“Ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη ενδέχεται να χρειαστεί να συντάξει η Τουρκία και η Εθνοσυνέλευσή της εργάζεται επί του θέματος”, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.
«Ενδέχεται να υπάρξει ανάγκη μιας εξουσιοδότησης σύμφωνα με τις εξελίξεις εκεί. Το κοινοβούλιο εργάζεται επί του θέματος», σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος σε δηλώσεις του από την Άγκυρα, έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παράσχει την αναγκαία στήριξη στην κυβέρνηση του Φάγιεζ αλ Σάρατζ.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης και δεν θα εγκαταλείψει τον λιβυκό λαό», επισήμανε ο Καλίν προσθέτοντας ότι «αυτή η στήριξη μπορεί να γίνει υπό όρους στρατιωτικής εκπαίδευσης ή σε άλλους τομείς, όπως η πολιτική στήριξη».
Η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία σε μια προσπάθεια να εφαρμοστεί νέα κατάπαυση του πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας.
«Παρακολουθούμε από κοντά τη διαδικασία με στόχο τον τερματισμό των βομβαρδισμών. Αυτοί οι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν αμέσως για χάρη μιας νέας κατάπαυσης του πυρός. Αυτή είναι η κυρία προσδοκία μας από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν.
«Αναμένουμε η Ρωσία να καταβάλει προσπάθειες προς το (συριακό) καθεστώς τις επόμενες 24 ώρες προκειμένου να τερματιστούν οι επιθέσεις στην Ιντλίμπ», συμπλήρωσε ο Καλίν.
Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται λίγες ώρες μετά τις απειλές του εκπροσώπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ πως η Τουρκία αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει και σκληρές δυνάμεις ως συνέχεια της διπλωματίας για να αντιμετωπίσει σε οποιοδήποτε μέρος και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο τυχόν προσπάθεια δημιουργίας οργάνωσης που στρέφεται κατά της Άγκυρας.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έδωσε στη δημοσιότητα την εργασία του αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων, Πρέσβη Τσαγατάι Ερτζίγιες, με τις ζώνες θαλάσσιων δικαιοδοσιών που διεκδικεί η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο.