Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι Ιρλανδοί για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αλλά κανένα κόμμα δεν αναμένεται να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό για αυτοδυναμία με το Σιν Φέιν να θεωρείται φαβορί και τις πιθανότητες να δείχνουν ακόμα μία κυβέρνηση συνασπισμού.
Τα 3,3 εκατομμύρια των ψηφοφόρων θα μπορούν να ψηφίσουν έως τις 22:00 (τοπική ώρα, 24.00 ώρα Ελλάδος) στις 39 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησαν θέματα όπως η ποιότητας ζωής, η στέγαση, η Υγεία, το Brexit.
Η εκλογική μάχη προμηνύεται δύσκολη για τον Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος είναι στην εξουσία τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια πραγματοποιώντας μια ιστορική νίκη, αφού έγινε ο νεώτερος πρωθυπουργός. Αλλά τον Ιανουάριο αναγκάστηκε να ζητήσει πρόωρες εκλογές αφού ο συνασπισμός του κόμματός του, Φάιν Γκέιλ, με το παραδοσιακά αντίπαλο, Φιάνα Φάιλ,
Γιατί μπορεί η κυβέρνηση να κέρδισε πόντους καταφέρνοντας να προστατεύσει τα συμφέροντα της Ιρλανδίας στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit αποτρέποντας τα «σκληρά σύνορα» με τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά οι πολίτες έχουν απογοητευθεί από τους χειρισμούς σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων στο εσωτερικό της χώρας.
Οι ψηφοφόροι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από το υψηλό κόστος της στέγης και την ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη και ενδέχεται να στραφούν προς το Σιν Φέιν. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση για τους Irish Times έδειξε ότι κορυφαία προτεραιότητα για το 42% των ερωτηθέντων είναι το ζήτημα της Υγείας και για το 32% αυτό της στέγης. Το Brexit συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 3%.
Αν λοιπόν το προβάδισμα του κόμματος της ιρλανδικής αριστεράς επιβεβαιωθεί στην κάλπη, τότε η πολιτική σκηνή της χώρας θα αλλάξει σημαντικά, παρά το γεγονός ότι θεωρείται αδύνατο να κερδίσει την αυτοδυναμία. σχηματίσει.
Η άνοδος του Σιν Φέιν φαίνεται να αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη του λαϊκού αισθήματος κατά των ελίτ που αυτή τη φορά διοχετεύεται προς την Αριστερά και όχι τη Δεξιά.
Όμως, από την πλευρά του ο Βαράντκαρ προσπάθησε να συνδέσει το γεγονός με τις πρόσφατες λαϊκιστικές νίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Να θυμάστε ότι όλες οι αλλαγές δεν είναι αλλαγές για το καλύτερο», δήλωσε ο ίδιος μέσα στην εβδομάδα. «Είδαμε στη Βρετανία ότι οι άνθρωποι που ψήφισαν για αλλαγή και πήραν Brexit. Είδαμε τον Ντόναλντ Τραμπ να εκλέγεται στις ΗΠΑ. Αυτό δεν είναι το είδος της αλλαγής που θέλουμε» είπε.
Σημειώνεται ότι τα δύο κεντροδεξιά κόμματα του απερχόμενου συνασπισμού έχουν δηλώσει ότι δεν θα συνεργαζόντουσαν με το αριστερό κόμμα, το οποίο δεν έχει γνωστοποιήσει τι είδους συνασπισμό θα μπορούσε να σχηματίσει αν κερδίσει.
Πηγή: efsyn.gr, με πληροφορίες από BBC και Vox