«Οι διεθνείς μελέτες τονίζουν ότι η καραντίνα δεν μπορεί να διαρκεί για μεγάλο διάστημα. Και το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι, για να ζήσουμε σ’ αυτές τις ειδικές συνθήκες, πρέπει να αισθανόμαστε ότι δεν στερούμαστε τα απαραίτητα εφόδια. Άραγε σε πόσα σπίτια μετράνε ανέργους από την αρχή της πανδημίας;».
Αυτό υπογράμμισε ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ Δημήτρης Πλουμπίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αυγή» και συμπλήρωσε: «Το να παρακολουθούμε εκπομπές και ταινίες παύει να λειτουργεί ανακουφιστικά και τροφοδοτικά για τον νου όταν η θέαση επεκτείνεται συνεχώς και αδιάκριτα. Αντίθετα, το διάβασμα είναι πιο περιορισμένο χρονικά, καθώς απαιτεί μεγαλύτερη συγκέντρωση προσοχής και κατανόησης».
Σύμφωνα με τον κ. Πλουμπίδη, «το να βάλουμε τάξη στα σκόρπια χαρτιά μας ή συμμαζέματα που περιμένουν από καιρό μπορούν να λειτουργήσουν οργανωτικά για τον ψυχισμό μας και ίσως ανακουφιστικά. Όμως η συνεχής συγκατοίκηση των οικογενειών θέλει πολύ μεγάλη προσοχή για να μην ξεπεράσει τις αντοχές μικρών και μεγάλων». Ο ίδιος επισημαίνει επίσης ότι «η υποχρέωση της τηλε-εργασίας χωρίς όρια, σε ένα σπίτι όπου συνωστίζονται μικροί και μεγάλοι κινδυνεύει να αυξήσει κάθετα τον εκνευρισμό και τις εντάσεις».
Πηγή: Αυγή