Αλλαγή πλεύσης ως προς την αντιμετώπιση του κορωνοϊού φέρεται να εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση θέτοντας επί τάπητος τη διενέργεια μαζικών τεστ για τον περιορισμό της εξάπλωσης του φονικού ιού. Την τακτική αυτή ακολούθησε επιτυχώς η Νότια Κορέα η οποία με μαζικά τεστ και ταυτόχρονη απομόνωση των ασθενών κατάφερε να θέσει την κατάσταση υπό σχετικό έλεγχο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung, του NDR και του WDR οι σχετικές εισηγήσεις αναφέρονται σε εμπιστευτικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Πώς θα θέσουμε υπό έλεγχο τον Covid-19». Σε αυτό οι ειδικοί προτείνουν στην κυβέρνηση το λεγόμενο σενάριο «γρήγορος έλεγχος» προκειμένου να προκαταλάβουν δραματικές συνέπειες για την υγεία, την οικονομία και την κοινωνία.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το σημαντικότερο μέτρο κατά του κορωνοϊού είναι «τα τεστ και η απομόνωση των ασθενών». Σε εξετάσεις θα πρέπει να υποβάλλονται «τόσο εκείνοι που υποψιάζονται ότι έχουν κολλήσει όσο και όλοι ανεξαιρέτως που ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που διαγνώστηκαν θετικοί».
500.000 τεστ σε μια μέρα;
Εκτιμάται ότι η Γερμανία μπορεί να ανεβάσει πολύ γρήγορα τους ρυθμούς των σχετικών τεστ. Βάσει σεναρίων που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, από τις 6 Απριλίου θα μπορούσαν να γίνονται καθημερινά 50.000, από τις 13 Απριλίου 100.000 και από τα τέλη Απριλίου 200.000 τεστ. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι πρόκειται για σενάρια επί χάρτου καθώς δεν διευκρινίζεται εάν υπάρχουν όντως οι αναγκαίες υποδομές για να πραγματοποιούνται καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες τεστ. Σήμερα η χώρα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί 300.000 – 500.000 τεστ σε εβδομαδιαία βάση, όπως έχει διευκρινίσει ο υπ. Υγείας Γενς Σπαν.
Για να προστατευτεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προτείνεται οι πολίτες να λαμβάνουν δείγμα μόνοι τους σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία, για παράδειγμα σε «drive-in», όπως υπάρχουν σήμερα ήδη σε ορισμένες γερμανικές πόλεις. Επίσης, προκειμένου να διευκολυνθεί η αναζήτηση των επαφών ανθρώπων που έχουν νοσήσει, προτείνονται μακροπρόθεσμα «ηλεκτρονικά υποστηριζόμενες λύσεις» η και Location Tracking κινητών τηλεφώνων. Όσοι έχουν θετική διάγνωση θα πρέπει να απομονώνονται.
Σύμφωνα με τους ειδικούς αποφασιστικής σημασίας παράγοντας για την επιτυχία ή όχι ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι η κινητοποίηση των πολιτών. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, είναι επιτακτική ανάγκη να πειστούν οι πολίτες ακόμη περισσότερο για τη σοβαρότητα της κατάστασης και να διαλυθούν μύθοι που έχουν δημιουργηθεί. Πολλοί Γερμανοί για παράδειγμα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός πλήττει μόνον ηλικιωμένους και πως είναι τελείως ακίνδυνος για μικρότερες ηλικίες.
Το παράδειγμα της Νότιας Κορέας
Στη Νότια Κορέα οι αρχές αντελήφθησαν σχετικά νωρίς την επικίνδυνη ιδιαιτερότητα του κορωνοϊού, ότι δηλαδή μεταδίδεται και από ανθρώπους που έχουν ελαφρά ή και καθόλου συμπτώματα. «Αυτό το χαρακτηριστικό του ιού καθιστά αναποτελεσματική την κλασική απάντηση που βάζει μπροστά το lockdown και την απομόνωση» φέρεται να είπε η υφυπουργός Υγείας της Νοτίου Κορέας Κιμ Γκανγκ-Λιπ όπως έγραψαν οι NYT.
Σύμφωνα με την νοτιοκορεατική ανάγνωση, από τη στιγμή που ο ιός εκδηλώνεται σε μια χώρα πρέπει να γίνονται πολλά τεστ προκειμένου να εντοπίζονται ασυμπτωματικοί ασθενείς και να μπαίνουν ευθύς αμέσως σε απομόνωση προκειμένου να ιαθούν. Τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα είχε προχωρήσει στη δημιουργία εκατοντάδων διαγνωστικών κέντρων και σημείων «drive-in». Οι δε επαφές ασθενών ανιχνεύτηκαν από τις υγειονομικές αρχές με τη βοήθεια δεδομένων από πιστωτικές κάρτες, κινητά τηλέφωνα αλλά και κάμερες παρακολούθησης. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε όμως και η κινητοποίηση των πολιτών που ανταποκρίθηκαν στις συστάσεις των αρχών, με αποτέλεσμα να μην χρειαστούν ιδιαίτερα περιοριστικά μέτρα.
Πηγή: DW