Η ιστορία της κατάρτισης και του voucher των 600 ευρώ των επιστημόνων παραμένει ψηλά στην αντιπολιτευτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, μια υπόθεση που «ακουμπάει» στη διεκδίκηση της μεσαίας τάξης από τους δύο βασικούς πολιτικούς πόλους.
Μπορεί να παρατηρήσει κανείς πως ήδη έχει διαμορφωθεί μια διαφημιστική αγορά των…voucher. Μεγάλα ΙΕΚ (κάποια εξ αυτών με ποικίλα …προβλήματα παλαιότερα) και εταιρείες πιστοποίησης έχουν ξεκινήσει μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια, κυρίως μέσω τηλεόρασης, για να προβάλλουν ότι έχουν αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος. Πόσο διαφανώς έγινε η επιλογή είναι ένα ερώτημα που εκ των πραγμάτων τίθεται. Το επείγον της διαδικασίας “δικαιολογεί”, κατά το αρμόδιο υπουργείο, τις επιλογές ως προς την ταχύτητα της διαδικασίας.
Πρώτος χτύπησε ο βουλευτής Α’ Αθήνας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος, με την προκήρυξη ανά χείρας, έθεσε -μέσω facebook- μερικά ερωτήματα:
«Όπως γράφεται στην επίσημη Πρόσκληση του Προγράμματος “Τηλεκατάρτισης με Πιστοποίηση για Επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19” που μπορείτε να δείτε, η Δράση χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους (και ΔΥΝΑΤΑΙ στο μέλλον να χρηματοδοτηθεί και από ευρωπαϊκούς, εφόσον πιστοποιηθεί επισήμως).
Επομένως:
– Αφού οι πόροι είναι εθνικοί και όχι ΕΣΠΑ, γιατί η Κυβέρνηση δεν δίνει απευθείας τα χρήματα στους “πληττόμενους επιστήμονες” και πρέπει να τα περάσει μέσω των ΚΕΚ; Αν το έκανε αυτό θα έδινε μάλιστα 800 Eυρώ και όχι 600.
– Γιατί για να ενισχυθούν οικονομικά οι “πληττόμενοι επιστήμονες” (πληθυσμός που είναι τεχνολογικά ενήμερος), χρειάζεται να κατασκευαστεί δήθεν ένα “πρόγραμμα τηλεκατάρτισης”; (εντάξει, υπάρχει και το ανέκδοτο που κάποιος πάει να πουλήσει πάγο στους Εσκιμώους)
– Πώς τα διάφορα “κολλέγια” ή “πανεπιστήμια”, οι απόφοιτοι των οποίων απέκτησαν προσφάτως και την επαγγελματική ισοτιμία με τα Πανεπιστήμια, ξαφνικά πέφτουν κατηγορία και γίνονται “Κέντρα Δια Βίου Μάθησης”; Πρέπει να είναι πολλά τα λεφτά για μια τέτοια “θυσία”…», σχολίασε ο Χρ. Βερναρδάκης.
Ακολούθησε όμως και δήλωση του δίδυμου Νίκου Παππά – Γιώργου Τσίπρα:
Σύμφωνα με τον τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και τον αναπληρωτή τομεάρχη, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει την κρίση του κορωνοϊού, ευκαιρία για τους λίγους.
Αφού κορόιδεψε δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, οικονομολόγους, λογιστές, εκπαιδευτικούς και ερευνητές, στερώντας τους το βοήθημα των 800 ευρώ και αντικαθιστώντας το με voucher εκπαίδευσης των 600 ευρώ.
Αφού πριμοδότησε, με αυτόν τον τρόπο, ιδιωτικά κέντρα εκπαίδευσης με 50 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.
Εξέδωσε πρόσκληση συμμετοχής των παρόχων κατάρτισης, καθένας από τους οποίους κατέθεσε υλικό 1.000 ωρών ασύγχρονης εκπαίδευσης εντός δύο ημερών.
Ενέκρινε τις προτάσεις των παρόχων εντός μόλις 12 ωρών, αφού υποτίθεται ότι έλεγξε προγράμματα χιλιάδων ωρών συνολικά μέσα σε μισή μέρα.
Σ’ αυτά τα πράγματα μην ψάχνεις για λάθος.
Στην αδιαφάνεια η ΝΔ παίρνει άριστα», υποστηρίζουν ο Ν. Παππάς και ο Γ. Τσίπρας.
Ενδεικτικά μόνο παραθέτουμε ορισμένες από τις διαφημίσεις που προβάλλουν την υλοποίηση του προγράμματος από συγκεκριμένες εταιρείες:
Πηγή: libre.gr