Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα κεντρικά άρθρα των σημερινών εφημερίδων, την ώρα που η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κλιμακώνεται με αφορμή ορισμένες κυβερνητικές αποφάσεις αλλά και παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι γράφουν οι εφημερίδες:
Η ΑΥΓΗ στο βασικό της θέμα γράφει: ΚΥΝΙΚΟΣ Ο ΠΕΤΣΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ: Λεφτόδενδρα υπάρχουν, αλλά μόνο για την εργοδοσία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να στήσει καυγά με τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας διχασμό και λαϊκισμό τις αντιδράσεις στα αντεργατικά μέτρα. Από κοντά και ο Άδωνις Γεωργιάδης: Λαϊκισμός η μη περικοπή των μισθών κατά 50%. Ομολογία Βρούτση: Καμία προστασία από τις απολύσεις. Η κυβέρνηση αρνήθηκε την ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά ενώ δικαιολόγησε με πολλές ανακρίβειες τα δώρα στους ιδιώτες της Υγείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει: Άμεσα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ. Και προειδοποιεί: Η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς αλληλεγγύη. Κερασάκι στην τούρτα 11 εκατομμύρια ευρώ μέσω του ΕΟΔΥ δίνει η κυβέρνηση στα MME για καμπάνια ενημέρωσης την οποία προβάλλουν δωρεάν.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στο βασικό της θέμα γράφει: Απίστευτη απόφαση εν μέσω κρίση για επιδότηση 13.500.000 ευρώ. Βρέχει λεφτά στα κόμματα. Την ώρα που ο Πέτσας δήλωνε προκλητικά «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», το υπ. Εσωτερικών μοίραζε ευρώ. Θαύμα: Φύτρωσαν… λεφτόδεντρα για ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Κ1ΝΑΛ, ΚΚΕ.
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του θέμα γράφει: ΠΟΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΟΣΕΩΝ. Παγώνουν οι πληρωμές δανείων. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 800€. Ευνοϊκή ρύθμιση έως Ιούνιο για νοικοκυριά, ανοικτή η παράταση. ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ για στήριξη προς όλους τους συνεπείς δανειολήπτες.
Η ΕΣΤΙΑ στο βασικό της θέμα γράφει: ΑΝΕΚΑΛΥΨΑΝ ΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΡΩΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΠΑ ΝΑ ΑΠΕΙΛΗΣΟΥΝ ΜΕ ΡΕΒΑΝΣΙΣΜΟ. Ανεύθυνη Άντιπολίτευσις. Δηλητήριο στην κοινωνία μέ διασπορά ψευδών ειδήσεων όταν ή χώρα δοκιμάζεται.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ στο βασικό της θέμα σημειώνει: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. Ψεύδονται ασυστόλως για τις ιδιωτικές ΜΕΘ, για τα διαγνωστικά τεστ. ΕΩΛΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙς από Στέλιο Πέτσα και Βασίλη Κοντοζαμάνη για τον διπλασιασμό του κόστους των ιδιωτικών Μ.Ε.θ και την κοστολόγηση των τεστ του κορονοϊού. ΟΕΓΝΕ: Η κυβέρνηση έχει ευθύνη που παζαρεύει με τους εμπόρους της υγείας οι οποίοι αισχροκερδούν. ΥΠ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΡΟΣ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο βασικό της θέμα γράφει: Διχασμένη η EE απέναντι στον ιό. Όχι Μέρκελ στο μέτωπο υπέρ ευρωομολόγου.
Τα ΝΕΑ στο βασικό τους θέμα αναφέρουν: ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΜΕ ΤΟΝ 42ΧΡΟΝΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. Ο θάνατος- θρίλερ που προβληματίζει. Τι ανησυχεί τους ειδικούς μετά το σοκ με τον χημικό. Αλλάζει το προφίλ των ασθενών και όσων χάνουν τη μάχη με την πανδημία και στην Ελλάδα. Τι προκαλεί τη μεταβολή. Ο ιός χτυπά και μικρότερες ηλικίες.
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο κύριο άρθρο του με τίτλο Να ενισχυθεί ο Τύπος γράφει: Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ίου κορονοϊού πλήττει και την οικονομία. Βεβαίως, το πρωτεύον είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, για την οποία η Πολιτεία μεριμνά μέσω της ενεργοποίησης όλων των επιστημόνων, της λήψης προληπτικών μέτρων και της στήριξης του συστήματος Υγείας. Και σε αυτό το μέτωπο, ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης είναι καθοριστικός, προκειμένου να μεταδίδονται με αξιόπιστο τρόπο οι πληροφορίες και να ενημερώνονται οι πολίτες με πληρότητα και ορθότητα. ΣΕ ΑΥΤΟ το πλαίσιο, οι εφημερίδες έχουν το δικό τους σημαντικό μερίδιο για την παροχή έγκυρης και αναλυτικής ενημέρωσης, όπως άλλωστε αναγνωρίζεται από την πλειονότητα της κοινής γνώμης, και τη μετάδοση των πληροφοριών με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όπως καλούν οι περιστάσεις. ΩΣΤΟΣΟ, το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι εφημερίδες από την κρίση του κορονοϊού είναι τεράστιο, καθώς ο περιορισμός των μετακινήσεων έχει μειώσει δραστικά και τις κυκλοφορίες, ενώ η παράλυση της αγοράς έχει στερήσει από τον έντυπο Τύπο και τη δεύτερη πηγή επιβίωσής του, που είναι τα διαφημιστικά έσοδα. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ανακοίνωσε μέτρα για όλους τους κλάδους που έχουν χτυπηθεί. Ειδικότερα για το χώρο των εφημερίδων, για τις οποίες είχε νομοθετηθεί παλαιότερα πακέτο μέτρων και με την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η εφαρμογή τους αναβλήθηκε, θα πρέπει να υπάρξει σήμερα μια ουσιαστική στήριξη των μέσων και των εργαζομένων τους. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ένας τρόπος ελάφρυνσης των εφημερίδων θα ήταν η κρατική επιδότηση του κόστους μεταφοράς τους, αεροπορικής, ακτοπλοϊκής ή οδικής, ώστε να φθάνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, να λειτουργήσει ομαλότερα όλο το σύστημα από την παραγωγή μέχρι τη διανομή τους και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ενημέρωση των πολιτών. ΣΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ αυτές ώρες, που οι πολίτες θελουν υπεύθυνη πληροφόρηση, είναι ανάγκη να ενισχυθεί ο έντυπος Τύπος, καθώς η ελευθεροτυπία αποτελεί βασική έκφραση της Δημοκρατίας.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ στο κύριο άρθρο της με τίτλο Λάθος καταλάβατε, κύριοι… γράφει: ΜΑΛΛΟΝ ΛΑΘΟΣ αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και έχει δημιουργήσει στη χώρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Έχοντας κλείσει τους πολίτες στα σπίτια τους και έχοντας βγάλει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους στους δρόμους νομίζει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς κριτική και αντιστάσεις. ΕΧΟΝΤΑΣ ουσιαστικά κλείσει τη Βουλή και αδρανοποιήσει τη λειτουργία των κομμάτων νομοθετεί με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου πιστεύοντας ότι μπορεί να παίρνει όποια απόφαση της αρέσει και να την καθιστά νόμο του κράτους. Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ που μόνος του διαπίστωσε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο και έθεσε όλους τους περιορισμούς που βιώνουμε, ενδεχομένως πιστεύει αυτός και η κυβέρνησή του πως είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι. Κάποιο λάθος κάνουν. Και αυτό ο Στ. Πέτσας το συμπύκνωσε χθες σε μια φράση. Καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μαζέψει τα στελέχη του που κάνουν κριτική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν είναι ώρα για νέους διχασμούς. Χρειάζεται ομοψυχία. ΑΛΗΘΕΙΑ; Ομοψυχία σε ποια βάση; Να κάνει η κυβέρνηση ό,τι θέλει χωρίς κριτική και έλεγχο; Λάθος καταλάβατε κύριοι. Η χώρα έχει κοινοβουλευτική δημοκρατία ακόμα. Η κριτική και ο αντιπολιτευτικός λόγος είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα. Το ίδιο και η ελευθερία του Τύπου. ΜΠΟΡΕΙ ΕΣΕΙΣ να μη ρωτάτε κανέναν για ό,τι κάνετε, μπορεί να μη διαβουλεύεστε με κόμματα θεσμούς και την κοινωνία όπως οφείλατε, αλλά θα ακούτε είτε σας αρέσει είτε όχι τις απόψεις που εκφράζονται στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος και θα τις λαμβάνετε σοβαρά υπόψη. ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ να πάψετε να απαντάτε στην κριτική με ψέματα. Σε καιρό πολέμου όπως λέτε τα κράτη επιτάσσουν ό,τι τους χρειάζεται από τον ιδιωτικό τομέα. Δεν κάνουν δωράκια στους κλινικάρχες, τα οποία μετά προσπαθούν να δικαιολογήσουν με παραμύθια. Υπάρχει μια στενή συνεργασία ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στον χώρο της Υγείας είπε χθες γι’ αυτά τα δωράκια ο Στ. Πέτσας. ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ αυτή τη δήλωση σε συνθήκες πραγματικού πολέμου. Δεν είναι τρομακτική; Σε ποιον κάνετε πόλεμο κύριοι και για λογαριασμό τίνος;
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο κύριο άρθρο της με τίτλο Επί πτωμάτων γράφει: Η πανδημία δεν αναστέλλει την πολιτική αντιπαράθεση. Η αντιπολίτευση έχει καθήκον να αντιπολιτεύεται ακόμη και στη δίνη της κρίσης. Όμως το εμπόριο καταγγελίας επί πτωμάτων και η υποδαύλιση της εχθροπάθειας με ύβρεις δεν είναι αντιπολίτευση. Είναι πολιτικός χουλιγκανισμός. Είναι μια εξαρχής αποτυχημένη προσπάθεια να αναβιώσει το διχαστικό κλίμα που η χώρα πλήρωσε ακριβά στην προηγουμένη κρίση. Όσοι νοσταλγούν εκείνον τον διχασμό εκθέτουν τα κόμματά τους. Και πρέπει να απομονωθούν ρητά και παραδειγματικά.
Τα ΝΕΑ στο κύριο άρθρο τους με τίτλο Έρημος γράφουν: Είναι αποκαλυπτική η κοινή επιστολή με την οποία εννέα ηγέτες της Ευρώπης ανάμεσα στους οποίους ο έλληνας Πρωθυπουργός και ο γάλλος πρόεδρος, ζητούν την έκδοση ευρωομολόγου προκειμένου να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο πλανήτης. Είναι αποκαλυπτική επειδή μαρτυρά πως στις πιο δύσκολες στιγμές της η Ενωμένη Ευρώπη επιμένει να αντιδρά όχι ως ένα ενιαίο σύνολο, αλλά σαν μια ομάδα επιμέρους συμφερόντων. Φάνηκε άλλωστε και από τη συνεδρίαση του Γιουρογκρουπ. Οι εταίροι αδυνατούν να δουν τον κοινό κίνδυνο. Την ώρα που κάποιοι δείχνουν το φεγγάρι κάποιοι άλλοι δεν κοιτούν απλώς το δάχτυλο, αλλά συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με μια μακαριότητα και μια αφ’ υψηλού στάση απέναντι σε εκείνους που δοκιμάζονται. Εξακολουθούν να σκέπτονται ως ισχυροί οι οποίοι δεν δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον για εκείνους που θεωρούν ανίσχυρους. Κάθε άλλο παρά ισχυροί είναι όμως. Γιατί εάν οι δύσκολοι καιροί απαιτούν ισχυρές ηγεσίες αυτό που βλέπουμε δεν είναι παρά άβουλοι ηγέτες χωρίς σθένος και αποφασιστικότητα. Ηγέτες που κλείνουν τα αφτιά τους για να μην ακούν τον συναγερμό και τα μάτια τους για να μη βλέπουν την καταστροφή. Ηγέτες που σιωπούν την ώρα που πρέπει να μιλήσουν. “Θα χρειαστεί επίσης να προετοιμάσουμε από κοινού την επόμενη μέρα”, τονίζουν οι Εννέα στην επιστολή τους. Ελπίζει κανείς να μην πέσει αυτή η καίρια επισήμανση στο κενό. Να μην ακουστεί σαν φωνή βοώντος εν τη ερήμω.