Λίγα 24ωρα πριν οι αρμόδιες επιτροπές Ελλάδας και Τουρκίας (έχουν προγραμματιστεί για τις 17 και 21 Φεβρουαρίου) για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ έσπευσε να επαναφέρει το θέμα της αποστρατικοποίησης νησιών προκαλώντας για μία ακόμη φορά την Ελλάδα.
«Ο τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας είναι να δυσκολέψει την επίλυση των προβλημάτων σε κοινό επίπεδο. Έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 και έχει παραβιάσει τις συνθήκες. Παράλληλα με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο ισχυρίζεται πως ο εναέριος της χώρος είναι 10 μίλια ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet.
Με την ίδια επιθετική ρητορική αναφέρθηκε στο θέμα των γεωτρήσεων σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο αλλά ούτε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας».
Πρόσθεσε δε, ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς. «Στην Κύπρο, είμαστε εγγυήτρια δύναμη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπριων αδελφών μας, κανένας να μην τεστάρει την ισχύ και την δύναμη μας» κατέληξε ο Ακάρ.
«Παιχνίδια» με τη Χάγη
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δείχνει να συνεχίζει τα παιχνίδια με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, φέρνει στο τραπέζι – όχι επισήμως για την ώρα – το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, έμπειροι διπλωμάτες και αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προτείνει η ίδια η Τουρκία να οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας που δεν έχει κηρύξει και της περιοχής που η Τουρκία υποστηρίζει πως της ανήκει, σύμφωνα με το μνημόνιο με τη Λιβύη, αλλά και μέχρι την Κύπρο.
Το ύπουλο σχέδιο για την Κύπρο
Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας προαναγγέλλοντας γεωτρήσεις κοντά στο Καστελόριζο, ένα νέο σενάριο που αφορά τις «πειρατικές ενέργειες» της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ έρχεται στο προσκήνιο σε μία ακόμη προσπάθεια να φέρει προ τετελεσμένων την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία σε αρκετές περιπτώσεις έχει εκδηλώσει την αντίδρασή της για τις ενέργειες της γειτονικής χώρας.
Αυτή τη φορά, το νέο τουρκικό σενάριο που έχει ξεκινήσει να διοχετεύεται αφορά τις προσπάθειες για πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και διασύνδεσής του με το Κυπριακό.
Για την υποστήριξη μίας τέτοιας εξέλιξης η Τουρκία φέρεται πως έχει κινηθεί ήδη παρασκηνιακά κάνοντας επαφές με κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου της Κύπρου, η κατοχική δύναμη – με τη στήριξη της Άγκυρας – έχει διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα προωθηθεί μετά τις ψευδοεκλογές στα Κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Απρίλιο.
Η Τουρκία μέσα από αυτό το σχέδιο φαίνεται πως επιχειρεί να βάλει «φρένο» σε προγραμματισμένες γεωτρήσεις εταιρειών από εταιρείες που έχουν συνάψει συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να παραμείνει μέσα στο «παιχνίδι» της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων με υδρογονάνθρακες.
Η Άγκυρα, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, θέλει να συνδέσει το πάγωμα των ερευνών με μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, μία εξέλιξη που κρύβει μία μεγάλη παγίδα.
Και αυτό, διότι με τη διασύνδεση του ενεργειακού προγράμματος με το Κυπριακό και τη διαδικασία των συνομιλιών, διαμορφώνεται ένα νέο δεδομένο/τετελεσμένο.
Με αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα θα καταστήσει εν πολλοίς το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας «αιχμάλωτο» των προθέσεών της στο Κυπριακό.
Η «παγίδα» της Άγκυρας στους Ελληνοκύπριους
Εάν και εφόσον εξασφαλίσει το πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος, αναφέρει η εφημερίδα, θα ανάψει το πράσινο φως για τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, στην οποία θα συζητηθεί το μοντέλο λύσης (συνομοσπονδία, δύο κράτη κ.τ.λ.) και το ενεργειακό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το καθεστώς Ερντογάν διαμηνύει πως δεν αποδέχεται διαδικασία ανοικτού τέλους και ζητά όπως καθοριστεί καταληκτική ημερομηνία για τις συζητήσεις. Κι αυτό όχι τυχαία, καθώς επιμένει όπως καθοριστεί ταυτόχρονα και το καθεστώς των «δύο πλευρών» την επόμενη ημέρα μιας νέας αποτυχίας στο Κυπριακό. Ποια, δηλαδή, θα είναι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς μετά από ένα νέο αδιέξοδο.
Πηγή: newpost.gr