Η ΕΕ με ένα γιγαντιαίο δανειακό πακέτο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ θέλει να στηρίξει τους εργαζόμενους και να παρεμποδίσει την απώλεια θέσεων εργασίας. Τι ακριβώς εμπεριέχει η πρόταση της Κομισιόν;
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα δανειακό πρόγραμμα ύψους 100 δισεκατομμυρίων θέλοντας να προστατεύσει τους εργαζόμενους από την ανεργία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς του κορωνοϊού. Μια ευρωπαϊκή “ασφάλιση” της ανεργίας ήταν ένα θέμα που για χρόνια συζητούνταν χωρίς επιτυχία. Ξαφνικά όμως όλα είναι δυνατά. Μια παλιά απαίτηση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.
Πώς θα υλοποιηθεί όμως η ιδέα; Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε, τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν καταρχάς στο νέο ταμείο που θα συσταθεί, 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Κομισιόν θέλει στη συνέχεια να αυξήσει το ποσό στα 100 δισεκατομμύρια δανειζόμενη η ίδια χρήματα από τις αγορές μέσω ομολόγων. Στη συνέχεια το κεφάλαιο από το νέο δανειοδοτικό μηχανισμό θα διανεμηθεί στα κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν περισσότερο ανάγκη. Αυτά με τη σειρά τους θα διασφαλίσουν τη στήριξη των εργαζομένων.
Η Κομισιόν προτείνει ένα είδος επιδόματος για βραχυχρόνια εργασία κατά τα πρότυπα της Γερμανίας. “Αυτό δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να κρατήσουν τους εργαζομένους τους την περίοδο της κρίσηςνώστε να μπορούν να ξαναρχίσουν όταν θα πάρει και πάλι μπροστά η μηχανή της παγκόσμια οικονομίας”, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.
Φρένο στις απολύσεις
Το σημαντικό είναι αυτό το ευρωπαϊκό μέσο προσωρινής στήριξης για την άμβλυνση των κινδύνων της ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (SURE), όπως αποκαλείται να υλοποιηθεί άμεσα, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να κινηθούν τάχιστα, υπογράμμισε. Την επόμενη Τρίτη θα συνέλθουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ για να ασχοληθούν με το SURE. H Κομισιόν ελπίζει ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να αποφύγουν τις απολύσεις στις επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα τώρα με την κρίση του κορωνοϊού.
Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν πρόκειται για έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για το πώς ακριβώς θα συγκεντρωθεί το ποσό των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κάθε κράτος θα συμβάλει ανάλογα με την οικονομική του ευρωστία. Δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, ωστόσο την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει τηλεδιάσκεψη των αρχηγών των κρατών-μελών της ΕΕ, όπου θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις.
Απλοποίηση των διαδικασιών
Παράλληλα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι θα επιταχυνθούν όλες εκείνες οι απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις. Οι διαδικασίες θα απλοποιηθούν και ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων θα συντομευθεί. “Τα κράτη χρειάζονται αέρα για να αναπνεύσουν” δήλωσε. Συμπλήρωσε ότι η ΕΕ μαζί με την ΕΚΤ και τα κράτη-μέλη θα λάβουν μέτρα ύψους 2.770 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης που έχει ποτέ σχεδιαστεί.
Παρά όμως αυτό το γιγαντιαίο οικονομικό πακέτο, οι φωνές για την έκδοση “κορωνο-ομολόγων” και την αμοιβαιοποίηση των χρεών δεν σιωπούν. Μετά από πρωτοβουλία των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί προέβησαν σε παρόμοιες δηλώσεις. Με τα “κορωνο-ομόλογα” θα βοηθούνταν οι οικονομικά ασθενέστερες χώρες της ΕΕ. Ισχυρότερες οικονομίες, ανάμεσά τους και η Γερμανία αρνούνται μια αμοιβαιοποίηση των χρεών.
Τέλος η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν εργάζεται πάνω σε ένα κοινό σχέδιο εξόδου από την κρίση του κορωνοϊού. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κοινά κριτήρια και όχι όπως έκαναν στην αρχή της κρίσης,όταν δρούσαν χωρίς συντονισμό και ο καθένας έκλεινε τα σύνορα όταν ήθελε.
Μπερντ Ρίγκερτ
Πηγή: Deutsche Welle