Εκτενές άρθρο για την κατάσταση του προσφυγικού στην Ελλάδα, κυρίως, όμως, για τις αντιδράσεις της ΕΕ και των διεθνών οργανώσεων σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να κατασκευάσει πλωτό φράγμα για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, φιλοξενούν οι New York Times υπό τον σκληρά επικριτικό τίτλο “Η απάντηση της Ελλάδας στους μετανάστες είναι ένα πλωτό φράγμα που αποκαλείται ντροπή”- Greece’s Answer to Migrants, a Floating Barrier, Is Called a ‘Disgrace’.
Στο σχετικό ρεπορτάζ τονίζεται ότι «καθώς η Ελλάδα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μια φαινομενικά ατελείωτη εισροή μεταναστών από τη γειτονική Τουρκία, η συντηρητική κυβέρνηση έχει ένα αμφισβητούμενο νέο σχέδιο για να απαντήσει στο πρόβλημα, το πλωτό εμπόδιο για την αποφυγή της παράνομης μετακίνησης σκαφών».
Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα αναφέρει ότι «ομάδες υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων καταδίκασαν το σχέδιο», προειδοποιώντας ότι εάν εφαρμοστεί «θα αυξήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σε στρατόπεδα στα νησιά του Αιγαίου και στις κοινότητες στην ελληνική ενδοχώρα».
Το άρθρο της Νίκης Κιτσαντώνη στους New York Times/ μετάφραση/ δείτε το αυθεντικό κείμενο στα αγγλικά εδώ
ΑΘΗΝΑ – Καθώς η Ελλάδα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μια φαινομενικά ατελείωτη εισροή μεταναστών από τη γειτονική Τουρκία, η συντηρητική κυβέρνηση έχει ένα αμφισβητούμενο νέο σχέδιο για να ανταποκριθεί στο πρόβλημα: ένα πλωτό εμπόδιο για την αποφυγή λαθρεμπορίου σκαφών.
Ωστόσο, ομάδες δικαιωμάτων καταδίκασαν το σχέδιο, προειδοποιώντας ότι θα αυξήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σε στρατόπεδα στα νησιά του Αιγαίου και στις κοινότητες εκεί και στην ενδοχώρα. Η δυνητική αποτελεσματικότητα του συστήματος φραγμών έχει επίσης διερευνηθεί ευρέως και η κεντροδεξιά καθημερινή εφημερίδα Kathimerini απέρριψε την ιδέα σε ένα σύνταγμα την Παρασκευή ως «ευσεβής σκέψη».
Επιπλέον, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, η αριστερή Συρίζα, καταδίκασε το σχέδιο πλωτού φράγματος ως «ντροπή και προσβολή της ανθρωπότητας».
Οι αρχές σκοπεύουν να εγκαταστήσουν ένα φράγμα μήκους 1,7 μιλίων μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών ακτών που θα ανέβουν πάνω από 19 ίντσες πάνω από το νερό και θα εμφανίσουν φώτα που αναβοσβήνουν, σύμφωνα με μια περιγραφή που δημοσιεύτηκε σε κυβερνητική ιστοσελίδα την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας.
Συνεχίστε να διαβάζετε την κύρια ιστορία
Αναφερόμενος σε μια «επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των αυξανόμενων ροών προσφύγων», η υποβολή 126 σελίδων κάλεσε τους ιδιωτικούς εργολάβους να υποβάλουν προσφορά για το έργο που θα κοστίσει περίπου 500.000 ευρώ ή περισσότερα από 554.000 δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του κόστους τεσσάρων ετών συντήρησης. Η κυβέρνηση αναμένεται να αναθέσει την εργασία τους τους επόμενους τρεις μήνες, αν και δεν είναι σαφές πότε θα δημιουργηθεί το φράγμα.
Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε στο ελληνικό ραδιόφωνο την Πέμπτη ότι ελπίζει ότι το φέρουσα φράγμα θα λειτουργούσε ως αποτρεπτικό μέσο για τους λαθρεμπόρους, παρόμοιο με ένα φράχτη με συρματόπλεγμα που οι ελληνικές αρχές έχτισαν στα βόρεια χερσαία σύνορα με την Τουρκία το 2012.
Ένας φράκτης φράχτη κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων κοντά στη βόρεια ελληνική πόλη της Ορεστιάδας. Credit …Θανάσης Σταυράκης
“Στον Έβρο, τα φυσικά εμπόδια είχαν σχετικό αντίκτυπο στον περιορισμό των ροών”, ανέφερε. “Πιστεύουμε ότι ένα παρόμοιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με αυτά τα πλωτά εμπόδια.”
Η κατασκευή θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Άμυνας, το οποίο έχει επιβλέψει τη δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής στα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική χώρα τους τελευταίους μήνες και θα υπόκειται σε “μη στρατιωτικές προδιαγραφές” για την εκπλήρωση των διεθνών ναυτικών προτύπων.
Ωστόσο, οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι το μέτρο θα αυξήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που κάνουν το σύντομο αλλά επικίνδυνο ταξίδι στο Αιγαίο. Ο διευθυντής έρευνας για την Ευρώπη, Amnesty International, Massimo Moratti, καταδίκασε την πρόταση ως “ανησυχητική κλιμάκωση των συνεχιζόμενων προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για να καταστεί όσο το δυνατόν πιο δύσκολη η άφιξη των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στις ακτές της”.
Προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να “οδηγήσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτούς που αναζητούν απεγνωσμένα την ασφάλεια”.
Ο επικεφαλής του κεφαλαίου της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αμφισβήτησε αν οι ελληνικές αρχές θα ανταποκριθούν σε ένα σήμα έκτακτης ανάγκης που εκπέμπεται από ένα σκάφος που σταμάτησε στο φράγμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε επιφυλάξεις και σχεδίαζε να ζητήσει από τις αρχές της Ελλάδας, που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λεπτομέρειες σχετικά με την πρόταση. Ο εκπρόσωπος Τύπου Adalbert Jahnz δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Πέμπτη ότι τα ελληνικά θαλάσσια εμπόδια για την αποτροπή των μεταναστών δεν πρέπει να εμποδίζουν την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο.
“Η δημιουργία φραγμών δεν είναι από μόνη της εναντίον του δικαίου της ΕΕ”, ανέφερε. “Όμως, τα φυσικά εμπόδια ή τα εμπόδια αυτού του είδους δεν θα πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στην αναζήτηση ασύλου που προστατεύεται από το δίκαιο της ΕΕ”, δήλωσε, παραδεχόμενο όμως ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων ήταν πρωτίστως ευθύνη των κρατών μελών.
Το φράγμα προτάθηκε εν μέσω της αύξησης των μεταναστών από την Τουρκία. Η εισροή, αν και πολύ κάτω από τις χιλιάδες ημερήσιες αφίξεις στην κορυφή της κρίσης το 2015, έθεσε σε αυξανόμενη πίεση τα ήδη έντονα υπερπλήρωτα κέντρα υποδοχής.
Σύμφωνα με τον υπουργό μετανάστευσης της Ελλάδας Νότη Μιταράκη, 72.000 μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα πέρυσι, σε σύγκριση με 42.000 το 2018. Το πλωτό εμπόδιο θα βοηθήσει στην άμβλυνση των αφίξεων, ανέφερε ο κ. Μιταράκης.
“Στέλνει το μήνυμα ότι δεν είμαστε ένας τόπος όπου πάνε οτιδήποτε και ότι παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συνόρων”, είπε, προσθέτοντας ότι η διαδικασία απομάκρυνσης των μεταναστών που δεν αξίζουν το καθεστώς του πρόσφυγα θα επιταχυνθεί .
“Οι κανόνες έχουν αλλάξει”, είπε.
Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα απευθύνει έκκληση για περισσότερη στήριξη από το μπλοκ για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, λέγοντας ότι δεν μπορεί να χειριστεί μόνη της το βάρος και κατηγορώντας την Τουρκία ότι εκμεταλλεύεται την κρίση των προσφύγων για μόχλευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ομάδες δικαιωμάτων προειδοποιούν για τις όλο και πιο δύσκολες συνθήκες σε στρατόπεδα όπως ο εξωστρεφής στρατόπεδο Moria στη Λέσβο. Πιστωτική …Mauricio Lima για τους New York Times
Οι επανειλημμένες απειλές από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «ανοίξουν τις πύλες» στην Ευρώπη για τους συριακούς πρόσφυγες στην επικράτεια της χώρας του πυροδότησαν φόβους ότι μια συμφωνία που θα υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2016,
Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο και οι αναζωπυρωμένες διαμάχες για την κυριαρχία στο Αιγαίο υπονόμευσαν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των δύο παραδοσιακών εχθρών για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, εύθραυστη στις καλύτερες εποχές.
Η ελληνική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται επίσης υπό αυξανόμενη πίεση στην εγχώρια αγορά από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το περασμένο καλοκαίρι με την υπόσχεση να πάρει μια πιο δύσκολη γραμμή για τη μετανάστευση από εκείνη του προκάτοχού του, Αλέξη Τσίπρα.
Τα σχέδια που παρουσιάστηκαν τον Νοέμβριο για τη δημιουργία νέων στρατοπέδων στα νησιά του Αιγαίου έχουν εξοργίσει τους κατοίκους, οι οποίοι διοργάνωσαν μαζικές διαδηλώσεις τον περασμένο μήνα, κουνώντας πανό, διαβάζοντας: «Θέλουμε τα νησιά μας πίσω».
Οι ομάδες δικαιωμάτων προειδοποίησαν επίσης για τις όλο και πιο δύσκολες συνθήκες σε υπάρχοντες καταυλισμούς σε πέντε νησιά που φιλοξενούν περίπου 44.000 άτομα, σχεδόν δεκαπλάσια της ικανότητάς τους.
Αναδημοσίευση από τους N.Y Times