Στο παζλ της προεδρικής εκλογής και με δεδομένο ότι, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, ο πρωθυπουργός θα λάβει τις αποφάσεις του “στο βουνό”, κατά την διάρκεια της εορταστικής ανάπαυλας και πιθανότατα τις ανακοινώσει μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, η παράμετρος που δεν έχει επισημανθεί και αναλυθεί, είναι τι θα πράξει και πως θα αντιδράσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Αυτό, φυσικά, στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει σε άλλη επιλογή και βάλει στο τραπέζι μια υποψηφιότητα- έκπληξη.
Προσώρας, όπως πληροφορείται το anatropinews.gr, ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν έχει λάβει κανένα απολύτως “σήμα” από τον πρωθυπουργό. Η συνεργασία τους, όπως τονίζεται από το Προεδρικό Μέγαρο, είναι άριστη και στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας του πολιτεύματος και των θεσμών, ωστόσο στις κατ’ ιδίαν επαφές των δύο ανδρών δεν έχει εκδηλωθεί η παραμικρή πρόθεση από τον κ. Μητσοτάκη ως προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Το momentum με την οξεία ελληνοτουρκική κρίση και τη συζήτηση που άνοιξε για την πιθανότητα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εφόσον, φυσικά, η Τουρκία συναινούσε σε ένα συνυποσχετικό που δεν θα περιελάμβανε προκλητικές απαιτήσεις εκ μέρους της, βοηθά, όπως λένε οι γνωρίζοντες, την επανεκλογή του κ. Παυλόπουλου. Βαθύς γνώστης του Διεθνούς Δικαίου, με συχνές και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις σε θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι ακριβώς θα ζητούσε κάθε πρωθυπουργός ως αρωγή στην διεθνοποίηση του ζητήματος. Είναι, όμως, αυτό αρκετό; Ή μήπως ο κ. Μητσοτάκης επιδιώξει να κάνει την δική του πολιτική υπέρβαση με μία άλλη υποψηφιότητα, ώστε να αποφύγει να δικαιολογήσει γιατί ενώ είχε καταψηφίσει τον νυν Πρόεδρο το 2015, τώρα προσχωρεί στην πρόταση και επιλογή του πολιτικού του αντιπάλου Αλέξη Τσίπρα;
Ο τελευταίος δηλώνει σε συνομιλητές του πως θα πάει “μέχρι τέλους με την πρόταση για Παυλόπουλο, αρκεί να το θέλει και ο ίδιος ο Πρόεδρος”. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εφόσον ο πρωθυπουργός επιλέξει άλλη υποψηφιότητα με συγκρουσιακά χαρακτηριστικά μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει την συναίνεση των 22 βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛ (και να εκλέξει Πρόεδρο με 180 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει και θα προτείνει τον κ. Παυλόπουλο, εάν ο ίδιος επιθυμεί να είναι υποψήφιος. Οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο, βεβαίως, είναι ελάχιστες, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αποσυρθεί ήρεμα και δεν θα θελήσει να είναι υποψήφιος μόνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως πληροφορείται το anatropinews.gr, εκτός από τη δημοσκόπηση της MRB (προ ημερών) που φέρνει τον κ. Παυλόπουλο να προηγείται στις προτιμήσεις των πολιτών με 48% (και να ακολουθεί δεύτερος με 26% ο Κώστας Καραμανλής), τέθηκε υπόψη του Μαξίμου αλλά και της Κουμουνδούρου και δεύτερη δημοσκόπηση που επιβεβαιώνει αυτό το κλίμα. Το ενδιαφέρον είναι πως μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ η επιλογή Παυλόπουλου συγκεντρώνει 55% θετική προτίμηση, ενώ μεταξύ εκείνων της Ν.Δ 45% (!), κάτι που σημαίνει πως το εκλογικό ακροατήριο του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι τόσο συμπαγές στο θέμα αυτό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία να προτάξει την ανάγκη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων σε μια κρίσιμη συγκυρία περί τα εθνικά θέματα και να επανεκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Κάτι τέτοιο θα ωφελούσε τον ίδιο, καθώς θα εδραίωνε το κλίμα συνεννόησης που του έχει προσφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (κάτι που φάνηκε και στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό), αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα καθώς θα επιβεβαιωνόταν η επιλογή που έκανε το 2015.
Εάν, όμως, προταχθεί η τακτική της υπέρβασης με κάτι νέο -όπως μια γυναικεία υποψηφιότητα- και φοβηθεί ο πρωθυπουργός να εμφανιστεί πως υπαναχωρεί από την άποψη που είχε διατυπώσει για τον κ. Παυλόπουλο, το 2015, τότε τα πράγματα περιπλέκονται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει “όχι” για όλες τις υποψηφιότητες (μοναδικό ενδεχόμενο αναθεώρησης αυτής της στάσης θα μπορούσε να είναι μια υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή) που έχουν έως τώρα γραφτεί ή ακουστεί, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συναινέσει σε μια άλλη υποψηφιότητα εκ μέρους του πρωθυπουργού που θα προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς.
Όχι, φυσικά, με τα χαρακτηριστικά που δίνει στον όρο το ΚΙΝ.ΑΛ (πρόσωπο, δηλαδή, με σκληρά αντι-ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά που θα έχει εκφράσει ενδεχομένως διχαστικό λόγο) αλλά με εκείνα της Προοδευτικής Συμμαχίας και της διεύρυνσης που επιχειρεί αυτό τον καιρό η Κουμουνδούρου.