Η άρνηση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη να αδειοδοτεί άμεσα τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης ΕΔΕΜ, όπως είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά έχει προκαλέσει την οργή συνθετών και καλλιτεχνών.
Συγκεκριμένα, αν και έχουν έτοιμο εδώ και πέντε-έξι μήνες τον συνεταιρισμό τους οι συνθέτες και οι στιχουργοί ώστε να διαχειρίζονται μόνοι τους τα πνευματικά δικαιώματα, η κυρία Μενδώνη αρνείται να τους δώσει την άδεια με αποτέλεσμα να στρέψει εναντίον της όλο το ελληνικό τραγούδι.
Ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης Νότης Μαυρουδής, σε επιστολή του στην κυρία Μενδώνη αναφέρθηκε στο ζήτημα και εκφράζει την αγανάκτησή του.
Ολόκληρη η επιστολή
Αξιότιμη Κα Μενδώνη!
Δεν σας ξέρω προσωπικά, αλλά, γνωρίζοντας ότι, ως αρχαιολόγος, είχατε σχέση με το κύτταρο του ελληνικού πολιτισμού, θεωρούσα ότι αυτονόητα θα νοιαζόσασταν και για οποιαδήποτε έκφανση των σύγχρονων πολιτιστικών και πνευματικών δημιουργών, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων συνθετών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται με επιμονή και πάθος, παρά τα όσα προβλήματα, στον χώρο τού ελληνικού τραγουδιού.
Προφανώς, για να σας απευθύνω αυτή την επιστολή, έκανα λάθος να το πιστεύω. Η αρχαιολόγος Λίνα Μενδώνη, φαίνεται πως «υποχώρησε» μπροστά στην πολιτικό Λ. Μενδώνη, η οποία, ανεξήγητα και χωρίς κάποια αιτία, όχι μόνο αρνείται να αδειοδοτήσει την αυτοδιαχειριζόμενη Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), αλλά και δεν απαντά στις συνεχείς εκκλήσεις τους για το ζήτημα, που για τους δημιουργούς είναι θέμα ζωής και θανάτου.
Η στάση αυτή, πέρα από το έλλειμμα αστικής ευγένειας, είναι και ιδιαιτέρως ενοχλητική!
Η ψυχρή, αποστασιοποιημένη, απόμακρη και αφ’ υψηλού συμπεριφορά της ΥΠ. Πολιτισμού, μικρή σχέση έχει με τον πολιτισμό. Θα έπρεπε να θυμάται ότι από τη θέση αυτή εκπροσωπεί και εκφράζει, στον χώρο τού πολιτισμού, τον πρωθυπουργό, την κυβέρνησή του, και, τέλος, τον απαιτούμενο σεβασμό που θα όφειλε, η ηγεσία του, να επιδεικνύει προς τον εργασιακό κλάδο και την ιστορία των δημιουργών του Ελληνικού τραγουδιού.
Ως φαίνεται, η υπουργός δεν… θυμάται τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κου Μητσοτάκη, σε εκείνο το περιβόητο τραπέζι-συνάντηση με τους συνθέτες, όπου και υποσχέθηκε πως θα στηρίξει με κάθε τρόπο τη λειτουργία τού αυτοδιαχειριζόμενου εισπρακτικού οργανισμού των δημιουργών, μετά την διάλυση της ΑΕΠΙ.
Εάν δεν το… θυμάται η υπουργός, της το θύμιζαν συχνά-πυκνά η ΕΥΕΔ (Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων) και τα σωματεία των συνθετών-στιχουργών, με διαβήματα και συναντήσεις, στηρίζοντας τις ενέργειές τους σε νόμιμες και όχι πειρατικές διαδικασίες…
Αυτονόητα λοιπόν αναρωτιέμαι:
με ποιο δικαίωμα και από πόθεν ορμώμενη σ ι ω π ά κραυγαλέα, εδώ και ενάμιση μήνα, αφήνοντας να διαχέονται υποψίες προς πάσα κατεύθυνση, από την στιγμή που δεν υπογράφει την άδεια της ΕΔΕΜ, η οποία θα νομιμοποιείται να συγκεντρώνει τα ποσοστά τού κάθε δημιουργού;…
Δεν μας αξίζει, αλλά και δεν «πάει» της υπουργού μια τέτοια σιωπή, καθώς και η χαλαρή αντιμετώπιση εκ μέρους της του οξύτατου προβλήματος, που επέτρεψε την εμφάνιση νέου ιδιωτικού Εισπρακτικού Οργανισμού· για να παίξει άραγε ρόλο… ΑΕΠΙ; Δείχνει πως αγνοεί την περιθωριοποίηση και… πτώχευση εκατοντάδων τραγουδοποιών, στους οποίους η χώρα χρωστάει τον μελωδικό και στιχουργικό πλούτο τού Ελληνικού τραγουδιού.
Δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή κατά πόσο η υπουργός θα συγκινηθεί, μετά την συνέντευξη Τύπου που έγινε στις 22/1, κι αν θα σπάσει την σιωπή της…
Πολιτικά, αλλά και πολιτιστικά, η υπουργός διαιωνίζει ένα θέμα που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για το ελληνικό τραγούδι, ιδίως εάν αφεθεί στον χαοτικό κόσμο των ιδιωτών σπεκουλαδόρων και ενίοτε καταχραστών τής περιουσίας των τραγουδοποιών· οι όποιες εισπράξεις από τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις, από διαδικτυακές παρουσιάσεις, από μουσικές σκηνές, θέατρα, διαφημίσεις, κλπ, είναι οικονομικός πόρος αποκλειστικά των δημιουργών και του αυτοδιαχειριζόμενου οργανισμού των εισπράξεών τους. Αυτή τη στιγμή, η υπουργός, εμποδίζει εν γνώση της, την κατάληξη αυτού του πόρου στους νόμιμους αποδέκτες.
Κα Υπουργέ,
σύσσωμος ο κλάδος των δημιουργών δεν επιθυμεί πολιτικοποίηση (βλέπε κομματικοποίηση) του θέματός μας. Δεν επιθυμούμε να φανούμε «ήρωες», ούτε να αποκτήσουμε πεντάλεπτη μιντιακή δόξα· απεναντίας, το ΔΣ των δημιουργών, με την σύσταση της ΕΥΔΕΔ, συνάντησε όλους ανεξαιρέτως τους αρχηγούς των κομμάτων ζητώντας την συμπαράστασή τους στο πρόβλημά μας.
Σε μια Ευρώπη όπου τα πνευματικά δικαιώματα λειτουργούν με εισπρακτικούς Οργανισμούς υπό τον έλεγχο των ίδιων των δημιουργών, εδώ, στη χώρας μας, το πνευματικό δικαίωμα, έχει γίνει πιο δύσκολο θέμα από το… κυπριακό, το παλαιστινιακό και πρόσφατα το συριακό εξαιτίας τής δική σας ολιγωρίας!
Κα υπουργέ, κα Μενδώνη,
εμποδίστε μας να οργανώσουμε αντιδράσεις και διαμαρτυρίες· διότι γνωρίζετε πως διαθέτουμε δυναμικές συμμαχίες με τα μίντια, καθώς και με άλλα καλλιτεχνικά σωματεία…
Αυτό το ανεπιθύμητο «αντάρτικο», είμαστε διατεθειμένοι να το ακυρώσουμε, ανάλογα με τη συμπεριφορά σας.
Κανείς μας δεν επιθυμεί να συμπεριληφθείτε στα πρόσωπα που ταλαιπώρησαν και ζημίωσαν τον κλάδο μας.
Έναν κλάδο, ο οποίος παράγει, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οξυγόνο πολιτισμού στη χώρα.
Νότης Μαυρουδής (22/1/2020)