Ένα “Πακέτο Βοήθειας”, ύψους 38 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατά των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού, που θα αντικαταστήσει το “Ταμείο Κρίσης”, ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε αποφασιστεί την περασμένη εβδομάδα για τον ίδιο σκοπό, εξήγγειλε σήμερα η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων.
Όπως τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, στόχος είναι η διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας, “όσο υψηλό και να είναι το κόστος”, ενώ από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ επισήμανε ότι η τωρινή κρίση είναι “η μεγαλύτερη κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”.
Η κυβέρνηση συζήτησε το απόγευμα την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης και με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων.
Με το σημερινό “Πακέτο Βοήθειας” ανατρέπεται ήδη πριν καν από την παρουσίασή του στη Βουλή, ο νέος προϋπολογισμός για το 2020, που θα είναι ο πρώτος της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού η οποία είχε ορκιστεί και είχε αναλάβει καθήκοντα στις 7 Ιανουαρίου.
Με το “Πακέτο Βοήθειας” να προβλέπει συμπληρωματικές των τεσσάρων δισεκατομμυρίων του “Ταμείου Κρίσης” “έκτακτες βοήθειες” ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, εγγυήσεις δανείων (εννέα δισεκατομμύρια ευρώ) και αναβολή φόρων (10 δισεκατομμύρια ευρώ), το έλλειμμα θα είναι αντίστοιχα πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο έως τώρα πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ για το 2020.
Στον νέο προϋπολογισμό, που θα κατατεθεί το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή και την Παρασκευή θα γίνει η συζήτηση, έχουν συνυπολογιστεί τα τέσσερα δισεκατομμύρια του “Ταμείου Κρίσης”, αλλά όχι τα 38 δισεκατομμύρια του “Πακέτου Βοήθειας”, που εξαγγέλθηκε σήμερα.
Για πρώτη φορά μετά το 1953, και λόγω της κρίσης του κορονοϊού, η κατάθεση του προϋπολογισμού δεν θα συνοδεύεται από την παραδοσιακή ομιλία του υπουργού Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ, ο οποίος θα περιοριστεί μόνον σε μία τοποθέτηση για την κατάσταση στον προϋπολογισμό.
Ο ίδιος, θεωρεί τον νέο προϋπολογισμό ως μία “καταγραφή της στιγμής”, καθώς το εξαγγελθέν “Πακέτο Βοήθειας” και οι συνέπειες της αναμενόμενης οικονομικής κρίσης εξαιτίας του κορονοϊού θα έχουν μαζικές επιπτώσεις, τόσο λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων δαπανών όσο και των μειωμένων εσόδων.
Το “Ταμείο Κρίσης” για την οικονομία, ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 400 εκατομμύρια ευρώ θα αφορούσαν το μοντέλο μερικής εργασίας, ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού, είχαν παρουσιάσει την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από συσκέψεις τους στη Βιέννη, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού και οι κοινωνικοί εταίροι.
Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοινώνοντας τότε τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία, είχε τονίσει πως θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περαιτέρω βήματα, που προφανώς είναι η σημερινή εξαγγελία του “Πακέτου Βοήθειας”.
Ως αποτέλεσμα των επιπλέον δαπανών, ο υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιόυμελ είχε ανακοινώσει την εγκατάλειψη του στόχου του μηδενικού ελλείμματος, που προφανώς δεν θα προβλέπεται πλέον στον προϋπολογισμό του 2020.
“Ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός είναι πάντα σημαντικός, όμως η υγεία των Αυστριακών, οι θέσεις εργασίας και η οικονομική θέση της χώρας είναι σημαντικότερα”, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα, Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ