βλέπει την κατάσταση τραπεζίτης στη Φρανκφούρτη, εκτιμώντας ότι «αν δεν τελειώσει η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων σε πέντε χρόνια θα καταρρεύσουμε». Το αργότερο στο επόμενο τεστ αντοχής τραπεζών από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Αρχής Τραπεζών EBA το καλοκαίρι θα αποκτήσουμε πλήρη εικόνα για την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τράπεζες στην ευρωζώνη.
Πηγή: DW