«Εξετάζουμε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα της παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου. Βήμα-βήμα θα βλέπουμε τις εξελίξεις και θα παίρνουμε τις αναγκαίες αποφάσεις. Βεβαίως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.
Για τη στήριξη επιστημόνων μέσω τηλεκατάρτισης είπε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποεί όλα τα εργαλεία. «Το εργαλείο της τηλεκατάρτισης είναι κάτι το οποίο χρησιμοποιείται από επιστήμονες παντού στον κόσμο. Δεν βλέπουμε γιατί να μην χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα» συμπλήρωσε.
Ο κ. Πέτσας σε ότι αφορά τις προμήθειες υλικών είπε ότι βασικό πρόβλημα είναι σε εκείνα που σχετίζονται με τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγειονομικού υλικού, καθώς όλες οι χώρες ζητούν προμήθειες από συγκεκριμένους προμηθευτές.
«Ο στρατός έχει ενεργοποιηθεί και αυτός στην παρασκευή τέτοιων υλικών και αντισηπτικών και μασκών και θα κάνει ό,τι μπορεί. Αλλά η ανάγκη που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη», πρόσθεσε σημειώνοντας πως έχουμε ήδη παραλάβει δύο αποστολές, μία από την Κίνα και μία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ ακολουθούν άλλες δύο από χώρες εκτός Ευρώπης. «Όταν ολοκληρωθούν με επιτυχία και αυτές οι δύο αποστολές θα είμαστε καλύτερα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε τον μέγιστο δυνατό αριθμό αναπνευστήρων. Οι αναπνευστήρες είναι ένα απαραίτητο υλικό γι’ αυτούς που θα έχουν επιπλοκές με πνευμονίες ή τέτοιου είδους ζητήματα. Σε ό,τι αφορά τις Μ.Ε.Θ., προσπαθούμε να ανοίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες, ώστε εάν χρειαστεί, κάποιος ασθενής Μ.Ε.Θ. να βρει ένα κρεβάτι, νοσηλευτή και γιατρό για να τον περιθάλψει», διευκρίνισε.
Για τα μέτρα στήριξης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το δημοσιονομικό κόστος είναι περίπου 4,7 δις μέχρι σήμερα, δηλαδή 2,5% του Α.Ε.Π. περίπου.
«Τα μέτρα αυτά ήδη έχουν δρομολογηθεί και θα εξακολουθήσει να διευρύνεται η περίμετρος των δικαιούχων», συμπλήρωσε εξηγώντας ότι «για να δοθεί το ρευστό αυτό πρέπει να υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα» και πως «ευτυχώς η Ελλάδα είχε ικανοποιητικά ταμειακά διαθέσιμα με τις εκδόσεις ομολόγων που έκανε τους τελευταίους μήνες στις αγορές με πολύ καλά επιτόκια».
Εξήγησε όμως ότι δεν μπορεί να μην εισπράττει τίποτα από τα περίπου 4 με 5 δις που προβλέπονται κάθε μήνα και να δίνει επιπλέον 4 με 5 δις κάθε μήνα.
«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον. Γι’ αυτό θέλει σύνεση στη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων. Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε τον Μάρτιο, θα συνεχίσουμε τον Απρίλιο και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Φυσικά, άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν Φ.Π.Α., για τον Γενάρη, τον Φλεβάρη, τις αρχές του Μάρτη, πρέπει να τον καταβάλουν τώρα, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον Απρίλιο και τον Μάιο να δίνουμε αναστολές σε αυτούς που χρειάζονται», ξεκαθάρισε.
Είπε επίσης ότι η Ευρώπη μέσα από τις μεγάλες κρίσεις έβγαινε πάντα πιο δυνατή και ανέφερε ως προϋπόθεση την πιο στενή συνεργασία για την αντιμετώπιση των ίδιων προβλημάτων όπως είναι η έκδοση του ευρωομολόγου.
«Δηλαδή ένα χαμηλό επιτόκιο για όλους και μία κατανομή για χώρες που την χρειάζονται. Είτε πρόκειται για την Ιταλία, είτε την Ισπανία, είτε την Ελλάδα, ή οποιαδήποτε χώρα του Βορρά», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά τον επαναπατρισμό, είπε ότι θέλουμε να κρατήσουμε εκτός των συνόρων τον κορονοϊό και θα επιστρέφει στην Ελλάδα οποιοσδήποτε Έλληνας είναι στο εξωτερικό μέχρι και σήμερα, αλλά έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, πχ υγείας το οποίο πιστοποιείται από τους ειδικούς και για αυτό το λόγο θα πρέπει να γυρίσει.
«Όλοι οι υπόλοιποι θα μείνουν εκτός. Είναι κάτι ξεκάθαρο και πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Σε ό,τι αφορά όσα έγιναν στο αεροδρόμιο του Λονδίνου είναι ξεκάθαρη και αποκλειστική ευθύνη της αεροπορικής εταιρείας. Όλοι γνώριζαν ότι είχαν «κλείσει» οι πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία από τις 6 το πρωί της προηγούμενης μέρας και παρόλα αυτά τους μάζεψαν στο αεροδρόμιο. Σε εκβιασμούς δεν θα υποκύψουμε. Είναι ζήτημα προστασίας της Δημόσιας Υγείας», συμπλήρωσε.