Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία αναφορικά με την τροπολογία που κατατέθηκε για τις ποινές της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ αναμένεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για προσπάθεια “αλλοίωσης του πρωταθλήματος”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Γ. Ψυχογιού κατήγγειλε την τροπολογία ως «απαράδεκτη» και αρκέστηκε να πει για τη στάση του κόμματός του «θα δούμε τι θα κάνουμε στη διάρκεια της συζήτησης», προαναγγέλλοντας ονομαστική ψηφοφορία.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση επέλεξαν την αποχή καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο, ενώ η ψηφοφορία πιθανότατα θα διεξαχθεί την Πέμπτη.
Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του Λευτέρη Αυγενάκη, σε ανακοίνωσή του τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Ο «Νόμος Βασιλειάδη» (4603/19) ορίζει στις διατάξεις του περί της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) και συγκεκριμένα στο Άρθρο 4 (παρ.2) ότι «τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ε.Α., τακτικά και αναπληρωματικά, διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 32 του Κανονισμού της Βουλής».
Ο κ. Αυγενάκης, προκειμένου να αποφύγει τη βάσανο της δημόσιας συζήτησης επί των επιλογών του και προκειμένου να έχει απόλυτο έλεγχο και χωρίς πιθανότητα εκπλήξεων, επέλεξε να μην εφαρμόσει το ισχύον νομικό πλαίσιο που διασφάλιζε τη διαφάνεια και δεν έθεσε την αλλαγή της σύνθεσηής της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Έτσι, ο κ. Αυγενάκης δολίως παραπλάνησε τη Βουλή δηλώνοντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει τη θητεία της, ενώ αμέσως μετά προχώρησε σε αντικαταστάσεις των μελών της.
Η ενέργεια αυτή από μόνη της γεννά αναπάντητα ερωτήματα και σκιές. Οι χειρισμοί του κ. Αυγενάκη, λοιπόν, είναι αυτοί που οδήγησαν στο απόλυτο αδιέξοδο που βρισκόμαστε σήμερα. Οφείλει να εξηγήσει λοιπόν ποια η σκοπιμότητα της παράκαμψης του νόμου, ποια η σκοπιμότητα των αντικαταστάσεων των μελών της ΕΕΑ χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία σήμερα, που παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου δεν μπορεί να διορθώσει τη ζημιά που έχει ήδη γίνει.
Το καλύτερο θα ήταν ο κ. Αυγενάκης να παραιτηθεί και η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το χάος που έχει επιφέρει στον αθλητισμό και για τις συνθήκες διχασμού στις οποίες οδηγεί την ελληνική κοινωνία».