Με ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Φωτίου, Α. Ξανθού, Ε. Αχτσιόγλου και Μ. Τζούφη ζητείται ο συντονισμός των Υπουργών Εργασίας και Υγείας για τον ορισμό των ευπαθών ομάδων έναντι του κορονοϊού ώστε οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε αυτές να μπορούν να κάνουν χρήση των προστατευτικών έκτακτων μέτρων.
Σε ερώτηση με θέμα: «απροστάτευτοι απέναντι στον κίνδυνο του κορονοϊού οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες» την οποία κατέθεσαν σήμερα οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, Ανδρέας Ξανθός, Έφη Αχτσιόγλου και Μερόπη Τζούφη προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας ζητούν να συντονισθούν άμεσα τα δύο υπουργεία για να εκδοθεί πλήρης κατάλογος των ευπαθών ομάδων που κινδυνεύουν από τον κορονοϊό ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε αυτές να προστατευτούν κάνοντας χρήση των έκτακτων μέτρων. Συγχρόνως ζητείται να ελέγχεται, μέσω ΣΕΠΕ, η τήρηση, από τους εργοδότες, των νόμιμων προβλεπόμενων μέτρων προστασίας των εργαζομένων τους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Με την ΠΝΠ της 11ης-3-2020 (ΦΕΚ 55Α΄), θεσμοθετήθηκαν έκτακτα προσωρινά προληπτικά μέτρα που υποχρεούνται να λάβουν οι εργοδότες για την προστασία των εργαζομένων και την πρόληψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Η εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας της 12/3/2020 που παρέχει διευκρινίσεις για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αναφέρεται ότι: «ο εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενους οι οποίοι έχουν συμπτώματα του ιού, οι ίδιοι ή οι οικείοι τους και πρέπει, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, να παραμείνουν κατ’ οίκον, υποχρεούται να αποδεχθεί την αποχή τους από τα εργασιακά τους καθήκοντα. …….Ομοίως συμβαίνει για τις έγκυες εργαζόμενες γυναίκες…..Στο διάστημα της παραμονής κατ’ οίκον ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει το σύνολο των αποδοχών του εργαζόμενου». Η ίδια εγκύκλιος σε άλλο σημείο ορίζει ότι: «για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως αυτές εξειδικεύονται κάθε φορά από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ …. εφαρμόζονται αναλογικά τα προβλεπόμενα για τους εργαζομένους σε κατ’ οίκον παραμονή».
Όμως, στην εγκύκλιο δεν αναφέρονται επακριβώς ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες που έχουν αυτό το δικαίωμα ενώ ο ΕΟΔΥ, στον οποίο η εγκύκλιος παραπέμπει, στην ιστοσελίδα του, αναφέρει ενδεικτικά ορισμένες ευπαθείς ομάδες: «άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών».
Συνέπεια αυτής της ολιγωρίας και έλλειψης συντονισμού μεταξύ των υπουργείων είναι να εξαρτάται η εφαρμογή του μέτρου της κατ’ οίκον παραμονής ευπαθών εργαζομένων από τη διάθεση του εργοδότη. Συχνά οι εργοδότες δεν αποδέχονται τις ιατρικές βεβαιώσεις που προσκομίζουν εργαζόμενοι ως απόδειξη ένταξης σε ευπαθή ομάδα και τους αναθέτουν καθήκοντα που τους εκθέτουν σε κίνδυνο νόσησης με πιθανά ολέθρια αποτελέσματα.
Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από τους δύο υπουργούς να συνεργασθούν άμεσα ώστε να εκδοθεί από τον ΕΟΔΥ και να γίνει αποδεκτός από το Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων ο πλήρης κατάλογος των ευπαθών ομάδων που δικαιούνται να κάνουν χρήση των έκτακτων μέτρων προστασίας τους. Παράλληλα, ζητούν να ελέγχεται μέσω του ΣΕΠΕ η συμμόρφωση των εργοδοτών στην παροχή των νόμιμων αυτών δυνατοτήτων προστασίας των εργαζομένων τους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.