Στην πόλη Κοκάλιο της Ιταλίας, ένα γηροκομείο έχασε τον Μάρτιο το ένα τρίτο των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων. Κανένας από τους 24 ανθρώπους που πέθαναν δεν είχε κάνει διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό. Ομοίως και 38 τρόφιμοι σε άλλο γηροκομείο στο γειτονικό Λόντι.
Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, όπερ σημαίνει ότι οι 13.155 νεκροί του Covid-19 στην Ιταλία – οι περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο μέχρι στιγμής – ίσως να αποτελούν μέρος μόνο της πραγματικής τραγωδίας.
Στις ιταλικές περιοχές οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, καταγράφονται λιγότεροι από τους χιλιάδες θανάτους που προκλήθηκαν από τον ιό, σύμφωνα με μία μια ανάλυση της Wall Street Journal, γεγονός που σημαίνει ότι οι ανθρώπινες απώλειες είναι ενδεχομένως πολύ περισσότερες από όσες δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.
Το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ ή αλλού στον πλανήτη, όπου ο Covid-19 είναι ασταμάτητος. Η πίεση που προκαλεί η πανδημία στα εθνικά συστήματα υγείας είναι τόσο μεγάλη και οι θάνατοι τόσο πολλοί, ώστε είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί το πραγματικό ανθρώπινο κόστος.
Καθώς τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη – σύμφωνα με τους Ιταλούς γιατρούς επικρατούν «συνθήκες πολέμου» – αρκετοί άνθρωποι πεθαίνουν στα σπίτια τους ή άλλου, όπως οι ηλικιωμένοι. Ορισμένοι από αυτούς, χάνουν τη ζωή τους από άλλα νοσήματα τα οποία υπο φυσιολογικές συνθήκες είναι αντιμετωπίσιμα.
«Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι νεκροί από ό,τι είναι επίσημα δηλωμένοι. Δεν πρόκειται για κατηγορώ. Οι άνθρωποι πέθαναν και δεν έκαναν ποτέ τεστ, επειδή ο χρόνος και οι πόροι είναι περιορισμένοι», επισημαίνει ο αναφέρει ο Εουτζένιο Φοσάτι, αντιδήμαρχος του Κοκάλιο.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι επίσης υποτιμημένος. Στην Ιταλία καταγράφονται περίπου 111.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωναϊού, ωστόσο τεστ πραγματοποιούνται μόνο σε όσους παρουσιάζουν συμπτώματα. Αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε να είναι από εκατοντάδες χιλιάδες έως έξι εκατομμύρια.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τον αριθμό των νεκρών και τον αριθμό των κρουσμάτων καθιστά δύσκολη τη διαπίστωση του πραγματικού ποσοστού θνητότητας του Covid-19, της αναπνευστικής νόσου που προκαλείται από τον ιό. Οι εκτιμήσεις των επιδημιολόγων σχετικά με το ποσοστό εξακολουθούν να κυμαίνονται ευρέως, αλλά γενικά θεωρείται ότι κυμαίνεται μεταξύ του 1% και 3% αυτών που έχουν προσβληθεί.
Πηγή: WSJ – naftemporiki.gr