Ανεβαίνουν και πάλι οι τόνοι για το μεταναστευτικό με τον αρμόδιο υπουργό να διαμηνύει πως ποτέ του δεν μίλησε για «πάγωμα» των επιτάξεων αλλά για «διορία μίας εβδομάδας στις τοπικές κοινωνίες» ώστε να υποδείξουν τους χώρους κατασκευής των εγκαταστάσεων. Η κυβέρνηση είναι πλέον αντιμέτωπη με το δίλημμα εάν θα στείλει ή όχι μπουλντόζες στις περιοχές που έχουν επιταχθεί, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των κλειστών δομών.
Αφενός ο πρωθυπουργός θεωρεί πως πρέπει να τηρηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις (γι αυτό και υπήρξε δυσφορία για το “πάγωμα” εκ μέρους του κ. Μηταράκη), αφετέρου, όμως, είναι πολύ πιθανό να προκληθούν ταραχές στα νησιά και χιλιάδες κάτοικοι να μπουν μπροστά στις μπουλντόζες. Το πολιτικό κόστος που προκύπτει από τους εσφαλμένους χειρισμούς των τελευταίων μηνών είναι σαφές.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης με μια οργισμένη ανάρτησή του στο Facebook δηλώνει πως δεν πρόκειται να προσέλθει στο ραντεβού το οποίο είχε οριστεί -εξ’ αναβολής- με τον Νότη Μηταράκη.
Από την άλλη πλευρά, ένα ισχυρό χαρτί διαθέτει πλέον στα χέρια της η κυβέρνηση καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έδωσε, δια στόματος του προέδρου του, το «πράσινο φως» για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης καθώς όπως είπε ο κ. Σισιλιάνος αυτά ουδόλως έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.
«Δεν μίλησα για πάγωμα»
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με τη δήλωσή του περί «παγώματος των επιτάξεων μέχρι την Παρασκευή». Και αυτό γιατί όπως επεσήμανε, «δεν μίλησα για πάγωμα, αλλά για μια εβδομάδα προθεσμία ώστε οι τοπικές κοινωνίες υποδείξουν τους χώρους», για τη δημιουργία κλειστών δομών. Μάλιστα εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσουν άμεσα οι κλειστές δομές φιλοξενίας. «Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στο σχεδιασμό μετά την έκδοση της ΠΝΠ. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα».
Ο ίδιος τεκμηριώνοντας την στάση της κυβέρνησης υποστήριξε πως δεν μπορούν να προχωρήσουν οι γρήγορες επαναπροωθήσεις εάν υπάρχουν ανοιχτές δομές φιλοξενίας. «Στις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου εκδόθηκαν 1106 αποφάσεις απόρριψης ασύλου. Και λόγω του ότι δεν είναι κλειστά τα κέντρα φιλοξενίας, παραδώσαμε μόνο τις 360».
«Δεν συμφωνήσαμε», απαντά ο Μουντζούρης
Ωστόσο ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουντζούρης έδωσε τη δική του εκδοχή. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η συμφωνία υπήρξε ώστε οι δύο πλευρές να επιστρέψουν σε διαπραγμάτευση σε μηδενική βάση για τις δομές στα νησιά. Ενώ το υπουργείο υποστηρίζει ότι η συνάντηση, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, επρόκειτο να γίνει προκειμένου οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης να υποδείξουν θέσεις για αυτές τοις δομές με τις οποίες συμφωνούν.
Ο κ. Μουτζούρης στην ανάρτηση του αναφέρει:
«Την Δευτέρα το πρωί συμφωνήθηκε σε δημόσια εκπομπή να “παγώσουν” τα μέτρα επιτάξεως εκτάσεων και νομοθετικού περιεχομένου έως την επόμενη εβδομάδα και να ξαναγίνει διάλογος από ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ. Τώρα το υπουργείο ισχυρίζεται, ότι το μόνο που αναμένει είναι “υπόδειξη θέσεων για τις νέες δομές”. ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΑΥΤΟ. Πρόκειται για εν συνεχεία αλλαγή στάσεως της.
Ας μην περιμένει αδίκως!».
Όπως έγραψε νωρίτερα και το Newpost, το Μέγαρο Μαξίμου προειδοποίησε πως καμία συζήτηση δεν πρόκειται να αρχίσει «εκ του μηδενός».
Μπουλντόζες στις επιταγμένες περιοχές στα νησιά την άλλη εβδομάδα
Πάντως, όπως έγραψε το Newpost η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας. Εφόσον και πάλι δεν καταλήξουν οι συζητήσεις – που είναι και το πιθανό- η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη αν είναι δυνατόν ακόμη και την επόμενη Δευτέρα – Τρίτη να στείλει μπουλντόζες στις επιταγμένες περιοχές για να αρχίσουν οι χωματουργικές εργασίες των περιφράξεων.
Στις 14 Φεβρουαρίου υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Θεοδωρικάκου, Μηταράκη, Οικονόμου με την οποία χορηγείται άδεια χωροθέτησης και κατασκευής (περίφραξη, χωματουργικά) στην επιταχθείσα έκταση των 625 στρεμμάτων, στο «17» του Αίπους, στη Χίο καθώς και στην Λέσβο και την Σάμο. Θα ακολουθήσουν με fast track διαδικασίες οι περιβαλλοντικές και κατασκευαστικές άδειες για να μπορούν να είναι έτοιμες οι δομές μέσα σε 5-6 μήνες το μάξιμουμ.
«Ναι» από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο στην Ελλάδα για κλειστές δομές μεταναστών
Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού δικαστηρίου δικαιωμάτων του ανθρώπου, κ. Λίνος – Αλέξανδρος Σισιλιάνος, φαίνεται να ανάβει «πράσινο φως» στην κυβέρνηση για τη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας μεταναστών.
Ο κ. Σισιλιανός βρέθηκε την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου στη Βουλή και μίλησε στην ειδική επιτροπή παρακολούθησης αποφάσεων του δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εκεί, ανάφερε ότι ουδόλως δεν απαγορεύονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, οι κλειστές δομές για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αρκεί να εφαρμόζεται το άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, το οποίο αφορά την προσωπική ελευθερία και την ασφάλεια, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει δηλώσει ποτέ ότι απαγορεύονται οι κλειστές δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, αντιθέτως όσοι βρίσκονται σε κλειστές δομές μπορούν να επικαλεστούν το άρθρο πέντε σε σχέση με αυτούς που βρίσκονται σε ανοικτές και οι οποίοι δεν μπορούν».
Κατά τον ίδιο δεν τίθεται ζήτημα περιορισμού, καθώς οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μπορούν να βγαίνουν (ελεγχόμενα) από τις κλειστές δομές και μετά να επανέρχονται.
Σχετικά με τα εξωτερικά σύνορα, ο κ. Σισιλιάνος υπογράμμισε ότι όχι μόνον υπάρχει δικαίωμα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, αλλά και υποχρέωση φύλαξης τους έναντι των υπολοίπων κρατών μελών της Ε.Ε.
Όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανηλίκους πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τον κ. Σισιλιανό, τίθεται ένα ζήτημα κράτησης, εφόσον και στο μέτρο που υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες.
«Δηλαδή, κράτηση σε ειδικούς χώρους που θα πρέπει να διαμορφωθούν για τους ανήλικους με μία ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Ξέρετε και ο κύριος Πρωθυπουργός έχει εκφράσει την ευαισθησία του για το συγκεκριμένο ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, για το ζήτημα της μη επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων, ο κ. Σισιλιάνος είπε χαρακτηριστικά:
«Ασφαλώς πρόκειται για ογκόλιθο του προσφυγικού δικαίου στο άρθρο 33 της Σύμβασης Γενεύης, αλλά βεβαίως αυτό αφορά τους αιτούντες άσυλο. Δεν αφορά τους υπόλοιπους. Εξ ου και η διάκριση των δύο καθεστώτων θα πρέπει να γίνεται με σαφήνεια».
Πηγή: newpost.gr