Με ένα “παιχνίδι αριθμών” και καλών προθέσεων η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά το προσφυγικό, σε συνδυασμό, βεβαίως, με την κινητικότητα που δείχνει ο νέο υπουργός (του επανασυσταθέντος) Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης.
Ωστόσο, ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έντονος καθώς η κατάσταση γίνεται καθημερινά ολοένα και πιο δύσκολη και το κυβερνητικό σχέδιο σκοντάφτει στις αντιδράσεις κατοίκων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε διάφορες περιοχές, και, παράλληλα, την “λευκή απεργία” περιφερειαρχών και βουλευτών της Ν.Δ.
Η κυβέρνηση, δια των υπουργών Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου είχαν δεσμευθεί, το φθινόπωρο, πως έως το τέλος της περασμένης χρονιάς θα μετακινούνταν 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά στην ενδοχώρα. Ο στόχος αυτός κατέστη εκ των πραγμάτων ανεδαφικός και αναθεωρήθηκε, στις αρχές Δεκεμβρίου, με νέο χρονοδιάγραμμα τα τέλη Ιανουαρίου.
Ούτε αυτό, φυσικά, κατέστη εφικτό. Σήμερα, μιλώντας στον Ant1, ο υφυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προσδιόρισε εκ νέου τον στόχο δίνοντας συγκεκριμένους αριθμούς.
-Μίλησε για 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020
-Ανακοίνωσε 11.000 μετακινήσεις από τα νησιά στην ενδοχώρα μέσα στη χρονιά (νέα αναθεώρηση του αρχικού στόχου).
Εάν λάβει κανείς υπόψη του αυτά τα στοιχεία όπως τα παρέθεσε ο κ. Πέτσας, προκύπτουν εύλογα τα εξής ερωτήματα:
Με επισήμως 42.000 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους σήμερα στα κέντρα φιλοξενία στα νησιά του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου, εάν μετακινηθούν εντός της χρονιάς 11.000 και προωθηθούν στην Τουρκία (κάτι εξαιρετικά αμφίβολο), σημαίνει πρακτικά πως θα μείνουν στα νησιά του Αιγαίου πάνω από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αριθμός τετραπλάσιος από εκείνον που φιλοξενούνταν στα ίδια κέντρα αμέσως μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Ν.Δ.
Εκείνο, ωστόσο, που δεν αναφέρεται στις κυβερνητικές δηλώσεις είναι οι συνεχιζόμενες καθημερινές μεταναστευτικές ροές. Εφόσον αυτές δεν ανακοπούν -κι αυτό έχει προφανώς να κάνει με τη στάση της Τουρκίας και την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας με την Ε.Ε-, θα φθάνουν καθημερινά στα νησιά κατά μέσο όρο 100 μετανάστες και πρόσφυγες. Σε περιόδους έξαρσης ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τους 300. Αλλά με συνεχιζόμενες αυτές τις ροές, έστω στον χαμηλό μέσο όρο των 100 ημερησίως, μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν προστεθεί στα νησιά περίπου 30.000 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες! Ως εκ τούτου θα βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί, στα υφιστάμενα ανοικτά κέντρα υποδοχής ή στα κλειστά κέντρα που κάποια στιγμή θα δημιουργηθούν, πάνω από 50.000 άτομα!
Ο Στ. Πέτσας κλήθηκε να απαντήσει και για την ιδέα του πλωτού φράγματος, για το οποίο όπως αποκαλύφτηκε χθες έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό το υπ. Εθνικής Άμυνας. Κρατώντας ευγενικά αποστάσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση απλώς «εξετάζει» να ενισχύσει τα σύνορα της χώρας με πλωτό φράγμα, το οποίο «θα δοκιμαστεί αρχικά σε κάποια σημεία». Και στη συνέχεια παραδέχτηκε το πασιφανές, ότι είναι δύσκολο να τοποθετηθεί πλωτό φράγμα σε όλο το Αιγαίο…
Ο Στ. Πέτσας πρόσθεσε πως το πλωτό φράγμα εντάσσσεται στο συνολικό σχέδιο για το μεταναστευτικό που έχει η κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά περί επιστροφών («κάθε Παρασκευή θα έχουμε επιστροφές»), επανέλαβε τον ισχυρισμό περί «στόχου 10.000 επιστροφών μέσα στο 2020» και επανέλαβε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν οι κλειστές δομές σε απομονωμένα σημεία της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.
Να σημειωθεί ότι ο Στ. Πέτσας έκανε αναφορά και για 11.000 ακόμη μετακινήσεις από τα νησιά προς την ενδοχώρα εντός του 2020.