Το ΣτΕ, στο οποίο είχαν προσφύγει οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί εξέδωσε οριστική απόφαση, με την οποία εκχωρείται τελικά το δικαίωμα σε επιχειρηματίες και ιδιώτες που δεν είναι φαρμακοποιοί, να ιδρύουν φαρμακεία. Η απόφαση βάζει βόμβα στα θεμέλια του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, όπως λένε οι ίδιοι, καθώς πλέον θα μπορεί να ανοίξει φαρμακείο ο κάθε ιδιώτης που δεν είναι σχετικός με την επιστήμη του φαρμακοποιού. Ενώ ο ίδιος ο φαρμακοποιός περιορίζεται πλέον στον ρόλο του “επιστημονικά υπεύθυνου” που θα δύναται να κατέχει τουλάχιστον το 33% της εταιρείας.
“Σε κάθε περίπτωση σεβόμαστε τις αποφάσεις του ΣτΕ , οφείλουμε όμως να εκφράσουμε την πλήρη διαφωνία μας επ΄ αυτών”, ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολου Βαλτά.
Σε πιο οξείς τόνους κινήθηκε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας, Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος έκανε λόγο για “οικονομικά συμφέροντα”:
“Ασφαλώς σε μια χώρα καθαρά εξαρτώμενη από οικονομικά συμφέροντα και όπου η ερμηνεία νόμων σχετικά με το κοινοτικό δίκαιο, έχει χροιά … αλά καρτ, δεν θα περίμενα κάτι διαφορετικό …”, δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
“Η απόφαση του ΣτΕ επιβραβεύει επιλογές Ελληνικών Κυβερνήσεων, αδιαφορώντας αν αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται και σε ποιο βαθμό από άλλα κεντρικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πχ Γερμανία), καθώς και αν αυτά, εκεί που εφαρμόζονται (πχ ανατολικό μπλοκ) απέδωσαν τα αναμενόμενα στους πολίτες και όχι φυσικά μόνο στους επιχειρηματίες! Είναι όμως, όπως είπαμε, λίγο ως πολύ αναμενόμενη η απόφαση του ΣτΕ, αφού εντάσσεται στην φιλοσοφία της «ανάπτυξης» και όχι της προστασίας της δημόσιας υγείας!”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λουράντος.
Σε roller coaster οι Φαρμακοποιοί
Η απόφαση του ΣτΕ έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα εμπόδιο στα πολλά που αντιμετωπίζει ο κλάδος το τελευταίο διάστημα. Καθώς η προσπάθεια των φαρμακοποιών να αναβαθμίσουν τον επιστημονικό τους ρόλο, διεκδικώντας μια πιο διακριτή θέση με καθήκοντα συμβούλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συναντά διαρκώς προσκόμματα. Πριν από λίγες μέρες βρέθηκαν και πάλι στο μάτι του κυκλώνα, όταν δέχθηκαν δριμεία επίθεση από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισαν “αντιποίηση” του ιατρικού επαγγέλματος, την πιστοποίηση των φαρμακοποιών για την εκτέλεση ιατρικών πράξεων (π.χ. εμβολιασμών) στα φαρμακεία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη (12-02-2020), ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς χαρακτήρισε “κατάπτυστη” την ανακοίνωση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ και δήλωσε ότι θα προσφύγει στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), κατά της προέδρου του σωματείου των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, κ. Αννας Μαστοράκου.
«Όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ότι τα φαρμακεία είναι εμβολιαστικά κέντρα», σημείωσε ο κ. Βαλτάς, επισημαίνοντας ότι οι εμβολιασμοί στην ΕΕ διενεργούνται στα φαρμακεία εδώ και πολλά χρόνια, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των συστημάτων υγείας.
«Τι θα γινόταν αν σταματούσαν να εμβολιάζουν οι φαρμακοποιοί; Θα κατέρρεε το σύστημα; Θα εμβολιάζονταν οι 3 εκατ. πολίτες ή θα εμβολιάζονταν οι μισοί;», τόνισε χαρακτηριστικά.
Φαρμακοποιοί: Νέο ηλεκτρονικό σύστημα για τις ελλείψεις φαρμάκων
Παρά τα εμπόδια και τα πολλαπλά προβλήματα του κλάδου, οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν ακάθεκτοι να αναβαθμίζουν συνεχώς τα επιστημονικά τους εργαλεία.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ηλεκτρονικού συστήματος για την καταγραφή των μεγάλων ελλείψεων φαρμάκων που ταλαιπωρούν τους Έλληνες ασθενείς, το οποίο θα ολοκληρωθεί με τη συνεργασία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Απόστολος Βαλτάς, στην νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα θα καταγράφονται οι ελλείψεις από όλους τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, ενώ στην πορεία θα επεκταθεί σε ένα ευρύτερο ηλεκτρονικό σύστημα, που θα ενημερώνει του γιατρούς μέσα από το σύστημα συνταγογράφησης, για το αν ένα φάρμακο βρίσκεται σε έλλειψη.
«Η πλατφόρμα του ΠΦΣ θα είναι έτοιμη και θα στη διάθεση του ΕΟΦ σε περίπου 15 μέρες. Στην πλατφόρμα θα μπαίνουν με ειδικό κωδικό μόνο οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων και θα ενημερώνουν για τις ελλείψεις. Τα στοιχεία αυτά στη συνέχεια θα τα επεξεργάζεται ο ΕΟΦ και θα βγάζει τη τελική λίστα με τις ελλείψεις. Στη συνέχεια ο ΕΟΦ θα ενημερώνει την ΗΔΙΚΑ μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος για τις ελλείψεις. Αυτόματα όταν ο γιατρός θα μπαίνει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα ενημερώνεται για το αν ένα φάρμακο είναι σε έλλειψη και θα συνταγογραφεί κάποιο αντίστοιχο. Σε περίπτωση που το φάρμακο δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο τότε η συνταγή που τώρα λήγει στις 10 μέρες θα μετατρέπεται σε 30 ημερών ώστε ο ασθενής να έχει χρόνο να βρει το φάρμακο του» επεσήμανε ο κ. Βαλτάς.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ τόνισε επίσης ότι «Με το σύστημα αυτό γιατροί και φαρμακευτικές θα αναγκαστούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους ασθενείς. Οι γιατροί δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν αυθαίρετα ένα φάρμακο που είναι σε έλλειψη και οι φαρμακευτικές θα πρέπει να τροφοδοτούν την αγορά με τον αναγκαίο αριθμό σκευασμάτων».
Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή σε ένα με ενάμιση μήνα.
Πηγή: iatropedia.gr