«Δεν θα εξαντλήσει την τετραετία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αρχίσει η φθορά της κυβέρνησής του» υπογραμμίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και τον Τάσο Παππά, ακριβώς πέντε χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών – Σαββατοκύριακο ότι η δεξιά κέρδισε τις εκλογές του Ιουλίου ξεγελώντας τον ελληνικό λαό, «η απάτη της όμως αποκαλύπτεται». Εκτιμά ότι το ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης έχει έντονο άρωμα αδικίας και οπισθοδρόμησης. Πιστεύει ότι είναι πιθανό να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το μοντέλο κυβερνητικής συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, όπως στην Πορτογαλία και την Ισπανία, σημειώνοντας ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορεί να έχουν προνομιακές σχέσεις με τη δεξιά, όπως δεν μπορεί να έχουν τα πρόβατα με το λύκο»
Στη συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ερωτάται για την ανάληψη της διακυβέρνησης από την Αριστερά τον Ιανουάριο του 2015 αλλά και για τα γεγονότα του καλοκαριού του ίδιου χρόνου. Στην ερώτηση δε, αν σκέφτηκε την παραίτηση το καλοκαίρι του 2015, απαντά:
«Θα αστειεύεστε βέβαια. Να σκεφτώ δηλαδή να παραδοθώ ή να φυγομαχήσω; Να πω στον λαό που εξέλεξε για πρώτη φορά την Αριστερά, δεν θα πάω μέχρι τέλους τη μάχη και την εντολή που μου έδωσες πάρ’ τη μου πίσω. Μα αυτό θα ήταν η δεύτερη Βάρκιζα και όχι ο συμβιβασμός με τους εταίρους. Θα ήταν σαν να λέγαμε στον κ. Σαμαρά που έστησε το σχέδιο της παρένθεσης να έρθει στο Μαξίμου να παραλάβει ξανά τη διακυβέρνηση. Γιατί αν χωρίς μάχη και χωρίς συμφωνία, συμβιβασμό καλό ή κακό, πηγαίναμε στις εκλογές, θα ήταν μόνο για να δώσουμε την ευκαιρία στο παλιό πολιτικό σύστημα να μας κερδίσει. Και αν αυτό συνέβαινε, τότε ήταν που θα έφερνε τη συμφορά Πιστεύετε ότι αν αυτοί έπαιρναν πολιτική νομιμοποίηση από εκλογές τότε θα έφερναν την ίδια συμφωνία που φέραμε εμείς; Γην και ύδωρ θα έδιναν».
Οι ερωτήσεις στην εφ’όλης της ύλης συνέντευξη αφορούν επίσης την πιθανότητα; εθελούσιας αποχώρησης από το ευρώ το 2015, την κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και αν υπήρξε πρόταση σε άλλες δυνάμεις τον Σεπτέμβριο του 2015, για τον χωρισμό κράτους – Εκκλησίας («Δεν ξεσηκώθηκε η υπερσυντηρητική πτέρυγα της Ιεραρχίας και η δεξιά του Κυρίου εναντίον της συμφωνίας με τον Ιερώνυμο; (…)μπορεί να μας καταλογίσει κανείς ότι δεν τα καταφέραμε. Αλλά όχι ότι δεν προσπαθήσαμε, σκληρά μάλιστα και δεν πληρώσαμε και πολιτικό κόστος γι’ αυτό»).
Σε ερωτήσεις για τα πεπραγμένα της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ και αν αυτά κατάφεραν να επουλώσουν τις πληγές οκτώ ετών, ο Αλ. Τσίπρας παρατηρεί ότι «…μέρος της λεγόμενης μεσαίας τάξης λοιπόν, στις εκλογές πείστηκε από τις υποσχέσεις του κ Μητσοτάκη ξεχνώντας ίσως ότι τις μεγάλες επιβαρύνσεις σε αυτούς τις έφερε το κόμμα του. Και αποδεχόμενοι ένα εύπεπτο αφήγημα ότι θα μπορούσαν να ζουν καλύτερα αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμά να βοηθά τους φτωχούς και τους μετανάστες και όχι αυτούς Σήμερα όμως ανακαλύπτουν σιγά σιγά όλοι αυτοί την προεκλογική απάτη».
Η τετρασέλιδη συνέντευξη συμπληρώνεται από εκτενείς ερωτήσεις για την οικονομική πολιτική, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ερωτάται και για τις απόψεις που εκφράζουν στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ για τη δυνατότητα σχηματισμού προοδευτικών κυβερνήσεων. «Νομίζετε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στις σχέσεις με την ελληνική σοσιαλδημοκρατία;» ερωτάται ο Αλ. Τσίπρας, που απαντά: «Το ελπίζω. Υπάρχουν οι ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας υπάρχει και η μέχρι σήμερα στάση τους που σε πολλά ευνοεί τη Δεξιά και απογοητεύει τους δημοκρατικούς πολίτες. Αυτό όμως είναι παράδοξο. Κάποια στιγμή είναι λογικό να πρυτανεύσουν η λογική και το αίσθημα της επιβίωσης. Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να έχουν προνομιακές σχέσεις με τη Δεξιά όπως δεν μπορεί να έχουν τα πρόβατα με τον λύκο»
Στο ερώτημα δε, αν θα εξαντλήσει την τετραετία ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Αλ. Τσίπρας απαντά αρνητικά και επισημαίνει: «Η φθορά της κυβέρνησής του έχει αρχίσει και ήδη στελέχη της Ν.Δ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ερωτοτροπούν με την ιδέα να προλάβουν την ανατροπή των συσχετισμών με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η πολιτική τους και οι αντιδράσεις που αυτή προκαλεί είναι που τους επιβάλλουν να επεξεργάζονται σενάρια πρόωρων εκλογών Θα την πατήσουν όμως γιατί υποτιμούν το γεγονός ότι οι εκλογές αυτές θα είναι με απλή αναλογική».
Και προσθέτει: «Μιλάνε για διπλές κάλπες. Μα τι σκέφτονται να κάνουν; Να πάνε σε εκλογές και να διεκδικήσουν ψήφο λέγοντας στους ψηφοφόρους ότι η κάλπη δεν έχει αξία, περιμένετε την επόμενη; Θα διακινδυνεύσουν τεράστιες εκπλήξεις. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα είμαστε έτοιμοι για να διεκδικήσουμε στις εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν τη λαϊκή στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ και σε μια κυβέρνηση δημοκρατικής και προοδευτικής συνεργασίας που δεν θα έχει τη Ν.Δ ως μέρος της λύσης»
Πηγή: left.gr