Νέο γύρο διπλωματικής αντεπίθεσης απέναντι στην Άγκυρα, ξεκινάει από σήμερα η κυβέρνηση, την ώρα που η Τουρκιά συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις προκλήσεις εναντίον της χώρας μας με φόντο την συμφωνία με την Λιβύη. Σε αντίθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν που τραβάει συνεχώς το σχοινί της έντασης, ρίχνοντας με την ρητορικής που ακολουθεί «λάδι στη φωτιά», το Μαξίμου κρατάει χαμηλούς τόνους και αποφεύγει να ακολουθήσει την στρατηγική της Άγκυρας.
Η κυβέρνηση εκτιμά πως το κλίμα έντασης που επιχειρεί να δημιουργήσει ο Ταγίπ Ερντογάν οφείλεται στο γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πως η συμφωνία που υπέγραψε με την Λιβύη είναι κενή περιεχομένου και γι’ αυτό τον λόγο επενδύει στην τακτική των προκλήσεων. Παράλληλα τονίζεται πως απέναντι στην Τουρκία, η Ελλάδα δεν είναι μόνη καθώς ήδη έχουν καταδικάσει το μνημόνιο συνεργασίας με την Λιβύη, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας οι οποίοι τον ενημερώνουν για όλες τις εξελίξεις, έχει ζητήσει να αποφεύγονται οι ακραίες τοποθετήσεις και συνιστά ψυχραιμία, χωρίς να υπάρξει δραματοποίηση του ζητήματος.
Αυτό όμως δε σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα απαντά στις τουρκικές προκλήσεις, όπως άλλωστε έχει πράξει μέχρι σήμερα τόσο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Εκείνο που τονίζει ο πρωθυπουργός είναι πως τα προβλήματα επιλύονται μέσω της διπλωματικής οδού και του διαλόγου και όχι με κορώνες που προκαλούν εντάσεις οι οποίες δεν οδηγούν σε κανένα αποτέλεσμα.
Όσον αφορά το εσωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή πως χρειάζεται να υπάρξει εθνική συνεννόηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε ήδη την ολομέλεια της βουλής, ενώ την Τρίτη στο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής που θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων
Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες προκειμένου να πάρει μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε και θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα από την Άγκυρα (συμφωνία με τη Λιβύη) η οποία με τις κινήσεις της παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τη Realnews Ευρωπαίοι διπλωμάτες που παρακολουθούν τις εξελίξεις από τα μετόπισθεν ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, αναφέρουν πώς το μέλλον των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων πολύ δύσκολα θα βελτιωθεί αν δεν συντονιστούν οι δύο πλευρές για να προσφύγουν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με στόχο την επίλυση του ενός και μοναδικού ανοιχτού ζητήματος μεταξύ Ελλάδας και του Τουρκίας, δηλ. της υφαλοκρηπίδας.
Παρομοίως η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί, αν οι δύο πλευρές δεν επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού. Το μήνυμα προς την ελληνική πλευρά είναι απλό: «επιδιώξτε την προσφυγή στη Χάγη και θα σας στηρίξουμε».
Την Πέμπτη αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της βουλής της Λιβύης. Σύμφωνα με πληροφορίες στο άρθρο 8 της Πολιτικής Συμφωνίας προβλέπεται ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον πρωθυπουργό αλ Σαράζ έχει το δικαίωμα να συνάπτει διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες υπό τον όρο ότι έχει λάβει την σύμφωνη γνώμη του λιβυκού κοινοβουλίου.
Την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να πάρει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει να υπάρξει ομόφωνη καταδίκη για το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, μία συμφωνία που παραβιάζει ξεκάθαρα τους διεθνείς κανόνες. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα ισχυρές συμμαχίες με τους ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου να τάσσονται ανοικτά με το μέρος της χώρας μας. Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων αναμένεται να θέσει και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης που έχει αποφασίσει να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.
Τα επόμενα 24ωρα θα ξεκαθαρίσει αν τελικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα βρίσκεται την Παρασκευή στην Αθήνα προκειμένου να πάρει μέρος στη συνεδρίαση του Οργανισμού Συνεργασίας των χωρών του Εύξεινου Πόντου. Στην περίπτωση που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δώσει το παρών τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια.
ΠΗΓΗ: thetoc.gr, real.gr