Θα μπορούσε να είναι η κλασική αφέλεια του νάρκισσου. Είναι όμως κάτι πολύ χειρότερο. Όταν ο υφυπουργός Αθλητισμού εμφανίζεται –μετά από αλεπάλληλα πολιτικά amber alert– στη Βουλή και δηλώνει “εάν είχαμε κάνει λάθος θα το είχαμε παραδεχθεί”, πρακτικά αυτό σημαίνει πως για τον ίδιο και την κυβέρνηση λάθος είναι μόνο ότι ομολογείται. Άπαξ και ο κ. Αυγενάκης δηλώνει πως δεν το παραδέχεται, λάθος δεν υφίσταται.
του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ
Τι κι αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και η προϊστάμένη του υπουργός Πολιτισμού επιχειρηματολόγησαν υπέρ της τροπολογίας-σκάνδαλο (κατά κοινή παραδοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών) με τον “μπαμπούλα” της διασάλευσης της κοινωνικής συνοχής και του διχασμού της χώρας. Για τον Κρητικό πολιτικό λάθος δεν υφίσταται. Διότι, ως ειλικρινής άνθρωπος που είναι, “θα το είχε παραδεχθεί”.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης κατόρθωσε το ακατόρθωτο.
Μέσα σε 48 ώρες “έσπασε” την σχεδόν ισοπεδωτική και μονότονη επικοινωνιακή ασυλία των τελευταίων επτά μηνών, έφερε τους οπαδούς των δύο δημοφιλέστερων ποδοσφαιρικών ομάδων της χώρας να απειλούν την κυβέρνηση, έδωσε αφορμή για μια ηχηρότατη διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά και ανάγκασε τον πρωθυπουργό να συναντά στο Παρίσι τον Εμανουέλ Μακρόν έχοντας το μυαλό του στο πολιτικό χάος που συμβαίνει στην Αθήνα.
Η πλευρά του Ιβάν Σαββίδη τον κατηγορεί ως “υπάλληλο του Μαρινάκη” και η πλευρά του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού ως εκείνον που καταπάτησε την εισήγηση-απόφαση της ΕΕΑ για να απαλλάξει τον ΠΑΟΚ. Δύσκολα βρίσκει κανείς στην πρόσφατη πολιτική ιστορία έναν υπουργό που να έχει καταφέρει τόσο σοβαρό πλήγμα σε μια κυβέρνηση σε τόσο λίγο χρόνο.
Τα προβλήματα, όμως, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσον αφορά τον υφυπουργό Αθλητισμού δεν τελείωσαν με την υπερψήφιση της τροπολογίας. Μάλλον τώρα ξεκινάνε.
Διαβάστε ακόμα: Το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη: “Πολυϊδιοκτησία” στη Νέα Δημοκρατία
Ο Λευτέρης Αυγενάκης προκάλεσε το πρόβλημα με τους χειρισμούς του και καλείται τώρα εκ της θέσεώς του να περπατήσει στο ναρκοπέδιο που ο ίδιος δημιούργησε.
Το ερώτημα είναι, θα τον αφήσει ο πρωθυπουργός να “σκάσει” πάνω στην επόμενη νάρκη, ή θα λάβει τις αποφάσεις του, έχοντας κατά νου πως κάθε νάρκη που εκρήγνυται απειλεί και τον ίδιο;
Το πρωτάθλημα φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι “στον αέρα”. Ο ΠΑΟΚ δεν υποβιβάζεται, ωστόσο εάν ισχύσει κατά γράμμα η τροπολογία που ψηφίστηκε δεν μπορεί να ελπίζει πως θα φέρει για δεύτερη χρονιά το τρόπαιο στη Θεσσαλονίκη. Πρόπερσι, όπως υποστηρίζει η Θεσσαλονικιώτικη ΠΑΕ, έχασε τον τίτλο “στα χαρτιά”, φέτος είναι βέβαιο πως θα ισχυριστεί το ίδιο. Είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς τι σημαίνει αυτό πολιτικά, ποδοσφαιρικά και κοινωνικά.
Από την άλλη ο Ολυμπιακός ελπίζει βάσιμα πως με την αφαίρεση βαθμών από τον ΠΑΟΚ θα στεφθεί εκείνος πρωταθλητής, όμως το γόητρό του έχει πληγεί αφού δεν επιβάλλεται στον αντίπαλό του η ποινή της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Εάν, δε, συμβεί, όπως υποθέτουν κάποιοι, αυτό που προβλέπει η τροπολογία και μετατεθεί η τελική απόφαση των αρμοδίων οργάνων -άρα και η ποινή της αφαίρεσης βαθμών- στην επόμενη αγωνιστική περίοδο, τότε θα ολοκληρωθεί η απόλυτη συνωμοσία του…σύμπαντος και η κυβέρνηση θα έχει απέναντί της και τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά. Και τα Τέμπη και το Λιμάνι…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δύο επιλογές.
Η πρώτη είναι να κρατήσει στη θέση του τον Λευτέρη Αυγενάκη, με ημερομηνία λήξης τον πρώτο ανασχηματισμό, και με σκοπό να διαχειριστεί μέχρι τέλους το χάος που προκάλεσε, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη και καταβάλλοντας τα επίχειρα των ανόητων χειρισμών του.
Η δεύτερη είναι να τον αποπέμψει άμεσα και να προσπαθήσει να μηδενίσει το κοντέρ με τον διορισμό ενός προσώπου όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αποδοχής που θα πιάσει από την αρχή το κουβάρι της αποκατάστασης της επικοινωνίας με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Ιβάν Σαββίδη αλλά και την UEFA που καραδοκεί. Ως προς αυτό, είναι αμφίβολο πως μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο πρόσωπο με “ηρωϊκά” χαρακτηριστικά και με άγνοια κινδύνου.
Υπάρχει και μια τρίτη λύση. Να πράξει το ανάλογο με εκείνο που αναγκάστηκε να κάνει η Μάργκαρετ Θάτσερ μετά την τραγωδία του Χέϊζελ (29 Μαϊου 1985) και με τον αγγλικό ποδοσφαιρικό χουλιγκανισμό να σοκάρει την υφήλιο.
Να απειλήσει, δηλαδή, με αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εάν δεν επέλθει άμεσα “ειρήνευση” μεταξύ των ιδιοκτητών των ΠΑΕ.
«Δεν υπάρχουν λέξεις, δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Το φταίξιμο είναι αποκλειστικά της Αγγλίας. Πρέπει να πατάξουμε τον χουλιγκανισμό και θα διαβούμε ξανά τη θάλασσα για να παίξουμε σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις μόνο αν και όταν τελειώσουμε με αυτό το πρόβλημα», είχε πει, τότε, η “σιδηρά κυρία”.
Σε πολλά άλλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει “Θατσερικός”, σε αυτό; Ή, μήπως, τρέμει στην ιδέα του πολιτικού και επικοινωνιακού κόστους;