Η Γαλλία θα αναπτύξει το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» και τη μάχιμη μονάδα υποστήριξής του στην Ανατολική Μεσόγειο από τον Γενάρη έως τον Απρίλη για να «υποστηρίξει» τις γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
«Το αεροπλανοφόρο θα υποστηρίξει τις επιχειρήσεις “Σαμάλ” (στη Μέση Ανατολή) από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2020 προτού αναπτυχθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό και στη Βόρεια Θάλασσα», δήλωσε ο Μακρόν κατά την ομιλία του για τη νέα χρονιά προς τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μάχιμη μονάδα υποστήριξης του αεροπλανοφόρου θα συμμετάσχει και μια ελληνική φρεγάτα. Βρίσκεται ήδη εν πλω προς τη Γαλλία, προκειμένου να ενταχθεί στην ομάδα και να το συνοδεύσει στην αποστολή του.
Η ανάπτυξη του «Σαρλ ντε Γκολ» πραγματοποιείται εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, που σύμφωνα με το Παρίσι μπορεί να επηρεάσει τη «μάχη κατά των τζιχαντιστών του “Ισλαμικού Κράτους”», με τη γαλλική κυβέρνηση να δηλώνει επανειλημμένα ότι χρειάζεται ετοιμότητα για να αποτραπεί μια επανεμφάνιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
Γαλλικό «ράπισμα» στην Τουρκία για το μνημόνιο με τη Λιβύη
Παρότι η επίσημη αποστολή του “πετραδιού” του γαλλικού στόλου είναι άλλη, η παρουσία του στην περιοχή, συνοδεία, μάλιστα, και της ελληνικής φρεγάτας, θεωρείται μήνυμα στις προθέσεις της Τουρκίας να προχωρήσει εκ νέου σε γεωτρήσεις και μάλιστα σε “οικόπεδα” της Κυπριακής ΑΟΖ όπου ήδη επιχειρούν η γαλλική Total και άλλες εταιρείες, αλλά και “φράγμα” στην εξαγγελθείσα από τους Τούρκους έξοδο του “Όρουτς Ρέϊς” σε περιοχές νοτίως της Κρήτης στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη.
Η Γαλλία εν γένει φαίνεται πως αναλαμβάνει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αναπληρώντας το κενό που αφήνει η Γερμανία, καθώς για μια σειρά λόγους η Αγκελα Μέρκελ δεν επιθυμεί να δυσαρεστήσει τον Ταγίπ Ερντογάν και κρατάανοικτούς διαύλους, σε βάρος, μάλιστα, της Αθήνας, όπως φάνηκε από τον αποκλεισμό της από τη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης στηλιτεύει εκ νέου η Γαλλία, τρεις ημέρες πριν από τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. «Η συμφωνία αυτή αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας», απαντά σχετικά η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ της Γαλλίας.
Στην απάντησή της η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ο ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, το είχε χαρακτηρίσει θέμα μείζονος ανησυχίας και επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράστηκε σαφέστατα για το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 και 13 Δεκεμβρίου. Επίσης, παρέπεμψε στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Γαλλίας, Κύπρου και Ελλάδας στις 8 Ιανουαρίου.
Ερωτηθείσα αν θα συζητηθεί το θέμα του μνημονίου στη σύνοδο της Κυριακής, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας απάντησε ότι η διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια και την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, θα έχει ως στόχο την εδραίωση της διεθνούς συναίνεσης, που απαιτείται για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση στη Λιβύη και να θέσει τέλος στις εξωτερικές επιρροές, που τροφοδοτούν την κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Στην κατεύθυνση αυτή, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Γαλλίας σε αυτή την πρωτοβουλία, έτσι ώστε η εκεχειρία που ανακοινώθηκε στις 12 Ιανουαρίου να οδηγήσει σε μια διαρκή κατάπαυση των εχθροπραξιών και να ξεκινήσει μια πραγματική πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ένας διάλογος μεταξύ των μερών της Λιβύης, με τη βοήθεια της Αφρικανικής Ένωσης.