Την εντατικοποίηση του επαχθούς μέτρου των πλειστηριασμών ζήτησαν οι θεσμοί στις χθεσινές συζητήσεις που είχαν με το οικονομικό επιτελείο όπου αναλύθηκε διεξοδικά η πορεία της μείωσης των κόκκινων δανείων. Παρά την συνεχή πρόοδο που αναγνωρίστηκε οι θεσμοί -σύμφωνα με το news247.gr- εντόπισαν εκ του αποτελέσματος ότι το μέτρο των πλειστηριασμών έχει μάλλον εγκαταλειφθεί ενώ και οι τράπεζες δεν προχωρούν όσο γρήγορα θα έπρεπε τις πωλήσεις πακέτων δανείων. Σήμερα θα γίνει μια συνολική ανασκόπηση των συναντήσεων των θεσμών στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης και της 5ης αξιολόγησης.
Σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς , η καθυστέρηση και η οπισθοδρόμηση για το συγκεκριμένο εργαλείο ήταν δικαιολογημένη λόγω της καθήλωσης των τιμών των ακινήτων. Τώρα όμως που η αγορά δείχνει να ανακάμπτει σε επίπεδο τιμών οι πλειστηριασμοί σύμφωνα με τους θεσμούς μπορούν να έχουν αποτέλεσμα και θα πρέπει να εντατικοποιηθούν.
Δύσκολη στιγμή της χθεσινής διαπραγμάτευσης ήταν και η εξέταση των ουρών, που έχουν δημιουργηθεί από τα συνολικά 8 διαφορετικά καθεστώτα προστασίας που λειτούργησαν προ και κατά την διάρκεια της κρίσης.
Κατά την συζήτηση εξετάστηκε η πρόοδος στην εκκαθάριση των παλιών προτάσεων του παλιού νόμου Κατσέλη αλλά και του διαδόχου του νόμου Σταθάκη οι οποίες έφταναν τις 170.000 στα τέλη του περασμένου Απριλίου.
Οι εκκρεμούσες αιτήσεις έχουν περιοριστεί μεν στις 45.000 αλλά και αυτός ο αριθμός θεωρείται μεγάλος . Επίσης άρχισε να συζητείται και το θέμα των άλλων 25.000- 30.000 αιτήσεων που αναμένεται να μείνουν σε εκκρεμότητα από το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας στο τέλος Απριλίου που θα αρχίσει η λειτουργίας του νέου πτωχευτικού.
Το νέο πτωχευτικό δίκαιο
Μια πρώτη συζήτηση έγινε και για το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα πρέπει να είναι λειτουργικό το αργότερα από την 1η Μαΐου του 2020. ΟΙ θεσμοί ξεκαθάρισαν ότι το νέο πλαίσιο που θα καλύπτει και τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει κανενός είδους προστασία και – σε εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας – θα πρέπει αν προβλέπουν την ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ρύθμιση των χρεών του σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Η συζήτηση σε αυτό το θέμα τελείωσε στο ότι εφεξής θα υπάρχει συνεχής επαφή για την δημιουργία του νέου καθεστώτος για το ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο.
Τα δάνεια με κρατική εγγύηση
Ένα ακόμη θέμα των συναντήσεων ήταν και η διευθέτηση κόκκινων δανείων ύψους περίπου 2,1 δισ. ευρώ με την εγγύηση του δημοσίου η οποία όμως έχει καταπέσει. ¨Ήταν δάνεια που δίνονταν σε αναξιοπαθούντες από φυσικές καταστροφές οι οποίοι όμως κατά τεκμήριο τα άφηναν αν μπουν σε καθυστέρηση καθώς υπήρχε η κρατική εγγύηση Οι Τράπεζες από την άλλη δεν έχουν «κοκκινήσει» τα δάνεια αυτά αφού έχουν την εγγύηση του δημοσίου αλλά και το δημόσιο για δημοσιονομικούς λόγους δεν έχει πληρώσει για τις εγγυήσεις που έχει δώσει. Και αυτά τα δάνεια θα πρέπει να διευθετηθούν.
Συζητήθηκε τέλος και η ενεργοποίηση του σχεδίου Ηρακλής και η χρήση του από τις εμπορικές τράπεζες που αναμένεται να ξεκινήσει από την άνοιξη.
ΠΗΓΗ: news247