Ένα πακέτο μαμούθ αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων συμφωνήθηκε στη Γερουσία και μετά την αναμενόμενη έγκριση και από την Βουλή των Αντιπροσώπων θα πάει στον Λευκό Οίκο για να πάρει την υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ. Η είδηση από μόνη της αρκούσε για στείλει στα ύψη χθες στην Wall Street που προσβλέπει σε στήριξη της δοκιμαζόμενης παγκόσμιας οικονομίας.
Το σχέδιο, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει περίπου 500 δισ. δολάρια για την εγγύηση δανείων και βοήθεια προς τις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων 50 δισ. δολαρίων για τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας. Υπάρχουν πάνω από 350 δισ. δολάρια που θα διοχετευτούν σε μικρές επιχειρήσεις. Συνολικά 150 δισ. δολάρια θα ενισχύσουν τα νοσοκομεία και άλλους παρόχους υγειονομικών υπηρεσιών με εξοπλισμό και προμήθειες.
Για τους πολίτες το πακέτο περιλαμβάνει άμεσες πληρωμές σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Θα δοθούν 1.200 δολάρια σε κάθε ενήλικο που καλύπτει τα κριτήρια και επιπλέον 500 δολάρια για κάθε παιδί. Η ασφάλιση ανέργων θα επεκταθεί στους τέσσερις μήνες, οι παροχές θα αυξηθούν κατά 600 δολάρια την εβδομάδα και η επιλεξιμότητα θα διευρυνθεί για να καλυφθούν περισσότεροι εργαζόμενοι.
Οι Δημοκρατικοί απαίτησαν και κέρδισαν μια σειρά περιορισμών για τις επιχειρήσεις που θα στηριχθούν από δάνεια ή επενδύσεις του υπουργείου Οικονομικών, όπως και τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης του ποιος λαμβάνει χρήματα. Οσες εταιρείες λάβουν κρατικό δάνειο θα απαγορεύεται να προχωρήσουν σε επαναγορές μετοχών κατά τη διάρκεια του συν ένα ακόμα έτος. Θα πρέπει να περιορίσουν τα μπόνους των στελεχών και να λάβουν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποκαλύπτει τους όρους με τους οποίους δανειοδοτεί, ενώ ένας Επιθεωρητής θα επιβλέπει το πρόγραμμα.
Αξιοσημείωτο, το ότι οι Δημοκρατικοί πέτυχαν συγκεκριμένο όρο που απαγορεύει τη στήριξη οποιασδήποτε εταιρείας ανήκει στον Ντ. Τραμπ ή μέλος της οικογένειάς του. Μπλόκο υπάρχει επίσης για τις επιχειρήσεις που ελέγχουν μέλη του Κογκρέσου, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και ο αντιπρόεδρος Μ. Πενς.
Το μέγεθος που πακέτου, σχολιάζει το Bloomberg είναι πρωτοφανές. Αξιοσημείωτο ότι ο πρόεδρος Ομπάμα το 2008 είχε περάσει μέτρα ύψους 800 δισ. δολαρίων για να αντιμετωπίσει την τότε χρηματοπιστωτική κρίση.
Σε συνδυασμό με την παρέμβαση της FED, η προτεινόμενη νομοθεσία αντιστοιχεί σε τόνωση ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα, Larry Kudlow, ή 30% του ΑΕΠ.
Το πακέτο όμως πιθανότητα θα υπερδιπλασιάσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας που ήδη –πριν την πανδημία- αναμένονταν να φτάσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Δεν αποκλείεται μάλιστα να μην είναι η τελευταία κυβερνητική παρέμβαση για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του.
Πηγή: Euro2day.gr