Συνεχίζονται και σήμερα οι εντυπωσιακές επιδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων – και (πάλι) κόντρα στο κλίμα που επικρατεί στο Χ.Α – μετά και την στροφή που πραγματοποιούν οι επενδυτές μακριά από τις μετοχές και προς την αγορά σταθερού εισοδήματος, δείχνοντας για άλλη μία φορά πως αντιμετωπίζουν τους ελληνικούς τίτλους ως “καταφύγιο” έναντι των αναταραχών στα risk assets και – στη συγκεκριμένη περίπτωση – έναντι των φόβων για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία. Έτσι είναι ίσως θέμα χρόνου προτού η απόδοση στο 10ετές βρεθεί ακόμα και κάτω του 1%.
Τα… αντισώματα που παρουσιάζουν τα ελληνικά ομόλογα έχουν φυσικά να κάνουν και με εγχώριους καταλύτες οι οποίοι “φροντίζουν”” να διατηρούν την όρεξη των επενδυτών για τα ελληνικά assets. Μετά το θετικό σήμα της Fitch και της επιτυχημένης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές με το 15ετές ομόλογο, ακολούθησαν οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα η οποία εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα μπει στο QE. Οι επενδυτές έτσι δείχνουν ότι θέλουν να προλάβουν την περαιτέρω βελτίωση που θα σημειώσουν οι ελληνικοί τίτλοι ενόψει και της επιβίβασης στο τρένο της “ποσοτικής χαλάρωσης”.
Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 1,013% με πτώση της τάξης του 4,75% από τα επίπεδα της Παρασκευής και σε νέα ιστορικά χαμηλά, με το spread έναντι της Γερμανίας να διαμορφώνεται στις 142 μ.β, ενώ νέο χαμηλό καταγράφει και η απόδοση του 5ετούς η οποία υποχωρεί θεαματικά κατά… 17% και στο 0,296%.
Όπως δείχνουν τα πράγματα, τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να “νικήσουν” ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Υπενθυμίζεται πως η Capital Economics είχε προβλέψει πως φέτος η απόδοση του ελληνικού 10ετούς θα κινηθεί στο 1% ενώ η Citigroup – η οποία διατηρεί τη σύσταση “αγοράς” για τα ελληνικά 10ετή έναντι των γερμανικών – είχε εκτιμήσει πως η απόδοση του ελληνικού 10ετούς θα κινηθεί στο 1,30% στα α’ τρίμηνο του 2020, στη συνέχεια θα υποχωρήσει στο 1,10% στο β ΄τρίμηνο, στο γ΄ τρίμηνο θα βρεθεί στο 0,90%, ενώ θα κλείσει το δ’ τρίμηνο στο 0,70%.
Και τα… ατού της Ελλάδας και των ελληνικών ομολόγων δεν σταματούν στην Λαγκάρντ. Στο επόμενο διάστημα έρχονται νέες αξιολογήσεις από τους οίκους όπου είναι πολύ πιθανόν να ανεβάσουν και αυτοί το rating της Ελλάδας. Μετά την Fitch λοιπόν ακολουθούν οι S&P και DBRS στις 24 Απριλίου (διπλή αξιολόγηση σε μία ημέρα) οι οποίοι ήδη δίνουν θετικές προοπτικές στην χώρα, και η Moody’s στις 8 Μαΐου. Σε ό,τι αφορά το β’ εξάμηνο τρεις είναι οι κρίσιμες Παρασκευές για τη χώρα μας καθώς η δεύτερη προγραμματισμένη αξιολόγηση της Fitch για την Ελλάδα αναμένεται στις 24 Ιουλίου, οι S&P και DBRS δίνουν και πάλι την ίδια ημέρα το δικό τους review για τη χώρα μας στις 23 Οκτωβρίου, και τέλος, η Moody’s αναμένεται να ανακοινώσει τη δεύτερη “ετυμηγορίας” της στις 6 Νοεμβρίου.
Επίσης στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται και η πολύ σημαντική (και πολυαναμενόμενη) πλήρης άρση των περιορισμών που είχαν οι ελληνικές τράπεζες στις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην αγορά ομολόγων αλλά και στις ελληνικές τράπεζες, έστω και αν για τις τελευταίες τα πλεονεκτήματα είναι πλέον περιορισμένα λόγω και του τεράστιου ράλι που έχουν ήδη σημειώσει οι κρατικοί τίτλοι. Ο περιορισμός αυτός ήταν ένας παράγοντας που περιόριζε σημαντικά τη ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά και έτσι η άρση του θα ενισχύσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα. Επιπλέον, θα δημιουργήσει μία νέα πηγή ζήτησης για τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που ίσχυε στο παρελθόν και την οποία ήδη έχουν τα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα.
Όλα τα παραπάνω ανοίγουν τον δρόμο για νέες εξόδους της Ελλάδας στις αγορές, με τον ΟΔΔΗΧ ωστόσο να μην βιάζεται – καθώς χρηματοδοτικές ανάγκες δεν υπάρχουν – επιλέγοντας να προχωρά προσεκτικά σε κάθε βήμα, κρατώντας έτσι την “δίψα” των επενδυτών. Πάντως, πριν μερικές μέρες, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, αποκάλυψε το ότι η Ελλάδα στοχεύει να βγαίνει στις αγορές κάθε τρίμηνο φέτος. Μετά το 15ετές, να σημειώσουμε, έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι σενάρια για έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, ενώ η 7ετία και η 3ετία είναι επίσης υπό εξέταση.
Πηγή: capital.gr