H ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ήρθε για να μείνει, εκτίμησε ο Γιάννης Βρούτσης, παρεμβαίνοντας κατά τη δεύτερη μέρα συζήτησης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Εάν ήμασταν απελευθερωμένοι από τις κομματικές μας αναφορές», θα την υπερψήφιζαν Ν.Δ., Κίνημα Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, Πέμπτη, ενώ εκτιμάται ότι θα τοποθετηθούν επ’ αυτού περί τους 157 βουλευτές και αναμένονται παρεμβάσεις και από αρχηγούς κομμάτων.
Φωτίου: 9 στους 10 συνταξιούχους δεν θα δουν καμία αύξηση
Η ερώτηση του συνταξιούχου είναι εάν θα πάρει περισσότερα από όσα του έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε η Θεανώ Φωτίου, ανεβαίνοντας στο βήμα μετά τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος, όπως είπε, «ένιωσε την ανάγκη να μας εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν με το νομοσχέδιό του, αλλά δεν το γνωρίζουν και γι αυτό δεν το ψηφίζουν».
Σύμφωνα με την πρώην υφυπουργό Εργασίας, με το νομοσχέδιο της Ν.Δ., 9 στους 10 συνταξιούχους δεν θα δουν καμία αύξηση στην τσέπη τους. 2,3 εκατ. συνταξιούχοι δε θα δουν ούτε ένα ευρώ αύξηση στην τσέπη τους σε σύνολο 2,6 εκατ. συνταξιούχων. Η κα Φωτίου σημείωσε ακόμη ότι από τους συνταξιούχους θα λείψουν τα χρήματα της 13ης σύνταξης, ύψους 970 εκατ. ευρώ.
Επικαλούμενη μάλιστα την αναλογιστική μελέτη που κατέθεσε η κυβέρνηση, είπε ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη τα επόμενα 40 χρόνια θα μειώνεται κάθε χρόνο. «Το ολοκαίνουργιο νομοσχέδιο του κ. Βρούτση είναι μία κακή αντιγραφή και μεροληπτική τροποποίηση της Ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και επεσήμανε ότι η «επί χάρτου συγχώνευση του ΕΦΚΑ και του επικουρικού ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ) θα προκαλέσει περαιτέρω καθυστερήσεις στις απονομές των συντάξεων».
Την ανάγκη «να σταματήσουμε να ζούμε με τις ψευδαισθήσεις, που επί χρόνια παρήγαγαν οι μύθοι γύρω από το ασφαλιστικό μας σύστημα και να προσαρμοστούμε επιτέλους στην πραγματικότητα της σημερινής συγκυρίας», υπογράμμισε ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης.
«Φροντίζουμε να επιβεβαιώσουμε ότι από εδώ και στο εξής η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας εργαζόμενος θα μπορεί ταυτόχρονα να απολαμβάνει και κοινωνική και ασφάλιση», ως εκπλήρωση μιας ακόμα προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ο κ. Λαζαρίδης και χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως «την πιο αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ασφαλιστική πρόταση που έχει κατατεθεί ποτέ» και η οποία «δεν κρύβει το ζήτημα κάτω από το χαλί».
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε εισαγάγει τον όρο «αλληλεγγύη των γενεών» και τον έκανε πράξη, δίνοντας μεγαλύτερες συντάξεις, αλλά και άλλες κοινωνικές παροχές, όπως τα ΚΑΠΗ, όπως η Βοήθεια στο Σπίτι κλπ. Σήμερα, όμως, επισήμανε «ο ριγμένος της υπόθεσης είναι η νέα γενιά». Οι νέοι δεν μπορούν σήμερα να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις συντάξεις που θα πάρουν μετά από 30 χρόνια. Χαρακτήρισε μάλιστα το συζητούμενο νομοσχέδιο ως μία συρραφή αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη, το νομοσχέδιο παραμένει στην ίδια φιλοσοφία και λογική με τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ υποστήριξε ότι διατηρούνται οι μειώσεις στις συντάξεις.
Η Διαμάντω Μανωλάκου μίλησε για την «μεγαλύτερη ληστεία που έχει γίνει διαχρονικά», δηλαδή την «αρπαγή στις εισφορές εργαζομένων και συνταξιούχων από το αστικό κράτος» που ανέρχεται σε περισσότερα από 108 δισεκατομμύρια, «φτωχοποιώντας μαζικά εκατομμύρια ανθρώπους, που μια ζωή πλήρωναν».
Για το παρόν νομοσχέδιο, η βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι είναι «ένα ακόμα χτύπημα. Αφενός μονιμοποιείται ότι τσάκισαν οι προηγούμενοι νόμοι στις συντάξεις. Και με την αναλογιστική μελέτη σήμερα συνεχίζεται το τσάκισμα σε συντάξεις και ασφαλιστικές παροχές». Συγκεκριμένα, είπε η κα Μανωλάκου, ο νόμος Βρούτση, Κατρούγκαλου προωθεί: «Πρώτον, την παραπέρα μείωση των συντάξεων που στο πέρασμα του χρόνου μεγαλώνει. Δεύτερον, αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης που για τη νέα γενιά -που θα ζει μέσα σε ανασφάλιστη και ευκαιριακή δουλειά- φτάνει στα 70 χρόνια. Τρίτον, μειώνει τις εργοδοτικές, ασφαλιστικές εισφορές προς όφελος των επιχειρηματιών. Τέταρτον, μειώνει την κρατική χρηματοδότηση, που περιορίζεται στο ελάχιστο».
Την ενίσχυση των συντάξεων από έναν φόρο 0,2% επί των χρεών των τραπεζών και των κεφαλαίων των ασφαλιστικών ταμείων από μετοχές της Αναπτυξιακής Τράπεζας, πρότεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης.
Όπως εξήγησε, η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προέλθει από το ΤΑΙΠΕΔ, που αυτή τη στιγμή «έχει βγάλει το εμπόρευμα προς εκποίηση πάνω στους πάγκους υπό όρους εντελώς αποικιακούς και χωρίς κανένα απολύτως απτό όφελος ούτε για το Δημόσιο, αλλά ούτε για τον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα».
«Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα πραγματικά πρέπει να πάμε στα αίτια. Και το αίτιο εδώ είναι η ανεργία. Το ασφαλιστικό μπορεί να είναι βιώσιμο, αν οι Έλληνες έχουν δουλειά και δεν πεθαίνουν δημογραφικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
«Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια της Ευρώπης στην ανεργία», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «αντί να δώσετε δουλειά και κίνητρα στους Έλληνες, αποφασίσατε να εμπλουτίστε τη χώρα με νέους ανθρώπους (τους λαθρομετανάστες) για να λύσετε το ασφαλιστικό».
«Πάτε ανάποδα», συνέχισε. «Αλλάζετε τα όρια ηλικίας, δεν ορίζετε μία μεταβατική περίοδο εφαρμογής, δεν προβλέπετε τίποτα. Δεν επαναφέρετε το ΕΚΑΣ, που είναι ένα δώρο για τους απόμαχους, τους μεγάλους ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα. Δεν επαναφέρετε τις συντάξεις χηρείας. Δεν ικανοποιείτε τα αιτήματα των ΑμΕΑ. Αν αυτών των παιδιών πεθάνουν οι γονείς τους τι θα κάνουμε;»
Ο νόμος Κατρούγκαλου απέτυχε σε όλα τα πεδία, υποστήριξε ο βουλευτής της Ν.Δ. Περ. Μαντάς. «Απέτυχε στο τεχνικό του κομμάτι. Τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του είχαμε 400 εκατ. ευρώ λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές. Απέτυχε στην κοινωνία. Υπάρχει έστω και ένας -έστω και ένας!- πολίτης που δεν είχε υποστεί αρνητικές συνέπειες από τον νόμο Κατρούγκαλου», αναρωτήθηκε.
«Ελάχιστα ικανοποιούνται οι προσδοκίες που είχατε καλλιεργήσει με το νέο ασφαλιστικό. Άλλωστε, οι σημαντικές απώλειες προήλθαν από τις δικές σας κυβερνήσεις», είπε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστόλου. Όπως υποστήριξε ο κ. Αποστόλου, οι αυξήσεις στους λίγους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, θα χρηματοδοτηθούν με την κατάργηση της ελλιπούς 13ης σύνταξης, ενώ το κόστος των μειωμένων εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες θα επιβαρύνει τους μισθωτούς, τους εργοδότες και τους ανέργους.
Για «επικοινωνιακή πλημμυρίδα που αποσκοπούσε στο να πείσει τον ελληνικό λαό ότι η Νέα Δημοκρατία θα αυξήσει τις συντάξεις», έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Οι υποσχέσεις Βρούτση συνοψίζονται στη λαϊκή παροιμία «όπου ακούς πολλά κεράσια κράταγε μικρό καλάθι», είπε ακόμη ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι «από την απολογιστική μελέτη που εσείς καταθέσατε, προκύπτει ξεκάθαρα ότι, κάθε χρόνο, για τα επόμενα 20 χρόνια, η μέση σύνταξη θα βαίνει μειούμενη. Τι απαντάτε λοιπόν τώρα που αποδεικνύεται ότι τα περί αυξήσεων είναι απολύτως ψευδή κύριε Βρούτση; Δυστυχώς, κάθε φορά που η Νέα Δημοκρατία, είτε προεκλογικά, είτε τώρα, μετά τις εκλογές, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αφήγημα, οι πολίτες πρέπει να προσέχουν», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.
Δώσαμε την 13η σύνταξη, όταν εξασφαλίστηκε ο δημοσιονομικός χώρος και θα την αποκαθιστούσαμε κανονικά για όλους, καθώς προχωρούσε η ανάπτυξη, σημείωσε ο Ν. Συρμαλένιος.
Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι πραγματικές εκκρεμείς συντάξεις, σύμφωνα με τα ταμεία, ήταν τον Ιούνιο του 2019 100.000 και σήμερα έχουν φτάσει περίπου στις 400.000. «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όταν θα γίνει ο ηλεκτρονικός ΕΦΚΑ -μακάρι να προχωρήσει, εμείς τον είχαμε ξεκινήσει και καλά κάνετε και συνεχίζετε και θα τελειώσετε πιστεύω εσείς- τότε μπορεί να βγαίνουν οι συντάξεις πολύ πιο γρήγορα. Όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα», υποστήριξε ο κ. Συρμαλένιος.
Με πληροφορίες από AΠΕ – efsyn.gr