Απαράδεκτα χαμηλή χαρακτηρίζουν την συμβιβαστική πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027, την οποία κατέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης και Νίκος Ανδρουλάκης, επαναλαμβάνοντας τη γενική αντίθεση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου προς τους ηγέτες των κρατών μελών που συνέρχονται αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες σε ειδική σύνοδο κορυφής για το θέμα.
Από την άλλη πλευρά, τέσσερις πρωθυπουργοί μεταξύ των κρατών που είναι καθαροί χρηματοδότες στην ΕΕ -Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία- με έκθεσή τους στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς τη Δευτέρα επέμειναν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πάνω από το 1%΄ έναντι του 1,07% που προτείνει ο Σαρλ Μισέλ.
Σύμφωνα με το Euractiv, οι τέσσερις που εκφράζουν τις χώρες της λιτότητας τονίζουν ότι “πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα” μετά την αποχώρηση ενός σημαντικού χρηματοδότη που ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, αφήνοντας μια τεράστια τρύπα 75 δις ευρώ στον προϋπολογισμό και “να δώσουμε προτεραιότητα στο συμφέρον των φορολογουμένων μας”.
“Είμαι πεπεισμένος ότι η νέα ατζέντα της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία και την ψηφιακή μετάβαση είναι αδύνατο να εφαρμοστεί με την απαράδεκτη πρόταση – για 1,07% επί του ευρωπαϊκού ΑΕΠ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Δ. Παπαδημούλης.
Σημειώνει δε ότι σε κάποια σημεία η εν λόγω πρόταση “είναι χειρότερη και από αυτή που είχε καταθέσει η φιλλανδική προεδρία” και αναφέρει μειώσεις 5 δις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, 300 εκατομμύρια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, 650 εκατομμύρια στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και 3,1 δις στο πρόγραμμα ‘’Horizon Europe’’”.
Το Ευρωκοινοβούλιο, προσθέτει ο Ελληνας αντιπρόεδρος “δεν πρόκειται να δώσει τη συγκατάθεσή του για το νέο Πολυετή Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό, χωρίς να υπάρξει πρώτα μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος των ιδίων πόρων της ΕΕ καθώς και σαφούς δέσμευσης για εισαγωγή πρόσθετων ιδίων πόρων πριν από το τέλος του επόμενου Πολυετή Δημοσιονομικού Προϋπολογισμού”.
Η πρότασή του Συμβουλίου μειώνει τα κονδύλια κατά 20%, φτάνοντας από το 1.24 δις ευρώ που υπολογίζαμε, σε λιγότερο από 1 δις για την ερχόμενη επταετία, είπε και ανέφερε τη σημασία του μηχανισμού για τη χώρα μας και ευρύτερα, για τις φυσικές καταστροφές. “Η πρώτη χώρα που αξιοποίησε τον νέο μηχανισμό, φέτος το καλοκαίρι στις πυρκαγιές της Εύβοιας ήταν η Ελλάδα, όπου πυροσβεστικά αεροπλάνα του μηχανισμού συνέδραμαν στην κατάσβεση. Μέσα στον Φεβρουάριο, ήταν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας που κάλυψε το 75% του κόστους επαναπατρισμού στην ΕΕ για πάνω από 900 πολίτες μεταξύ των οποίων και Ελληνες από την επαρχία της Ουχάν στην Κίνα, λόγω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού. Παράλληλα, η ΕΕ απέστειλε αναλώσιμα υλικά ατομικής προστασίας στην πληγείσα περιοχή”.
“Ως εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον μηχανισμό”, είπε καταλήγοντας, “θεωρώ την πρόταση απαράδεκτη, καθώς υπονομεύει ένα από τα εργαλεία αλληλεγγύης που διαθέτουμε” και κάλεσε την “ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση ώστε να ανατραπεί αυτή η απόφαση στη σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων την Πέμπτη”.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ