“Καθολική” η αποδοχή των πολιτών στα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη! Η νέα δημοσκόπηση (Opinion Poll) ήρθε να ταράξει τα πολιτικά ύδατα!
του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ
“Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην δημοσκόπηση έχει το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης δίνουν θετική ψήφο στα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη”, αναφέρεται σε πολλά μέσα ενημέρωσης που την αναδημοσιεύουν.
Διαβάζει κανείς παρακάτω:
“Το 79,2% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές τάσσονται υπέρ των κυβερνητικών αποφάσεων για την νόσο, το 86,2% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ αλλά ακόμα και το 47,4% όσων ψήφισαν ΚΚΕ δηλώνει ικανοποιημένο από τα μέτρα”.
Διαπίστωση (με χιούμορ): Ούτε οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε εκείνοι του ΚΙΝ.ΑΛ διαθέτουν ικανά αντισώματα στον φονικό κοροναϊό, οπότε -με βαριά καρδιά;– συναινούν στο #Stayhome της κυβέρνησης.
Το θέμα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον, από επιστημονικής και, πιθανώς, ανθρωπολογικής άποψης, εάν μελετήσει κανείς το αποτέλεσμα της “Πρόθεσης Ψήφου” (ψηφίζουμε την επόμενη Κυριακή με μάσκες στο πρόσωπο και γάντια στα χέρια;):
- Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου αγγίζει πλέον τις 20 ποσοστιαίες μονάδες. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 40% έναντι 20,2% της αξιωματικής αντιπολίτευσης (διαφορά 19,8%). Ακολουθούν ΚΚΕ 5,5%, ΚΙΝΑΛ 5%, Ελληνική Λύση 4,5%, ΜΕΡΑ25 2%, Άλλο κόμμα 2%. ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 15,8%.
Συμπέρασμα: Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, είτε, απλώς, έχουν μεγαλύτερη ροπή προς τον φόβο. Πως αλλιώς εξηγείται το γεγονός ότι το 12% εκείνων που ψήφισαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν εννιά μήνες “δραπετεύουν” προς το πουθενά; Εκτός εάν έχουν κρυφτεί σε κάποιο υγειονομικό καταφύγιο; Δεδομένου ότι η μεν Ν.Δ διατηρεί, όπως προκύπτει, από την μέτρηση το ποσοστό που συγκέντρωσε στις εκλογές του Ιουλίου του 2019, τα δε υπόλοιπα κόμματα δεν προσελκύουν κανέναν περισσότερο από τους ψηφοφόρους που είχαν. Ή, μήπως, η “αδιευκρίνιστη ψήφος” (15,8%) λειτουργεί ως “ασφαλής υγειονομική ζώνη” και φιλοξενεί εκτάκτως όλους αυτούς του Συριζαίους που έχουν κατατρομάξει από τον Covid 19;
Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 85% εμφανίζονται από πολύ έως αρκετά ικανοποιημένοι από τις αποφάσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει την διασπορά του κορονοϊού. Παράξενο; Προφανώς καθόλου. Δεν έχει κανείς σοβαρή ένσταση για τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση. Ούτε κανείς σοβαρός πολίτης, που δεν έχει υιοθετήσει θεωρίες συνωμοσίας ή την “επιστημονική” άποψη περί της “ανοσίας της αγέλης”, δηλώνει αντίθετος στην ανάγκη να μείνουμε στο σπίτι.
Τα αυτονόητα δηλαδή. Τα οποία αυτονόητα, όμως, αξιοποιούνται για να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα. Όπως αυτό κάποιας δραστήριας (στα social media) πολιτεύτριας της Ν.Δ που καλεί και προκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, αμέσως μόλις λήξει η καραντίνα, ώστε να κατακρημνίσει τον Αλέξη Τσίπρα στο 3%. Για να τιμωρηθούν οι “υπάνθρωποι”, όπως επισημαίνει ένας άλλος αρθρο-αγιο-γράφος της κυβέρνησης.
Αστειότητες, θα πείτε. Καθόλου. Αστείο μπορεί να είναι το γεγονός ότι ο (καημένος) γελοιογράφος Γιάννης Δερμεντζόγλου δεν θα γίνει ποτέ Αρκάς για να αποκτήσει ασυλία και…ανοσία. Αστείο μπορεί να είναι το γεγονός πως διάφοροι πέριξ ή εντός της Κουμουνδούρου ασκούνται ανταγωνιστικά στην διατύπωση ανοησιών. Και αστείο μπορεί να είναι πως οι “της άλλης πλευράς” ξεχνούν, αίφνης (;), όσα τοξικά έχουν πει το προηγούμενο διάστημα και σπεύδουν τώρα ως τιμητές και κήνσορες.
Περί των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναστολή μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, λέξη στις δημοσκοπήσεις. Για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι προσλήψεις στο ΕΣΥ, κουβέντα. Για το γεγονός ότι όσοι “γκρέμιζαν” το δημόσιο σύστημα υγείας το έχουν τώρα “ερωτευτεί”, το ίδιο. Όπως και για την κραυγή γιατρών και νοσηλευτών για τις μεγάλες ελλείψεις στην μάχη ζωής και θανάτου που δίνουν καθημερινά.
Το “ο Μητσοτάκης τα πάει καλά” είναι ακριβές. Ναι, δεν γίναμε “Ιταλία” και φαίνεται πως θα το αποφύγουμε. Ξεπέρασε την αμηχανία των πρώτων ημερών, τη στάση του έναντι της Εκκλησίας, αλλά δεν πρέπει κανείς να τον αδικήσει. Το αντίθετο. Καλό για όλους μας είναι το γεγονός πως έπραξε τα αυτονόητα.
Η προσπάθεια, όμως, να οικοδομηθούν (ξανά) συνθήκες πολέμου και μαζικού φόβου και εξ αυτού να φιλοτεχνηθεί το προφίλ μιας πανίσχυρης κυβέρνησης, είναι κάτι που θα εξακριβωθεί στο μέλλον. Όπως και η άλλη προσπάθεια να υποτιμηθεί η φιλότιμη ανοχή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Γεροί να είμαστε…