Από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα κατευθυνθούν στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης περίπου 4,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-27.
Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1.
Ο υπουργός σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας: «Πηγαίνουμε σήμερα δύο υπουργοί στη Δυτική Μακεδονία να συζητήσουμε με τους κατοίκους καθώς είναι λογικό οι άνθρωποι που δουλεύουν στα λιγνιτωρυχεία και γύρω απ’ αυτά να έχουν ανησυχία για τη ζωή τους από τη στιγμή που η Κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσουμε τα λιγνιτωρυχεία μέχρι το 2023 και το τελευταίο το 2028 και να προχωρήσουμε έτσι στην απολιγνιτοποίηση της αγοράς ενέργειας. Εμείς δεν θέλουμε να αφήσουμε τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης χωρίς δουλειά. Πρώτοι εμείς στην Κυβέρνηση διεκδικούμε πόρους ώστε να μεταστρέψουμε γρήγορα την οικονομία προκειμένου οι κάτοικοι εκεί να έχουν όχι μόνο εργασία αλλά καλύτερα αμειβόμενη εργασία και με υψηλότερη ποιότητα ζωής από σήμερα. Υπολογίζουμε ότι από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα κατευθυνθούν σ’ αυτές τις δύο περιοχές περίπου 4,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-27».
Για την απολιγνιτοποίηση σημείωσε: «Η μάχη για τον λιγνίτη είναι μια χαμένη μάχη γιατί σε 10-15 χρόνια δεν θα υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Ο λιγνίτης ήταν καύσιμο πολύ φτηνό και πάνω σ’ αυτό βασίστηκε η ενεργειακή αυτονομία της χώρας. Πλέον, είναι πολύ ακριβό. Η ΔΕΗ μπαίνει μέσα κάθε χρόνο 300 εκατ. ευρώ από τον λιγνίτη. ‘Αρα, οικονομικά δεν συμφέρει. Ο πρωθυπουργός πήρε μια γενναία απόφαση: αντί να πάμε τελευταίοι στην ΕΕ, όπως συνήθως γίνεται μέχρι τώρα, να πάμε πρώτοι».
Παρεμπόριο
«Δεν υπάρχει μεγάλο επενδυτικό πρότζεκτ που να μην προχωρεί» υπογράμμισε ο υπουργός ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει, η ψευδής εικόνα ότι η κυβέρνηση ασχολείται μόνο με τις μεγάλες επενδύσεις. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι: «Ο κ. Πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην ομιλία του χθες στο συνέδριο της ΕΣΕΕ σ’ έναν τομέα της πολιτικής μας για τον οποίο είμαι εξαιρετικά υπερήφανος: ουδέποτε στο παρελθόν, το παρεμπόριο στην Ελλάδα δέχθηκε τόσο μεγάλο χτύπημα όσο αυτήν την περίοδο. Όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι της Ελλάδας και η ΕΣΕΕ μας έχουν δώσει εγγράφως συγχαρητήρια. Η πάταξη του παρεμπορίου αφορά τον φτωχό μικρομεσαίο έμπορο. Για παράδειγμα, χθες σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας «καθαρίστηκε» το παρεμπόριο βιβλίων, το οποίο γινόταν μάλιστα απέναντι από βιβλιοπωλεία, που πληρώνουν τα ενοίκια και τους φόρους τους και υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό».
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε:«Θα στηρίξουμε τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, γι’ αυτόν μειώνουμε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. Για να γυρίσει η ελληνική οικονομία, καλές οι μεγάλες επενδύσεις, αλλά θα πρέπει η μικρομεσαία επιχείρηση να «σηκωθεί».
Τα πλεονεκτήματα της απόφασης της εμπροσθοβαρούς απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο για την Δίκαιη μετάβαση που πραγματοποιείται στην Πτολεμαΐδα. «Η Δυτική Μακεδονία – τόνισε ο υπουργός -με την απόφαση που λάβαμε θα γίνει ένα ευρωπαϊκό πρότζεκτ που μας δίνει πλεονέκτημα της μεγαλύτερης διαπραγματευτικής ισχύος στα ευρωπαϊκά συμβούλια, της διεκδίκησης επιπλέον χρημάτων, περισσότερες εξαιρέσεις, περισσότερα εργαλεία ώστε να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε αυτό που προγραμματίζουμε».
Απευθυνόμενος σε αυτούς που διαμαρτυρήθηκαν πριν την έναρξη της ημερίδας δήλωσε ότι «δεν πρέπει να φωνάζετε που ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση, αντίθετα πρέπει να μας επαινείτε γιατί αυτή η απόφαση μας βάζει σε καλύτερη θέση όλων των άλλων στην νέα εποχή».
«Εάν η Ελλάδα έμενε στον λιγνίτη θα είμαστε στην τελευταία ταχύτητα» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης «και θα μας αναλογούσαν ή θα διεκδικούσαμε πολύ λιγότερα χρήματα. Ο λιγνίτης ως καύσιμο πέθανε, είτε το 2023 ή το 2035. Είμαστε μπροστά σε μια εποχή που αλλάζει και όσοι δίνουν την μάχη για την παραμονή του λιγνίτη μου θυμίζει την μάχη με τα κάρα και ο λιγνίτης σήμερα αντιπροσωπεύει το κάρο για αυτή την εποχή» κατέληξε.
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι στην κατάσταση που είναι σήμερα τα θέματα της Κλιματικής Αλλαγής «είναι πολύ σημαντικό να σώζουμε το περιβάλλον πάρα κάποια λιγνιτικά εργοστάσια» και συμπλήρωσε ότι «ο λιγνίτης ως καύσιμο καταστρέφει το περιβάλλον, καταστρέφει τις ζωές των παιδιών μας και των εγγονών μας».
Δήλωσε ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα ήταν ευλογία και κατάρα για την δυτική Μακεδονία γιατί από την μια πλευρά έδωσε υψηλά εισοδήματα και από την άλλη δημιούργησε μονοκαλλιέργεια στην οικονομία. «Εάν αφαιρεθεί ο λιγνίτης από το τοπικό ΑΕΠ η περιοχή γίνεται μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης» σημείωσε.
Υποσχέθηκε ότι πρέπει να αλλάξει η παραπάνω εικόνα και ανακοίνωσε ορισμένες πρωτοβουλίες που τρέχουν ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπως η συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού νόμου μόνο για τη δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη. Ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν διαφορετικά όρια κρατικών ενισχύσεων εξαιρετικά υψηλοτέρα από ότι ισχύουν μέχρι σήμερα για να αντισταθμίσουν την απώλεια της λιγνίτικης δραστηριότητας. Μίλησε για εξαιρέσεις στον τρέχοντα αναπτυξιακό νόμο, για διαφορετικά όρια κρατικών ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις. «Δημιουργούμε ένα περιβάλλον και μια ευκαιρία μοναδική στην ελληνική ιστορία για την δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και εξήγησε ότι «η μεταμόρφωση της περιοχής είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ελληνικό θα ωχριά μπροστά σε αυτό που πάμε να κάνουμε στην περιοχή» κατέληξε..
Τέλος άσκησε δριμεία κριτική στους δημάρχους που αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την αίθουσα της ημερίδας, λέγοντας ότι «είναι ντροπή που αποχώρησαν από την μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η περιοχή τους, δεν κάνουν για αιρετά αξιώματα αυτοί που έφυγαν από την αίθουσα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και κατέληξε ότι «οι αιρετοί είναι για τα δύσκολα και όχι για τα εύκολα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ