Σε σχόλιό του, το ΚΚΕ κάνει λόγο για «νομοσχέδιο καταστολής, αυθαιρεσίας, ποινικοποίησης και προβοκάτσιας, που φτάνει να παραβιάζει ακόμη κι αυτές τις διατάξεις του σημερινού Συντάγματος».
Στο σχόλιο του ΚΚΕ προστίθεται:
«Οι ορισμοί του νομοσχεδίου για το τι θεωρείται συνάθροιση, σε συνδυασμό με την υποχρέωση γνωστοποίησης και τις γενικές διατυπώσεις περί «κινδύνου δημόσιας ασφάλειας» και «διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής», δίνουν τη δυνατότητα στις αστυνομικές αρχές να απαγορεύουν, να περιορίζουν και να καταστέλλουν κατά το δοκούν διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, ακόμη κι απλές διαμαρτυρίες μιας ομάδας ανθρώπων. Την ίδια στιγμή επιφυλάσσει βαριές ποινές, με ιδιώνυμο αδίκημα, σε όσους δεν συμμορφωθούν «προς τας υποδείξεις» επισημαίνει το ΚΚΕ και καταλήγει:
«Καταρρέει η προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι δήθεν «στοχεύει τις ολιγομελείς συγκεντρώσεις που δημιουργούν προβλήματα». Στην ουσία, με αυτό το νομοσχέδιο, στοχεύει δυνητικά κάθε συγκέντρωση. Η κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει για ψήφιση στη Βουλή αυτό το τερατούργημα, που πρέπει να καταδικαστεί από το σύνολο του λαού και της νεολαίας».
Σκληρή επίθεση Κουτσούμπα
«Οι κλειστές δομές δεν έπρεπε να ξεκινήσουν καν» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον τ/σ «Attica» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει «να τις σταματήσει, αλλά όχι για μια εβδομάδα ή για ένα μήνα. Πρέπει να σταματήσουν εντελώς και να ξεκινήσει η διαδικασία που προτείνουμε εμείς. Αυτή είναι η θέση μας».
Αναφορικά με το ασφαλιστικό είπε ότι «ο νέος νόμος είναι απαράδεκτος και πρέπει να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων απ’ τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι πρώτα απ’ όλα να παλέψουν για την ανατροπή του, διότι ενσωματώνει όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους που έχουν ξεκινήσει εδώ και 30 χρόνια και κυρίως της τελευταίας 4ετίας, που είναι ο νόμος Κατρούγκαλου, τον οποίο δεν τον καταργεί, όπως ψεύτικα ισχυρίζεται το υπ. Εργασίας, αλλά αντίθετα τον ενσωματώνει».
Κάλεσε δε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 18ης Φεβρουαρίου.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα «να ελέγξουμε τους αρμούς της εξουσίας» είπε ότι «κατ’ αρχήν ούτε ο ίδιος ξέρει τι είναι οι αρμοί της εξουσίας, ούτε ελέγχονται οι αρμοί της εξουσίας. Αυτούς τους αρμούς πρέπει να τους γκρεμίσεις».
«Ο κ. Τσίπρας μάλλον δεν έχει καταλάβει τι είναι αυτό το σύστημα, το καπιταλιστικό σύστημα, πώς λειτουργεί και τι είναι αυτό το κράτος. Παρ’ ότι κυβέρνησε. Ή μάλλον έχει καταλάβει και θέλει να κοροϊδεύει και το κόμμα του και τον ελληνικό λαό, αυτόν που σκέφτεται προοδευτικά» πρόσθεσε.
«Ένας κόσμος αμέσως κάνει συνειρμούς ότι αυτοί οι αρμοί της εξουσίας είναι κάτι κακό, διεφθαρμένο, σάπιο. Και είναι, έτσι κι αλλιώς, κατά τη δική μας άποψη» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, τονίζοντας στη συνέχεια, «αλλά αυτούς πρέπει να τους γκρεμίσεις, όχι κάνοντας αυτά που έκανε ο κ. Τσίπρας, ελέγχοντας τους δικαστές ή δημιουργώντας διάφορα ζητήματα ως κυβέρνηση, σαν συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, αυτά που και σήμερα κάνει και η ΝΔ».
Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, είπε ότι «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η άποψή μου είναι ότι ένα πολεμικό-στρατιωτικό επεισόδιο, το οποίο οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να γίνει και από ατύχημα, όχι μόνο σκόπιμα από κάποια πλευρά, θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις και σε συμβιβασμό της συνεκμετάλλευσης».
Τόνισε δε, ότι «αυτή η λογική της συνεκμετάλλευσης, με μαθηματική ακρίβεια, λόγω των ανταγωνισμών και των διαφορετικών τέτοιων μονοπωλιακών συμφερόντων, θα μας οδηγήσει και μάλιστα σε μεγαλύτερης έκτασης, πιθανόν, πολεμική σύγκρουση. Και βεβαίως σε υποχωρήσεις».
Ως προς την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είπε ότι το ΚΚΕ θεωρεί πως «δεν θα λύσει το πρόβλημα, γιατί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν είναι ό,τι το καλύτερο υπάρχει σήμερα».
Όπως εξήγησε στη συνέχεια, «για να πας στο Δικαστήριο της Χάγης θέλει συνυποσχετικό και από τις δύο πλευρές. Η Ελλάδα λέει υφαλοκρηπίδα ΑΟΖ, η Τουρκία απαντά ότι “εγώ δεν θέλω μόνο αυτά, αλλά θέλω και τις διεκδικήσεις που έχω, δηλαδή τα ζωτικά και νόμιμα συμφέροντα στο Αιγαίο, τα οποία τα έχετε υπογράψει στην Ελλάδα, γιατί ο κ. Σημίτης με την Συμφωνία της Μαδρίτης το 1997, υπέγραψε για “νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα” της Τουρκίας στο Αιγαίο και βεβαίως η Συμφωνία του Ελσίνκι που πάλι υπέγραψε ο κ. Σημίτης, το 1999, όπου λέει για “νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και διαφορές”».
«’Αρα λοιπόν, και μόνο από το συνυποσχετικό, πριν εκδικάσει δηλαδή το δικαστήριο της Χάγης, θα έχεις ένα το κρατούμενο, δηλαδή, η Τουρκία θα έχει βάλει όλες τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και βεβαίως αυτό δημιουργεί προηγούμενα και είναι απαράδεκτο» κατέληξε στη συνέντευξή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.