Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ως «ευφάνταστες δικαιολογίες», τα όσα ειπώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών. Λόγια που «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και αναδεικνύουν την απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει τα λάθη και την αδράνειά της».
«Οι ευφάνταστες δικαιολογίες που χρησιμοποίησε ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας για να εξηγήσει την απουσία της Ελλάδας από τη Διαδικασία του Βερολίνου, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και αναδεικνύουν την απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει τα λάθη και την αδράνειά της», αναφέρεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συνέντευξη του Ν. Δένδια το βράδυ της Παρασκευής 17/1 στην ΕΡΤ (αναλυτικά παρακάτω).
«Η ενεργητική εξωτερική πολιτική που άσκησε η Ελλάδα τα περασμένα χρόνια, την κατέστησαν πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και οδήγησαν στην συμμετοχή της σε σειρά πρωτοβουλιών, όπως η Διάσκεψη του Παλέρμο, που ο κ. Δένδιας ξεχνάει.
Επίσης ξεχνάει, ότι η Διαδικασία του Βερολίνου δεν άρχισε το 2015 αλλά τον Ιούλιο του 2019 με επίσημη πρόταση του ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Ghassan Salame, για την ειρήνη στη Λιβύη, μετά την αναζωπύρωση των συγκρούσεων τον Απρίλιο 2019. Και ουδεμία σχέση έχει με άλλες Διασκέψεις.
Η Διάσκεψη του Βερολίνου του 2015 αποτέλεσε διακριτή διαδικασία που ολοκλήρωσε τους στόχους της με τη συμφωνία ειρήνης του Skhirat το Δεκέμβριο 2015. Επιμένει ο κ. Δένδιας τέλος να υποκρύπτει, ότι 5 χώρες που δεν συμμετείχαν το 2015, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Αλγερίας και του Κονγκό, θα συμμετάσχουν την Κυριακή, σε αντίθεση με την Ελλάδα που θα είναι απούσα με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στην ΕΡΤ
Το τρίπτυχο ανακωχή, κατάπαυση του πυρός και αναγνώριση της ακυρότητας των δύο μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας, προέταξε όσον αφορά τη Λιβύη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Θέλουμε να υπάρξει ειρήνη στη Λιβύη, αλλά ειρήνη η οποία να είναι βέβαιη, να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή, όχι μια ευκαιριακή ανακωχή» σημείωσε περαιτέρω ο υπουργός Εξωτερικών.
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον στρατάρχη Χάφταρ και ενόψει της διάσκεψης του Βερολίνου την Κυριακή, ο κ. Δένδιας είπε πως η Ελλάδα είναι σε συνεννόηση με όλους τους παίκτες που ασχoλούνται με αυτό το θέμα και σημείωσε πως «ελπίζουμε ότι προσθέσαμε το μικρό μας λιθαράκι στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή».
Αναλυτικότερα, ερωτηθείς για το τι περιμένει ο ίδιος από τη διεθνή διάσκεψη της Κυριακής, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως το Βερολίνο είναι μια φάση και όχι το τέλος μιας διαδικασίας. «Περιμένουμε να είναι το Βερολίνο ένα σκαλί στη διαδικασία ειρήνευσης στη Λιβύη» εκτίμησε και προσέθεσε: «Από αυτή τη φάση περιμένουμε καταρχήν και προς αυτήν την κατεύθυνση ενθαρρύναμε τον στρατάρχη Χάφταρ να υπάρξει ανακωχή και να υπάρξει αρχική κατανόηση για την απομάκρυνση των ξένων στοιχείων και των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη». Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως η Τουρκία είναι η ξένη δύναμη που είναι η πιο αναμειγμένη στη Λιβύη. Περαιτέρω υπογράμμισε πως απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσει να βρει η λιβυκή κοινωνία τον δρόμο της, είναι η ακύρωση των δύο μνημονίων, εξηγώντας ότι είναι η ομπρέλα μιας ξένης επέμβασης στη Λιβύη, της τουρκικής.
Σε ό,τι αφορά τη στάση του Λίβυου στρατάρχη στη Διάσκεψη, ο κ. Δένδιας είπε πως ο Χάφταρ απαιτεί και ο ίδιος την κατάργηση των δύο μνημονίων, θεωρώντας ότι είναι εις βλάβη της Λιβύης και του λιβυκού λαού. «Αν θα το θέσει ως απαραίτητο όρο για τη σύναψη της ανακωχής, αυτό δεν το ξέρω» είπε και συμπλήρωσε παράλληλα: «Είναι απολύτως βέβαιο ότι η πλευρά Χάφταρ επιδιώκει την κατάργηση αυτών των δύο μνημονίων σαν επιβλαβών για τη Λιβύη και τους Λίβυους πολίτες. Η στόχευσή τους είναι η ακύρωση των δύο αυτών μνημονίων. Την ίδια θέση έχουν και η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ».
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη Διάσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Γερμανία έκανε λάθος και υπογράμμισε πως αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ότι η Γερμανία έχει την υποχρέωση, όπως έχουν την υποχρέωση και ο κ. Μπορέλ και η κ. Φον ντερ Λάιεν και ο κ. Μισέλ οι οποίοι μετέχουν στη διάσκεψη, να υπερασπίσουν την ευρωπαϊκή θέση. «Η ευρωπαϊκή θέση είναι η θέση που διατυπώθηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι αποδεκτή από όλα τα κράτη, ήταν ομόφωνη απόφαση και εμπεριέχει την υποχρέωση της αναγνώριση της ακυρότητας των δύο μνημονίων. Δεν μπορεί η Γερμανία να αποστεί από το ευρωπαϊκό της καπέλο και να μην επιδιώξει την ακύρωση αυτών των δύο μνημονίων» διαμήνυσε.
Εστιάζοντας στον ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας είπε πως λειτουργεί εις βάρος της σταθερότητας της περιοχής. Προσέθεσε πως η Ελλάδα θέλει μια Τουρκία ευρωπαϊκή και φιλική που να μετέχει στο σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε η διαφορά μας είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και επισήμανε ότι «αν δεν μπορούμε συζητώντας μεταξύ μας να συμφωνήσουμε, να παραπέμψουμε τη διαφορά μας σε ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως το Δικαστήριο της Χάγης».
Σε αυτό το πλαίσιο, κατέστησε σαφές εκ νέου πως η Ελλάδα δεν πιστεύει στην πολιτική των κανονιοφόρων, αλλά στην πολιτική του διεθνούς δικαίου και της συνεννόησης με τους άλλους λαούς.
Σε ερώτηση αν κάνει πράξη την απειλή ο Ερντογάν και κάνει γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως όπως κάθε ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προασπίσει τα εθνικά δίκαια και το εθνικό συμφέρον όπως έχει συνταγματική υποχρέωση. Επ’ αυτού έχουμε ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν έχουμε δυνατότητες επιλογής. Δεν υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία στην Ελλάδα μπορεί να μην εκτελέσει τις συνταγματικές της υποχρεώσεις και να μην υπερασπίσει την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα» επισήμανε περαιτέρω.
Καταληκτικά, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε εξαιρετική τη σχέση της Ελλάδας με τη Γαλλία, σημείωσε πως οι δύο χώρες βλέπουν τις προκλήσεις της ευρύτερης περιοχής με τον ίδιο τρόπο και προσέθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο η παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή είναι ένας πολύ θετικός παράγοντας. Ήδη αυτό φάνηκε στην τελευταία συνάντηση που είχαμε στο Κάιρο όπου μαζί με τον κ. Le Drian η Κύπρος, η Αίγυπτος και εμείς υπογράψαμε ένα κοινό ανακοινωθέν για τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Η παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου, που μάλιστα έχει το εξαιρετικό όνομα Charles de Gaulle, με τη συνοδεία ελληνικών φρεγατών, η οποία ανακοινώθηκε νομίζω χθες, δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Πρόεδρο Μακρόν, νομίζω ότι είναι ένας επιπλέον παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή».