Δεν πρόκειται για σενάριο συνωμοσίας. Ο Γερμανικός Τύπος είχε επισημάνει από το 2012-13 πως οι γερμανικές αρχές είχαν λάβει επιστημονικές μελέτες με τις οποίες γινόταν γνωστό πως τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ξεσπάσει πανδημία (πολύ μεγάλύτερη από εκείνη του SARS) από ασιατικό κοροναϊό. Η πρόβλεψη, μάλιστα, ήταν μακάβρια. Ο ιός θα μπορούσε να σκοτώσει έως και 7 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, το γεγονός ότι οι γερμανικές αρχές -πιθανώς και άλλες σε άλλες δυτικές χώρες- γνώριζαν την ύπαρξη ενός τέτοιου επιστημονικού σεναρίου δικαιολογεί το γεγονός ότι η Γερμανία εμφανίζεται σαφώς καλύτερη προετοιμασμένη από άλλες χώρες, διαθέτουσα, μάλιστα, τις κατάλληλες υποδομές στο σύστημα υγείας της και, ειδικότερα, ικανοποιητικό αριθμό ΜΕΘ.
Η Γερμανία είναι από τις χώρες που έχουν έως τώρα “χτυπηθεί” λιγότερο από τον Covid 19, αν και οι επιστήμονες θεωρούν πως μπορεί να εκδηλωθεί έξαρση τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα της Deutsche Welle που αναπαράγει άλλα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, “η Γερμανία μπορεί να είναι η επόμενη Ιταλία”.
Συγκεκριμένα, η Deutsche Welle αναφέρει:
Δραματική προειδοποίηση επιστημόνων: αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η εξάπλωση του κορωνοϊού, η Γερμανία θα μπορούσε να ζήσει «ιταλικές καταστάσεις». Συγκλονίζει η αυτοκτονία του υπ. Οικονομικών της Έσσης Τόμας Σέφερ.
Ο Λόταρ Βίλερ, επικεφαλής της επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, που καταγράφει τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Γερμανία και ενημερώνει για την εξέλιξη της νόσου με καθημερινές ανακοινώσεις, είναι συνήθως ιδιαίτερα εγκρατής στις προβλέψεις του. Ωστόσο, μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γερμανός ειδικός δεν διστάζει να προχωρήσει σε μία δραματική προειδοποίηση, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία δεν αποκλείεται να ζήσει ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό που εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες στην Ιταλία, δηλαδή να μην επαρκούν για όλους τους ασθενείς οι κλίνες εντατικής θεραπείας και τα μηχανήματα για την υποστήριξη της αναπνοής.
Όπως εξηγεί ο Γερμανός ειδικός, «στην αρχή είχαν νοσήσει πολλοί άνθρωποι που δεν ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες. Πολλές αλυσίδες μετάδοσης είχαν την αφετηρία τους σε κάποιους οι οποίοι, για παράδειγμα, επέστρεφαν από τις χειμερινές τους διακοπές. Αν όμως συνεχιστεί η εξάπλωση του ιού σε γηροκομεία και νοσοκομεία, τότε θα αυξηθεί το ποσοστό των ευπαθών ομάδων». Σε αυτή την περίπτωση, λέει ο Λόταρ Βίλερ, δεν αποκλείεται ο αριθμός των ασθενών να υπερβεί εκείνον των διαθέσιμων ιατρικών μηχανημάτων. Σε κάθε περίπτωση, προειδοποιεί ο Γερμανός επιδημιολόγος, τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να διατηρηθούν, παρά τις όποιες εισηγήσεις περί του αντιθέτου, καθώς «η Γερμανία βρίσκεται ακόμη στην αρχή του κύματος επιδημίας».
Άνοδος στα κρούσματα, μικρό ποσοστό θνησιμότητας
Η εξάπλωση του ιού συνεχίζεται στη Γερμανία. Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής είχαν καταγραφεί περισσότερα από 57.600 κρούσματα και 433 θύματα. Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφονται περισσότερα από 4.000 νέα κρούσματα. Ένας από τους επώνυμους που έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό είναι ο Γιορν Κουμπίκι, σύντροφος του πρώην δημάρχου του Βερολίνου Κλάους Βόβεραϊτ.
Τα περιοριστικά μέτρα επεκτείνονται μέχρι τις 20 Απριλίου.
Οι αρχές εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο να κλείσει το διεθνές αεροδρόμιο Tegel του Βερολίνου. Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt, τα γερμανικά ταχυδρομεία αναμένεται να περιορίσουν τη λειτουργία τους, παραδίδοντας μόνο επείγοντα δέματα, σε περίπτωση που συνεχιστεί η εξάπλωση του ιού.
Στο Βερολίνο 350 αστυνομικοί έχουν ως αποκλειστική αποστολή να διενεργούν ελέγχους για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων και ιδιαίτερα της απαγόρευσης των συναθροίσεων. Το έργο τους δεν είναι πάντα εύκολο. Μόνο το Σάββατο κατατέθηκαν 40 μηνύσεις εναντίον πολιτών, οι οποίοι κινήθηκαν με απειλητικές διαθέσεις εναντίον αστυνομικών, βήχοντας επιδεικτικά μπροστά τους σε μία προσπάθεια να αποφύγουν τον έλεγχο.
Συγκλονίζει η αυτοκτονία υπουργού
Στο μεταξύ, η γερμανική κοινή γνώμη συγκλονίζεται από την αυτοκτονία του υπουργού Οικονομικών στο κρατίδιο της Έσσης Τόμας Σέφερ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στις γραμμές του τρένου κοντά στη Φρανκφούρτη, το πρωί του Σαββάτου. Ο 54χρονος Σέφερ, πατέρας δύο παιδιών, δικηγόρος και υπουργός από το 2010, ήταν βασικό στέλεχος της τοπικής κυβέρνησης και για πολλούς ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη διαδοχή του σημερινού πρωθυπουργού Φόλκερ Μπουφιέρ.
ίδιος ο Μπουφιέρ εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια και δήλωσε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, ο Σέφερ «συνεθλίβη» από την ανησυχία του για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και την αγωνία του να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών.
Η παρέμβαση του Στέλιου Κούλογλου
“Η Γερμανία ήταν καλύτερα προετοιμασμένη για μια πανδημία. Όπως αποκάλυψε η έγκριτη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, υπάρχει έγγραφο του 2013 στην ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, που μιλά για έναν κορωνοϊό από την Ασία που θα προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα και θα πλήξει σοβαρά το σύστημα υγείας της χώρας, και τονίζει ότι αυτή θα πρέπει να θωρακιστεί. Δεν πρόκειται για συνωμοσιολογία. Οι σοβαρές χώρες κάνουν τέτοια σενάρια, ώστε να υπάρχει σχεδιασμός πριν συμβεί το κακό. Έτσι η Γερμανία έχει τώρα πολλαπλάσιες ΜΕΘ από ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε συνεντεύξεις του “στο Κόκκινο” και στο Star Κεντρικής Ελλάδος.
Έτσι, επικρατεί μια ψυχρή λογική διπλωματίας και γεωπολιτικών παιχνιδιών: “Η Γερμανία επιμένει σε πολιτικές λιτότητας ανεξάρτητα από τις ανάγκες που έχουν άλλα κράτη-μέλη είτε λόγω οικονομικής κρίσης είτε λόγω πανδημίας κορωνοϊού. Οι χώρες του Νότου, στις οποίες έχει προστεθεί και η Γαλλία, ζητάνε αλλαγή των όρων και πράξεις αλληλεγγύης. Μια τέτοια πράξη είναι η έκδοση ευρωομολόγου, που θα επιτρέψει στις χώρες της ΕΕ, που έχουν πληγεί περισσότερο, να δανειστούν με πολύ χαμηλά επιτόκια, την ώρα που αναμένεται αυτά να ανέβουν σε πολύ απαγορευτικά επίπεδα ειδικά για χώρες που έχουν υψηλό χρέος, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. Υπάρχει μια εναλλακτική για απεριόριστη αγορά ομολόγων των κρατών-μελών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κάποιος συμβιβασμός ελπίζω ότι τελικώς θα υπάρξει, διαφορετικά θα πάμε προς μια παρατεταμένη κρίση με μεγάλους κλυδωνισμούς, αν όχι και σε διάλυση της ευρωζώνης. Θα δούμε το 2009-2010 να επαναλαμβάνονται στο τετράγωνο”, εξήγησε ο Στ. Κούλογλου προσθέτοντας ωστόσο ότι:
“Οι Γερμανοί, όντας προετοιμασμένοι, γνωρίζουν ότι μετά την κρίση της πανδημίας θα είναι σε πλεονεκτικότερη θέση, ακόμη και από εκείνη στην οποία ήταν το 2010 όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση. Έχοντας τα οικονομικά μέσα σε συνθήκες οικονομικού πόλεμου -έστω και ακήρυχτου- έχεις μεγάλη ισχύ. Για παράδειγμα, η Αλσατία, που είναι η περιοχή της Γαλλίας με τα περισσότερα κρούσματα, δεν μπορεί να περιθάλψει όλους τους ασθενείς της. Κάποιοι από αυτούς θα πρέπει να πάνε στην γειτονική Γερμανία για περίθαλψη. Δεδομένου, όμως, ότι η Αλσατία ήταν πάντα το μήλο της έριδος μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, αυτή η βοήθεια θα έχει και μια συμβολική σημασία”.
Για να πετύχει, όμως, η στρατηγική της Γερμανίας, όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, “η προϋπόθεση είναι ότι δεν θα αποδυναμωθούν οι στενοί σύμμαχοι της. Και εδώ υπάρχει η περίπτωση της Ολλανδίας, όπου εφαρμόζουν ένα παγκόσμιο πείραμα. Στην Ολλανδία δεν έχουν πάρει παρά ελάχιστα περιοριστικά μέτρα, ακολουθούν την πολιτική της ανόσιας αγέλης, και έχουν αύξηση των κρουσμάτων. Εάν καταστραφεί η Ολλανδία οικονομικά από την πανδημία και εάν υπάρξει πολιτική αναταραχή από την πολιτική που ακολούθησε (ή εάν συμβεί το ίδιο στην Αυστρία και στην Φινλανδία) θα αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων”.
Σχολιάζοντας, δε, την δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λέϊεν, ότι είναι δικαιολογημένες οι επιφυλάξεις της Γερμανίας ως προς το ευρωομόλογο, ο Στέλιος Κούλογλου την χαρακτήρισε “εξοργιστική. Η κα Φον Ντερ Λέϊεν δεν εξελέγη για να υπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας ούτε για να κάνει πολιτική στο γερμανικό κοινό”.
Τέλος, σχετικά με την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε πως “η κυβέρνηση άκουσε τους ειδικούς και πήρε μια σωστή και έγκαιρη απόφαση για κλείσιμο των σχολείων και μετέπειτα για περιορισμό των μετακινήσεων. Έτσι δεν έχουμε την κατάσταση που βλέπουμε σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Της πιστώνεται αυτό. Εκεί που ασκώ κριτική είναι ότι ο χρόνος που κερδίσαμε με αυτά τα μέτρα δεν έχει αξιοποιηθεί για την θωράκιση του ΕΣΥ και για να βρούμε όλοι μαζί καινούριες λύσεις. Για παράδειγμα, στην Χαλκίδα υπάρχει ένα νέο νοσοκομείο, που δεν χρησιμοποιείται. Πρέπει να διοριστούν εκεί νέοι γιατροί -μόνιμοι, όχι για μια διετία- και να βάλουμε ένα τόσο σύγχρονο νοσοκομείο να λειτουργήσει. Αντιθέτως η κυβέρνηση κάνει business. Δόθηκαν διπλάσια ποσά στις ιδιωτικές κλινικές για τις ΜΕΘ ή αντί να είναι δωρεάν η ενημέρωση των πολιτών δαπανώνται 11.000.000 για ενημερωτικές καμπάνιες. Ο κόσμος είναι φοβισμένος και η ΝΔ μπορεί να αισθάνεται παντοδύναμη, στο σημείο να θεωρεί ότι μπορεί να λογοκρίνει και τις γελοιογραφίες, όμως ο δημοκρατικός διάλογος και η επισήμανση των λαθών και των παραλείψεων της κυβέρνησης είναι απολύτως αναγκαία. Αυτή την κριτική ασκώ. Είμαι αντίθετος με την λογική ότι ‘μετά θα λογαριαστούμε’. Δεν έχουμε να λογαριαστούμε για τίποτα. Αλλά μην φτάνουμε και στο σημείο να λογοκρίνούμε και τις γελοιογραφίες. H ΝΔ ασχολήθηκε με αυτές του tvxs.gr γιατί δεν ήθελε να ασχοληθεί με το θέμα που έθιγαν”.
Τι γνώριζαν από το 2013 οι γερμανικές αρχές- Η αποκάλυψη του Taggespiegel στις 12 Μαρτίου (η μετάφραση έγινε μέσω Google)
Επτά εκατομμύρια νεκρά μέσα σε τρία χρόνια, έλλειψη τροφίμων και ένα σύστημα υγείας τόσο συγκλονισμένο ώστε οι άνθρωποι δεν μπορούν να φροντίσουν και να πεθάνουν.
Έτσι βρίσκεται σε μια «Ανάλυση Κινδύνων στην Πολιτική Προστασία» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από το 2012, που υποβλήθηκε στο Bundestag στις αρχές του 2013. Πρόκειται επίσης για μια πανδημία που προκλήθηκε από έναν πλασματικό ιό.
Το σενάριο, το οποίο δείχνει σαφείς παραλληλισμούς αλλά και διαφορές με την τρέχουσα εξέλιξη, δείχνει: Οι αρχές στις ομοσπονδιακές και κρατικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να είχαν προετοιμαστεί πριν από την εμφάνιση του κοροναϊού στη Γερμανία – ή το αργότερο στην πρώτη περίπτωση.
Σημαντικά γεγονότα με περισσότερους από 1000 συμμετέχοντες ακυρώνονται τώρα – σχεδόν ενάμιση μήνες μετά την πρώτη περίπτωση στη Γερμανία. Οι εταιρείες στέλνουν τους υπαλλήλους τους στα γραφεία τους, η οικονομία υποφέρει, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες μπροστά από κενές θέσεις, το τέλος της σεζόν σε άλλα πρωταθλήματα.
Τα πανεπιστήμια αναβάλλουν την έναρξη του θερινού εξαμήνου. Και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαλαρώνει την απαγόρευση της εργασίας της Κυριακής και της οδήγησης φορτηγών τις Κυριακές για να εξασφαλίσει την προμήθεια. Επιπλέον, ο εξοπλισμός προστασίας παρέχεται κεντρικά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και δημιουργούνται νέες μονάδες εντατικής θεραπείας.
Με στόχο την εξάπλωση της πανδημίας κορώνας και την ανάλυση κινδύνου του 2012, το μέλος του FDP του Bundestag και ο ιολόγος Andrew Ullmann δήλωσαν: “Έχετε ήδη εμπειρία déjà vu”.
Ο Ullmann πιστεύει ότι τα σχέδια πανδημίας δεν προσαρμόστηκαν εκείνη τη στιγμή. Εκφράζει την κριτική του ότι οι αρχές μόλις τώρα έλαβαν μέτρα.
[Αυτό που λέει ο ιολόγος Andrew Ullmann για τους κινδύνους με ένα εμβόλιο, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της γρίπης και τη φαρμακευτική αγωγή κατά του κοροναϊού, διαβάζετε το πρωί στο Tagesspiegel Health Background & E-Health. Μπορείτε να παραγγείλετε την ενημέρωση του υπεύθυνου για τη λήψη αποφάσεων εδώ: background.tagesspiegel.de/gesundheit ]
Σε αντίθεση με τον ιό corona, οι αρχές είναι πραγματικά έκπληκτοι από τον ιό στο σενάριο. Στο μοντέλο, η ανακάλυψη του παθογόνου παράγοντα έγινε γνωστή στις γερμανικές αρχές λίγες μόνο ημέρες πριν από την πρώτη ασθένεια στη Γερμανία.
Ο κοροναϊός, από την άλλη πλευρά, είχε μεγαλύτερο χρόνο προπόνησης αρκετών εβδομάδων, επομένως το χρονικό παράθυρο για αποφασιστική δράση ήταν μεγαλύτερο.
Η ανάλυση κινδύνου περιγράφει λεπτομερώς τις συνέπειες μιας τέτοιας πανδημίας όπως αυτή που πρόκειται να ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα. Το σενάριο περιγράφεται ως “υπό όρους”, “το οποίο στατιστικά εμφανίζεται συνήθως μία φορά σε μια περίοδο 100 έως 1.000 ετών”. Αλλά σε μερικές λεπτομέρειες, η ανάλυση είναι εκπληκτικά κοντά στις τρέχουσες εξελίξεις από τον ιό corona.
Οι αναφορές στον Γερμανικό Τύπου από το 2013
Ήδη το 2012, οι πάσχοντες από τον Mers αναζητούσαν βοήθεια στη Γερμανία. Στα τέλη Νοεμβρίου, ένας ασθενής από το Κατάρ μεταφέρθηκε σε πνευμονική κλινική στο Έσσεν – και ανακτήθηκε. Ένας ασθενής με καρκίνο ηλικίας 73 ετών από το Αμπού Ντάμπι ήταν λιγότερο τυχερός τον Φεβρουάριο του 2013. Έφτασε στο Μόναχο δέκα ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα και απομονώθηκε αμέσως σε μονάδα εντατικής θεραπείας στην κλινική Schwabing. Οι γιατροί γύρω από τον Clemens Wendtner δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε περισσότερο για τον άνδρα, πέθανε μετά από μια εβδομάδα σηπτικού σοκ.
Η υπόθεση ήταν ακόμα σημαντική για την έρευνα. Ο Drosten και οι συνάδελφοί του συνέκριναν όλες τις γνωστές γενετικές αλληλουχίες και υπολόγισαν ότι ο Mers έχει κάνει τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν από τα μέσα του 2011. Επιπλέον, οι ερευνητές της Βόννης και του Μονάχου ανέλυσαν για πρώτη φορά την ανθρώπινη έκκριση στον ιό. Δεν μπορούσαν να βρουν τίποτα στα κηλίδες από το στόμα και τη μύτη, τίποτα στο αίμα, έγραψαν στο περιοδικό “Lancet” . Στο σκαμνί, τα αποτελέσματα ελάχιστα αγγίζουν το όριο ανίχνευσης και λίγα περισσότερα βρέθηκαν στα ούρα. Οι ιοί φάνηκαν να πολλαπλασιάζονται βαθιά στους πνεύμονες. “Αυτό είναι επίσης σημαντικό για τη διάγνωση,” λέει ο Wendtner.
Βλάβη στους πνεύμονες
Πόσο γρήγορα πέθανε ο ασθενής του Μονάχου δεν προκαλεί έκπληξη για τους πνευμονολόγους Stefan Hippenstiel και Andreas Hocke από το Charité του Βερολίνου. Χρησιμοποίησαν ένα ειδικό μικροσκόπιο για να παρατηρήσουν τις βλάβες που προκλήθηκαν στις κυψελίδες. Πολλαπλασιάζεται εκεί εξίσου έντονα με τη γρίπη των πτηνών H5N1, γεγονός που κάνει τους ασθενείς σοβαρά άρρωστους. Αλλά ενώ η γρίπη των πτηνών χρησιμοποιεί μόνο έναν τύπο κυττάρου, ο οποίος αποτελεί το 5% του πνευμονικού κυψελιδικού ιστού, τα Mers επηρεάζουν ουσιαστικά όλα τα κύτταρα. “Αυτό εμπνέει σεβασμό και εξηγεί γιατί οι ασθενείς δύσκολα μπορούν να αναπνεύσουν”, λέει ο Hippenstiel. “Εξάλλου, αυτά είναι τα κελιά με τα οποία αναπνέουμε”. Έχουν τώρα δημοσιεύσει τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό “American Journal of Respiratory and Critical Care” .
Οι ερευνητές από τις κλινικές του Βερολίνου λαμβάνουν τακτικά πνευμονικό ιστό που έπρεπε να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Κόβουμε σε λεπτές φέτες, μπορεί να μολυνθεί με διάφορα παθογόνα – όπως αυτή τη φορά σε επίπεδο ασφάλειας τρία εργαστήρια στο Ινστιτούτο Robert Koch (RKI). “Έχουμε μέχρι στιγμής έλλειψη αυτοψιών από τους ασθενείς του Mers. Δεν υπάρχει επίσης καλό μοντέλο ζώων “, λέει ο Thorsten Wolff από το RKI . “Το πνευμονικό μοντέλο των συναδέλφων του Charité καλύπτει πολύ καλά αυτό το χάσμα. Θα μπορούσαμε ακόμη να δούμε τον ιό να βγαίνει από μια κυψέλη. ”
Πρόληψη και θεραπεία
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν φάρμακα ή εμβολιασμός κατά του Mers. Οι γιατροί μπορούν να υποστηρίξουν το σώμα των μολυσμένων όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τον ίδιο τον ιό. Ο Rolf Hilgenfeld και οι συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο του Lübeck εργάζονται ως εκ τούτου σε αντιιικούς παράγοντες. Και οι ερευνητές με επικεφαλής τον Stefan Pöhlmann από το γερμανικό κέντρο Primate στο Göttingen ανακάλυψαν δύο ένζυμα την άνοιξη ότι ο ιός πρέπει να διεισδύσει στο κύτταρο. “Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για θεραπευτικούς παράγοντες”, λέει ο Pöhlmann.
Ο Friedemann Weber από το Πανεπιστήμιο του Marburg, από την άλλη πλευρά, πειραματίζεται με ένα υπάρχον ενεργό συστατικό: ιντερφερόνη. “Ο αγγελιοφόρος του οργανισμού επαναπρογραμματίζει το κελί για ένα συναγερμό ιών”, λέει. “Τα καλά νέα είναι ότι λειτουργεί πολύ καλά στην κυτταροκαλλιέργεια με τον Mers.” Ωστόσο, η ιντερφερόνη έχει σοβαρές παρενέργειες. Και ένα ανοσοποιητικό σύστημα που ήδη αντιδρά υπερβολικά δεν θα πρέπει να τροφοδοτείται επιπλέον με ιντερφερόνη. Ο χρόνος της θεραπείας θα είναι καθοριστικός.
Θα ήταν ακόμα καλύτερο να έχουμε ένα εμβόλιο, λέει ο Gerd Sutter από το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilians στο Μόναχο . Έχει τροποποιήσει τον ιό εμβολίου MVA, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες, για να αποκαλύψει επιφανειακές πρωτεΐνες από το Mers στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ποντικοί που έλαβαν τον εμβολιασμό έθεσαν τα σωστά αντισώματα. Όπως έδειξαν οι Sutter και Stephan Becker από το Πανεπιστήμιο του Marburg , αυτά τα αντισώματα εξουδετερώνουν τον Mers. Το αλίευμα: Το Mers δεν κάνει τα ποντίκια άρρωστα. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να αποδειχθεί με αυτά τα ζώα ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει τη μόλυνση. Το μόνο ζώο που παίρνει τουλάχιστον ήπια συμπτώματα είναι οι μακάκες. “Και κανείς δεν αρέσει να πειραματίζεται με πιθήκους”, λέει ο Becker. “Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε για ένα διαφορετικό ζωικό μοντέλο”.
Πηγή: Taggespiegel